Říjen 2018

Máte to také tak rádi

30. října 2018 v 10:23 | Mirek |  Mléčné výrobky

Čerstvý tvarohový sýr s jablkem

***

Pečoky

30. října 2018 v 10:06 | Mirek |  Recepty

Také jste jim tak říkali?

Ty pravé byly z pole, když se sklízely brambory, tak se pálila nať a v jejím popelu se pekly ony brambory.
Vyšprtávaly se ven klacíkem. Když se tam nějaký zapoměl, tak pak byl na uhel.
To byla bašta.

44. týden

27. října 2018 v 10:28 | Mirek |  Hotovky
7Pondělí 29.10. (Silvie/Sylva)
  • Krupicová polévka
  1. Bratislavská vepřová plec, houskové knedlíky
    Fotka
  2. Zeleninové lečo, klobása, pečivo

Hokus-pokus

27. října 2018 v 9:53 | Mirek |  Recepty

Vánoční předpremiéra.

Suroviny:
  • 1 ks horní krůtí stehno
  • 1 ks špekáček
  • vaječina ze 2 vajec
  • mražený hrášek
  • proužky žluté papriky
  • mletá paprika sladká a pálivá
  • sůl, pepř

Miroslava Němcová

26. října 2018 v 8:41 | Mirek |  Glosy

Politická nula.

Kde jsou ty časy, kdy nám posílala krásná novoroční přání s vlastnoručním podpisem.
Pak jsme ji žádali o intervenci v zásadní a velmi vážné životní situaci a ona nás odpálkovala a já mám podezření, že ty mnohostránkové podklady ani nečetla.
Svět se otočil a dnes mám z jejích projevů dojem, že ji postihla stařecká demence.
A nejsem sám:

Těch vzpomínek by ale bylo ...

22. října 2018 v 10:23 | Mirek |  Téma týdne

Sbíral jsem v životě kdeco.

Počínaje poštovníma známkama, přes odznáčky na veškerá témata (nejraději jsem ale měl odznáčky fotbalových klubů, jmenovitě Benfica Lisabon), nálepky ze sirek, pivní tácky, pivní etikety, mince, bankovky a určitě jsem teď na něco zapoměl.
V dospělosti, už v hodně starším věku se to ustálilo na vzpomínky z cest do západní Evropy. Ani nevím, jak k tomu došlo, ale výběr padl na nože, nožíky, dýky, vrhací nože, mačety a meče. A to i tak, že jsem mnohdy trnul, jestli mi projdou celní a devizovou kontrolou a jestli mi vezmou kufr s vyčnívajícím mečem do letadla.

Car boot

20. října 2018 v 3:03 | Mirek |  Kde domov můj

Prodej z kufru.

Také se to u vás koná?
U nás 2x do roka, na jaře a na podzim.
Na nevelkém parkovišti u benzínové pumpy se sjede bratru tak 20 aut - plus mínus trolejbus. To počítám ty, kteří zaparkují, otevřou kufr (nebo mají i přívěsný vozík), vyloží na stolky, nebo na zem "to harampádí"Smějící se a snaží se, co jim síly stačí, něco z toho udat. Většinou za mrzký peníz od desetikačky, tak po pajcku. Říct si o sto babek, to už by byla troufalost.
Další se přijedou jen podívat (i na motorkách), nebo dojdou pěšky.

Palačinky

20. října 2018 v 2:42 | Mirek |  Hotovky

Dnes byly na večeři palačinky.

Pro novou pánev s nepřilnavým povrchem to byla premiéra. Pod každou palačinku stačila jedna kapka oleje.
Co se týká sacharidů jsou na tom palačinky dobře, protože jednak jedna moc neváží, je v ní málo mouky, laktozy minimálně a jeden žloudek nula.

43. týden

19. října 2018 v 17:09 | Mirek |  Hotovky
Pondělí 22.10.
  • Vývar
  1. Čočka na kyselo, klobása, pečivo, okurek
    Fotka
  2. Lívance s lesním ovocem

Domácí a oblíbená jídla

18. října 2018 v 16:48 | Mirek |  Hotovky
Už jistou dobu si necháváme vozit jídla ze společné jídelny Bukovjanka. Přes týden má manželka tolik starostí se mnou, že po ní nemůžu chtít, aby ještě vyvařovala teplá jídla. O víkendu je to jiné. Jednak vyvařovna má zavřeno a druhak si rádi aspoň dva dny pochutnáme na domácí stravě na kterou jsme celý život zvyklí.
Napadlo mě, že vám pár dobrých příkladů z poslední doby předložím. Podívejte se na ně v galerii pod článkem.
Můžete nechat běžet samovolně obrázky, nebo můžete na jeden obrázek kliknout levým myšítkem, a pak je pod obrázky komentář a posouváte je vpřed nebo vzad např. šipkama na klávesnicí.
Nebo si můžete nechat ukázat náhledy.
GALERIE

Variace na francouzské brambory

18. října 2018 v 9:02 | Mirek |  Recepty

Variace proto. že jsme je udělali jinak.

Suroviny zůstaly stejné, ale jiný je je postup a úprava surovin.
Suroviny:
  • 4 ks větších brambor
  • 180 g - Dietní párky pro děti
  • 200 g - anglická slanina
  • 80 g - sýr Eidam
  • 5 ks - vejce
  • 1/2 PL - restovaná cibulka
  • stolní olej
  • sůl, pepř
  • mléko

Anglická snídaně, alias Česká večeře

17. října 2018 v 17:50 | Mirek |  Hotovky

Ten přesný název je asi ham and eggs,

my jsme si ho počeštili - zkomolili a v restauraci si objednáváme hemenex.
Čili šunka s vejcem. Děláme ho tak, že na pánvi na kapce tuku oškvaříme šunku a pak mezi ni klepneme vejce - volské oka.
Anglická snídaně je doplněná o párek a bílé fazole v tomatě.
Protože jsme měli slaniny hodně a hodně vajec, a tak velkou pánev nemáme, proto jsme to dělali na dvě etapy. Nejprve slaninu a pak na výpeku volské oka.

Odstíny, stíny, tma, ...

16. října 2018 v 9:34 | Mirek |  Téma týdne
50 odstínů mne

Vím, že film s podobným názvem existuje a vím, že vzbudil velký rozruch, ale netuším proč?

Nevím, jestli tedy bylo téma týdne zvoleno takto záměrně, aby evokovalo scény z filmu, které se odehrávají v nás. Jestliže film byl o erotice, sexu a sexualitě, tak si nedovedu představit kolik z nás blogerů odhalí v tomto smyslu své nitro.

Mám-li psát o padesáti odstínech čehokoliv pochybuje, že jich tolik najdu, nebo znovuobjevím?

Jídelní lístky

13. října 2018 v 9:17 | Mirek |  Hotovky

Tak jsem to "zvojtil" ...

Přepsal jsem jídelní lístek na 41. týden tím co bude po této neděli, t.j. 42. týden. Takže aktuální týden, kde budou jídla nabíhat a budu přidávat fotky jídel najdete na tomto odkazu:

42. týden

A ten co už byl, čili 41. týden jsem znovu napsal na můj druhý web a tam jsou již všechny fotky. Ten najdete na tomto odkazu:

41. týden

Ještě, že ty odkazy existují.Smějící se

Staropolský bigos

12. října 2018 v 17:46 | Mirek |  Hotovky
"Variant bigosu je tolik, kolik je Poláků a nemá smysl se dohadovat, který je ten pravý. V podstatě využijeme každé maso (na velikonoce dávám i jehněčí), lze použít i jen 1 druh masa. Někdy přidám i mleté maso.

Krajanka

12. října 2018 v 16:31 | Mirek |  Mléčné výrobky

Zakysaná smetana

název: KRAJANKA
příchuť: vaječný likér
obsah sachridů v jednom kelímku: 15,6 g - t.j. cca 1,5 chlebové jednotky (denní limit 17,5 ch.j.

42. týden

9. října 2018 v 8:56 | Mirek |  Hotovky
Pondělí 15.10.
  • Polévka s ovesnými vločkami
  1. Pečená krkovice, vařené brambory
    Fotka

Je to přesně tak ...

8. října 2018 v 11:17 | Mirek |  Téma týdne

Říkám tomu havěť.

Brouky moc rád do ruky neberu, vadí mi to lehtání a škrábání, mám strach, že mě kousnou, štípnou, či něco podobného (poplivají mě nějakým jedem nebo smradlavými exkrementy, či obrannými látkami). Totéž platí i o housenkách. Prostě se jich štítím. Do ruky nevezmu ani pavouka a je mi nepříjemné, když po mě lezou. Na rozdíl od manželky, která je nezabíjí plácačkou, ani neprohání koštětem ani nevysává vysavačem. Vezme je pěkně do dlaně a vyhodí z okna.

To zas byl jednou hnus!

8. října 2018 v 10:38 | Mirek |  Glosy

Zmražený polotovar z Kauflandu.

Filé z obalované Aljašské tresky.
Dnes se zase poprali. Byla AKCE! už i v pondělí.
Když nemáte čas, ani peníze, ani brýle trávit půl dne nad otevřeným mrazícím pultem a číst to pidi písmo a zkoumat, zda je ta ryba bez přidané vody, či ne.

Nic není, jak bylo

3. října 2018 v 10:00 | Mirek |  Kde domov můj
Kam má paměť sahá, tak na náměstí na jednom rohu byla odjakživa prodejna Ovoce-Zelenina. Byla sice malá, ale bylo tam vše potřebné, jablka, hrušku, banány, pomeranče, brambory, celer, petržel, mrkev, atd. A měla příjemnou a ochotnou paní prodavačku a vedoucí v jedné osobě.