Listopad 2018

49. týden

30. listopadu 2018 v 16:50 | Mirek |  Hotovky

Jídelní lístek

Pondělí 3.12. (Svatoslav)
  • Vývar
  1. Uzené maso, bramborová kaše
  2. Koprová omáčka, vejce, houskové knedlíky

Úterý 4.12. (Barbora)
  • Krkonošské kyselo
  1. Pečené kuře, dušená rýže

  2. Fazolový guláš, pečivo
Středa 5.12. (Jitka)
  • Květáková polévka
  1. Čevapčiči, vařené brambory, tatarka

  2. Zapečené těstoviny s uzeným masem
Čtvrtek 6.12. (Mikuláš)
  • Cibulová polévka
  1. Hamburská vepřová kýta, houskové knedlíky

  2. Fittness salát
Pátek 7.12. (Ambrož/Benjamín)
  • Hrachová polévka
  1. Maso na jehle, šťouchané brambory

  2. Kynuté plněné knedlíky borůvkové

Kabanos, špekáčky, točený, klobása

30. listopadu 2018 v 11:10 | Mirek |  Recepty

Dělal jsem dnes po delší době zapečené uzeniny.


Použil jsem tyto suroviny:
  • 4 čertovské špekáčky
  • 2 ostravské klobásy
  • 1 kg kabanos (může být slovenský točený a pod.)
  • 4 cibule středně velké
  • 4 papriky bílé
  • 6 stroužků česneku
  • cikánská omáčka OTMA
  • 1/2 l černé pivo KRUŠOVICE
  • kečup sladký se stevií
  • 8 feferonek (6 malých červených; 2 zelené větší)
Takto jsem postupoval:

Vánoce na VÚ

28. listopadu 2018 v 8:46 | Mirek |  Téma týdne

Nejen Vánoce, ale i Silvestr a Nový rok.

Dva roky z domova 300 km daleko.
Když jsme psali domů dopisy, tak jsme uváděli zpáteční adresu: vojín Jméno Příjmení, VÚčíslo (například 3310) a město.
Během vojny měl každý nárok jednou za rok na dovolenou v délce 10 dní. A na výběr byly buď Vánoční svátky, nebo Silvestr (dovolenou šlo čerpat i v létě, nebo o prázdninách). Pokud si vzpomínám, tak jsem byl jednou tak a podruhé tak. Počítat jsem musel také s tím, že dva dny padly na cestu tam a zpět.

Ostrava včera a dnes

21. listopadu 2018 v 2:04 | Mirek |  Kde domov můj

Ostrava černa, děvucha věrna.

Zpívá bard slezského lidu (asi jako Petr Bezruč), Jarek Nohavica.
Na své rodné město nedám dopustit, asi jako každý (viz. replika: "...Tobě se tady nelíbí? Kdybych to byl věděl, tak jsem se narodil někde jinde").Smějící se
Všechno se mění a někdy i tak, že dost a rychle.
Přišlo mi od kamaráda z dětství, jako příloha e-mailu několik obrázků staré Ostravy a jedna prezentace s fotkami dnešní Ostravy od Stanislava Drozda (předpokládám, že prezentace je volně šiřitelná, koneckonců uvádím autora).
Udělal jsem na ukázku pár koláží k porovnání.

Sýry zrající pod mazem

20. listopadu 2018 v 9:04 | Mirek |  Mléčné výrobky

Pivní sýr

Romadur
To jsou dva hlavní zástupci této skupiny sýrů.
Nejsem si jistý, jestli pod ni patří i tvarůžky. Když jsem si "vygůglil" obrázky pod tímto heslem, tak je tam ještě např. Mazák ze sýrárny Horní Dvorce, nebo Nakládaná Gouda od tamtéž, Klášterní sýr z Madety, nebo Václav z Bohemilk.
Když jsem to kdysi vyučoval, tak jsem žákům vtloukal klíny do hlavy, že jsou to sýry zrající pod MRAZEM. Překvapený Sice mi to bylo záhadou, jak to může fungovat, ale chvíli mi trvalo, než jsem přišel na to, že neumím číst. Smějící se
Jelikož na dobré tvarůžky mám poslední dobou nějak smůlu (jsou nějaké divné, ve sklenici se nějak divně chovají a mají stále ten bílý, tvarohový střed), tak jsem se zaměřil na jiné "smraďochy".

Napadl ten pohrkaný sníh

19. listopadu 2018 v 9:13 | Mirek |  Kde domov můj

Tak je to tady.

Napadl 12.11.2018 a kdy zase sleze víbůh.
Nemám rád zimu, jsem tvor teplomilný, jako stvořený na Kanárské ostrovy - "ostrovy věčného jara".
Letos to meteorologům vyšlo na minutu, ale Svatý Martin se na tom koni zašprcl někde na D1 u Větrného Jeníkova.

Špagety s uzeným bokem, křupavou cibulkou a česnekem

18. listopadu 2018 v 16:42 | Mirek |  Recepty
Suroviny:
  • 250 g BIO špagety ze špaldové mouky
  • 1 lžíce křupavé cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 115 g zahuštěného rajčatového protlaku
  • 1 lžička cukru

Politika je studna plná lží

17. listopadu 2018 v 9:51 | Mirek |  Téma týdne

Kdo vlastně lže?

Těžko říct. Pravdu se asi nikdy nedozvíme. Že by lhali všichni to nejde, někdo musí mít pravdu, ale kdo?
Kdy jsme byli vlastně osvobozeni? 9. května nebo 8. května 1945? Narodil jsem se v Ostravě a tam přijely Sovětské tanky každopádně 9. května (oprava: 30.dubna, upsal jsem se ze vzteku) - po mostě Miloše Sýkory.
První tank, který po mostě přejel, nesl číslo 051. Jeho posádku tvořili nadporučík Nikolaj Ivasjuk, radista Ivan Ahepjuk (je po něm pojmenována ostravská ulice Ahepjukova ), střelec Josef Vaněk a řidič svobodník Alexandr Hroch.
Dějiny jsou dějinami lží.

Nápoje

17. listopadu 2018 v 8:45 | Mirek |  Nápoje

Nápoje doplňují v těle chybějící tekutiny.

Nápoj (hovorově též pití) je tekutina s vysokým obsahem vody, primárně určená k požívání. Na rozdíl od polévek, které se jí (obvykle lžící), se nápoj pije a obvykle neobsahuje významnější podíl pevné složky.
Výjimku tvoří některé bujóny a vývary, které se podávají v šálcích a pijí se, a přesto nejsou považovány za nápoje.
Požíváním nápojů člověk v rámci pitného režimu přijímá vodu.

Celozrnné chlebíčky

16. listopadu 2018 v 11:11 | Mirek |  Potraviny

Pochoutkou oblíbenou zejména u dětí jsou celozrnné chlebíčky.

Mají ovšem širší využití: ve zdravé výživě, v různých dietách, při stravování diabetiků či nemocných.

Celozrnné chlebíčky řadíme mezi expandované - pufované celozrnné pečivo
Vyrábí se v několika provedeních: pšeničné, rýžové, rýžové se sójou, rýžové s kukuřicí, multigrain (pšenice, rýže, kukuřice, oves, triticale).

Godži

15. listopadu 2018 v 11:30 | Mirek |  Diabetes Mellitus

Kustovnice čínská

Léčivé účinky
V tradiční čínské medicíně se používají plody kustovnice čínské již po staletí. (Oficiální drogou v Číně je však pouze kustovnice cizí .) Je využívána zejména jako doplněk stravy nebo se připravuje v podobě čaje . Kromě plodů se využívají i listy , kůra a kořeny . Využívání plodů se datuje v Číně od konce dynastie Ming ( 1368 - 1644 ).
Plody obsahují antioxidanty (antioxidační aktivita je srovnatelná s kiwi a brusinkami , je však nižší než u zralých třešní ). Podporují imunitní systém a redukují množství antigenů , které souvisejí s alergickými onemocněními. Také zvyšují

Stěhování

10. listopadu 2018 v 9:56 | Mirek |  Téma týdne

Změna je život

My Češi jsme údajně málo ochotni stěhovat se za prací - měnit několikrát za život bydliště, nebo, že by každý z manželů kvůli práci bydlel v jiném městě, potažmo státě.
Z naše velkého vzoru USA si bereme příklad jak kdy. Všechno to špatné si necháme rádi-neradi importovat, ale naopak to, co je pozitivní to necháme být. Nikdy jsem nebyl v Rusku a v Americe už vůbec ne, takže jsem odkázán na objektivnost masmédií. Jestli je to ve Spojených státech tak, jak je nám to prezentováno, tak tam se lidé stěhují za prací několikrát za život a několikrát za život se rekvalifikují a mění profesi. Běží v televizi seriál, který má reálný základ, Válka skladů. V každém městě je tam oplocený areál, ve kterém jsou desítky a možná i stovky kójí.

Od ucha k uchu

5. listopadu 2018 v 7:56 | Mirek |  Téma týdne

Říká se jednomu druhu úsměvu.

Včera dávali jeden z dílů slavých a úspěšných "básníků".
V závěrečné scéně tam doktor Šǎfránek, hlavní postava filmu nalepil nos na sklo porodnice a roztáhl ten jeho typický úsměv, na který sbalil všechny kočky svého života, tak jak ho známe u herce Pavla Kříže. To je úsměv od ucha k uchu.
Můžeme se však jen pousmát. Jen je ale slabé slovo, protože i pouhé téměř neznatelné pousmání může mít kouzelnou, až čarovnou moc. Třeba i při letmém potkání na ulici, v kavárně, ve škole, mezi pracovním kolektivem a může to být počínající flirt.
Existuje i letmý úsměv, který může trvat jen pikosekundu a přesto má svůj účinek.

45. týden

1. listopadu 2018 v 8:45 | Mirek |  Hotovky
Už mě nebaví pořád přenášet obrázky z jiného úložiště, nebo dávat odkazy, tak si prosím klikněte levým myšítkem na následující odkaz. Tam si přečtete celý článek i s fotkami jídel, která jsme už snědli.

http://miric.unas.cz/45-tyden/