Cuketové bramboráčky

4. dubna 2018 v 6:53 | cukrpodkontrolou |  Recepty

Nízkosacharidové stravování.

Nebo také bezuhlovodanová dieta. Minimálně mají tyto dva pojmy k sobě velmi blízko. S dietou, kdy člověk spolehlivě hubne, i když se nají dosytosti a nemá hlad. Uhlovodany je jiný název pro sacharidy používaný v Americe. Se systémem "přepnutí" organismu do tzv. stavu ketozy, přišel před min. třiceti roky americký lékař Atkins.
Takže nyní ji zase někdo oprášil a je to momentální hit.


Já osobně jsem ji držel a opravdu funguje, jenže je tam to pověstné ALE. Když jsem po půl roce dosáhl cílové váhy, tak jsem povolil a od té doby mám na břichu strije. Jestliže jsem byl do té doby vyloženě masový typ, tak potom bych se byl po zákuscích utloukl a první co bylo, že jsem zamířil rovnou do cukrárny.
Od té doby před touto dietou varuji a říkám, že to je jako plíživá kontrarevoluce. Dietu je pak ve zmírněné podobě držet až do koce života (jenže pro obyčejnou skývu čerstvého chleba by jste byli schopni vraždit).
Nicméně některá jídla se docela dají. Jako například cuketové bramboráčky.
***

Cuketové bramboráčky

Ingredience:
  • 2 mrkve
  • 2 cukety
  • 2 vejce
  • 150 gramů kuřecího masa, můžete použít kuře z vývaru, pečené kuře, a nebo i jiné maso které vám zbylo po dodělání vývaru. Je lepší použít maso už tepelně upravné než maso syrové.
  • Tuk na smažení

Postup:
Mrkev a cuketu nastrouhejte, dejte na cedník a nechte asi 5‒7 minut odstát, aby cuketa pustila vodu. Poté ještě rukou vymačkejte zbytek vody, jinak se vám bude bramborák špatně smažit.
Vykapanou zeleninu dejte do misky, přidejte na drobno nakrájené maso a zalijte vyšlehaným vajíčkem. Vše pořádně promíchejte.
Nechte si rozehřát pánev, já jsem smažila na sádle, ale lze použít i ghee, nebo kokosový olej. S olejem nešetřete, dejte tak půl centimetru na pánev a průběžně dolévejte.
Lžicí dejte na pánev porci těsta a vidličkou pomačkejte, ať jsou bramboráky přibližně 0,5‒1 cm tlusté. Smažte kolem 3 minut na jedné straně, pak otočte a stejnou dobu smažte i na druhé straně. Bramboráky jsou trochu křehčí než ty klasické s moukou, je tedy lepší dělat je malé a ne přes celou pánev, pro lepší otáčení.
***
***
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | 4. dubna 2018 v 16:18 | Reagovat

Cuketové zním, ale jiné, jen s bramborami. S mrkví a masem neznám. Zase jsem o něco moudřejší. :-)

2 Jarka Jarka | Web | 4. dubna 2018 v 19:55 | Reagovat

Cuketové bramboráčky už jsem dělala, ale půl na půl s bramborami. S mrkví musí mít krásnou barvičku. :-D :-P Já bych bez chleba, rohlíků a buchet nemohla existovat. Je zajímavé, že cukrovku nemám, ale slyšela jsem, že ta není ze sladkého, ale z uzenin a ty já nemusím.

3 děda tik tak děda tik tak | Web | 5. dubna 2018 v 15:46 | Reagovat

Bramboráky z cukety to tedy nemusím, ale jinak z brambor mám rád. :-)

4 MarijaKes MarijaKes | Web | 9. dubna 2018 v 10:50 | Reagovat

To si budu pamatovat, až se objeví plody cukety na zahradě, ale zatím ještě nemám ani zaseto. ;-)

5 Mimule Mimule | Web | 18. června 2018 v 0:16 | Reagovat

Mě hodně překvapily svou chutí a je pravda, že ani manžel nic nepoznal. Zkoušela jsem i recept podle https://www.toprecepty.cz/recept/13734-cuketove-bramboraky/ a byly také dobré. Váš recept mě ale včetně povídání navíc dostal, děkuji.

6 Le0 Le0 | Web | Neděle v 23:20 | Reagovat

Moc hezky napsané. Já jsem zvyklá dělat bramboráky podle pomoda viz https://www.pomodo.cz/stitky/bramboraky ale tyto mě také mile překvapily i s tím super povídáním! Lenulka

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama