Vlivy působící na potraviny

26. června 2020 v 12:47 | Mirek |  Poživatiny
1. VNITŘNÍ - chemické složení, enzymatické procesy (zrání masa)
2. VNĚJŠÍ - fyzikální a chemické.
Vlivy (vlhkost, teplota, světlo, narušení povrchu)
MIKROORGANISMY - působní ROZKLAD a) Užitečné - např. ZRÁNÍ SÝRA b) NEŽÁDOUCÍ - např. KAŽENÍ MASA
SKLADOVÁNÍ POTRAVIN CÍL: prodloužit TRVANLIVOST
Skladujeme jen NEPORUŠENÉ POTRAVINY
PŘEJÍMKA POTRAVIN - 3 ČÁSTI
1. ADMINISTRATIVNÍ - KONTROLA dodacího listu, data výroby, záruční lhůty
2. KVANTITATIVNÍ - kontr. MONOŽSTVÍ ( počet, vážení...)
3. KVALITATIVNÍ - posouzení JAKOSTI, ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOSTI


ZÁSADY SKLADOVÁNÍ
1. POTRAVIN. SKLAD přiměřeně zařízen, hygienicky bez závad, přiměřená teplota, vlhkost, světlo
2. NEVKLÁDAT BLÍZKO SEBE POTRAVINY, KTERÉ SE MOHOU NAVZÁJEM ZNEHODNOTIT (pach, syrové maso ne vedle pečiva apod.)
3. RACIONÁLNĚ VYUŽÍT KAPACITU, jednoduchá kontrola i evidence.
Potraviny se uplatňují PŘÍMO - bez další úpravy (ovoce, pečivo) nebo až po Zpracování.
ROZDĚLENÍ POTRAVIN PODLE PODÍLU V POKRMU
1. ZÁKLADNÍ SUROVNINY : hlavní v pokrmu ( rajčata v rajčatové polvce)
2. DOPLŇKOVÉ SUROVINY: brambor. guláš. v polévce
3. TECHNOLOGICKÉ SUROVINY:
4. PŘÍDAVNÉ SUROVINY: dodávají SMYSLOVÉ vlastnosti např. chuť, vůni, barvu / koření, barviva, vůl)
ALIMENTÁŘNÍ NÁKAZY A OTRAVY = z potravin v potravinách mohou být nebo se tomu dostat různé mikroorganismy, které se rozmnoží a vyvolají buď CHOROBU nebo OTRAVU
VÝSKYT- hlavně v teplých dnech
DŮVOD - nevhodné skladování, zacházení s potravinami, špatná hygienická kontrola
PŘÍZNAKY - nevolnost, zvracení, průjem, horečka
OKAMŽITĚ POTRAVINY PODEZŘELÉ VYŘADIT VŽDY VYHLEDAT LÉKAŘE, NEŠÍŘET CHOROBU!
Choroby : mikroorganismy - bakterie, viry cizopasníci. Žloutenka, salmonelóza apod.
OTRAVY:
A) z jedovatých složek potraviny ( houby)
B) druhotné příměsi ( chemické látky, kt. tam nepatří - PESTICIDY, JEDY proti hlodavcům)
C) alergeny - způsobují u někoho bouřlivé reakce až šok
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 sugr sugr | E-mail | 26. června 2020 v 20:05 | Reagovat

Mám zakázané komentáře u tebe... O_O

2 sugr sugr | E-mail | 26. června 2020 v 20:06 | Reagovat

Autor tohoto blogu Vám zakázal vkládat komentáře.
PROČ Mirku?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama