Staropolský bigos

Pátek v 17:46 | Mirek |  Hotovky
"Variant bigosu je tolik, kolik je Poláků a nemá smysl se dohadovat, který je ten pravý. V podstatě využijeme každé maso (na velikonoce dávám i jehněčí), lze použít i jen 1 druh masa. Někdy přidám i mleté maso.
1 zásada, by ale měla platit vždy!!!: celkový objem zelí nesmí být víc nebo stejně jako objem masa.Vyplatí se ho udělat hodně. Nejlepší je tak po 2 dnech, ale po 8-10 dnech to je přímo božský pokrm. Stačí ho uchovat v chladu a jen odebírat dle počtu jedlíků. Z vlastní zkušenosti - je to ideální jídlo pro generální úklidy, řemeslnické práce, nebo dobu, když nemáte moc šancí a času na vaření. Je také ideální na zmrazení a po půl roce je to prostě mana nebeská!!!! Já ho dělám teď při přípravě vánočního cukroví. Věřte, že to vypadá složitě, ale fakt není vůbec složitý."

Napsala spagetka na topreceptech.

My jsme ho ještě nikdy nevařili, ani jsem netušil, co to je. Takže, když byl dnes napsán na jídelníčku a dovezli nám ho (a chutnal), tak jsem byl zvědavý co to je. Rozpoznali jsme jak vepřové maso (asi bůček), tak uzeniny, asi anglickou slaninu a dále bych řekl, že klobásku a pak samozřejmě zelí. K tomu byl chléb. Polévka čočková.
Viz foto:

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | Pátek v 17:55 | Reagovat

Jídlo s tímto názvem jsem nejedla, připomíná mi to segedýn. :-)

2 Sugr Sugr | E-mail | Web | Pátek v 17:56 | Reagovat

Mňamky, co si dám k večeři, škoda, že nemohu toto..., přišla jsem z práce a mám hlad! :-)

3 Marijakes Marijakes | Pátek v 22:42 | Reagovat

Není uvedeno, jaké zelí se použije, ale vypadá to jako seget.guláš. :-)

4 MirekČ MirekČ | Web | Sobota v 7:16 | Reagovat

[3]: Na odkazu na www.toprecepty.cz je celý recept. Je to směs obou zelí, jak kysané, tak hlávkové, a různé druhy mas a uzenin. Takže podobné segedínu, ale má to jinou chuť, není to tak kyselé a není to guláš.

5 Jitka Jitka | E-mail | Web | Sobota v 12:26 | Reagovat

To bych mohla vyzkoušet. Mám tady vepřový ořez, kousek uzeného bůčku a zelí je taky. Zkusím to spáchat. :-)

6 Valentina Valentina | Web | Sobota v 14:06 | Reagovat

Vaříme na Silvestra. Vynikající!!! :-)

7 blondýna blondýna | Web | Sobota v 18:48 | Reagovat

Ale to vypadá velice lákavě, Mirečku :-P  :-P  :-P
Já su z Moravy a kde je zelí, tam já mlaskám, vrním a žeru jako ... no však si to dovedeš představit :-D

8 MirekČ MirekČ | Web | Pondělí v 16:46 | Reagovat

[5]:[6]:[7]: Určitě to brzy uvaříme, chutnalo nám to, na tom jsme se shodli. :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama