Prosinec 2017

Když není kapr

25. prosince 2017 v 10:29 | Mirek |  Ich

Tak najdeme náhradní řešení.

Teda, ne že by kapři vymřeli, ale ze zjevné lenosti a pohodlnosti se nám nechtělo stát frontu (v mrazu) u kádí, napouštět vanu, pak hlídat, jestli se kapříci neobrací na břicho nebo si jen nectějí lehnout na bok ... Pak dohady, kdo ho zabije, máme paličku na maso, utěrku a ostrý nůž, prkénko, sáček na střeva, misku na šupiny? Opatrně separovat jikry nebo mlíčí aby nepraskla žluč (to bychom pak mohli všechno vyhodit). Z hlavy jen vydloubneme oči, hlava jde na polévku.
Pokud se rozhodneme toto všechno neabsolvovat, tak naštěstí existuje Aljaška, kolem ní plující lodě s vlečnými sítémi a na palubě mají hlubokomrazící zařízení.
Pak už jen stačí navšťívit nejbližší hypermarket (aspoň na něco jsou dobré) a koupit filety.
Ty, které vám prezentuji na níže uvedené etiketě byly opravdu luxusni a téměř se vyrovnaly kaprovi.
Ale manželka už nechodí do obchodu jinak než s brýlemi na čtení zavěšenými na krku a dlouho stála před mrazícím boxem a studovala etikety, až našla ty bez přidané vody. Potom vám ta vyteklá voda neprská na pánvi a neodfoukne se trojobal.
Pravda, má to i nevýhody, nemáme v peněžence po celý rok šupiny, aby jsme měli hodně peněz.
***
***

Hrnek pro líné muže

25. prosince 2017 v 9:51 | Mirek |  Ich

Dostal jsem od Ježíška.

Protože jsem neskutečně líný.
***
***

Vánoce dva17

19. prosince 2017 v 20:24 | Mirek |  Ich

Všem svým blogovým přátelů přeji hezké svátky vánoční.

***
***

Kdyby byly ryby

16. prosince 2017 v 5:22 | Mirek |  Ich

Co kdyby.

Z dětství si pamatuji pořekadlo, které jsem z nějakého důvodu slýchával často: "Kdyby byly v ř**i ryby, nebylo by třeba rybníka, sáhli bychom do pr**le a vytáhli kapříka."
Jsou to vůbec hodně frekventovaná slova - kdyby a možná. A co vůbec nechápu, co znamená velmi často používané slovní spojení - asi určitě. Tak buď neurčité asi, nebo určitě?
Toho- co kdyby je kolem nás, v našem životě a v našich myslích také dost. Ať už z globálního hlediska, co kdyby do naší Země narazil obří asteroid, co kdyby vypukla třetí světová válka, nebo takové ty přízemní, co by se stalo, kdybych si dal tu tabulku čokolády, nebo ovar s jitrnicí a tlačenkou. V krajním případě mohou mít obě varianty fatální účinky a dopad.
Jaká je proti tomu obrana? Dělat, že žádné kdyby neexistuje.
Kdybych to byl věděl, tak bych tam byl nechodil - notoricky známá hláška z filmu Knoflíková válka. Jenže na kdyby se nehraje. Když se ohlédneme, tak takových kdyby bychom našli spoustu. Ale co se stalo už se nedá odestát. Dokonce fatalisti by řekli co se má stát se stane. Souvisí to více méně s osudem? Každé takové co kdyby je vlastně jakousi výhybkou a nasměruje nás úplně jinam a třeba potkáme celoživotního partnera, nebo se s ním mineme.
Zvlášť zásadně a často si to říkáme v případě onemocnění. Měli jsme se stravovat zdravě, sportovat, nebo obecně se více hýbat, co kdybychom nebydleli v Ostravě, Karviné nebo v Mostě. Tak bychom tu rakovinu nedostali.
To kdyby je tak silně neurčité, že bychom si ho neměli vůbec připouštět. Dá se ale nad některými věcmi mávnout rukou? Někdo řekne, že tady cesta je. Utéct před problémy a schovat se za alkohol nebo použít berličku - drogy.
Aby jste mě nenapadali, že někoho navádím na scestí, tak jsou případy, kdy morfium pomáhá -v uvozovkách- a ulehčuje utrpení před úplným koncem.
Měl jsem kamaráda, kterému bylo dvaadvacet let a zemřel na rakovinu varlete. Ten se každý den zoufale díval na hodiny, kdy už bude pět hodin večer, a kdy sanitka přiveze lékaře, aby mu píchl morfin.
Nedávno jsem byl v lázních a tam byl mladý kluk, který měl Bechtěrejevovu nemoc, byl na invalidním vozíku a už nemohl ani otáčet hlavou. Ten pořád nějak divně - závisle pokuřoval. Jednou se mě zeptal jestli si také dám, říkal přijď po obědě a zahulíme. Ptal jsem se ho jestli mu ta marjánka nějak pomáhá? Řekl: "Ne, ale ta bolest je taková veselejší. "
Otec vždycky říkal: "Život je boj." a "Vydržať."

Pečené uzeniny

16. prosince 2017 v 4:01 | Mirek |  Hotovky

Suroviny na zapečenou uzeninu

● Ďábelská omáčka OTMA Gurmán 280 g
● Rajčatové pyré OTMA 190 g
● Kečup extra ostrý HELLMANNS 450 g
● Jemný kečup HELLMANNS 450 g
● Omáčka s křupavou cibulkou a česnekem OTMA Gurmán 280 g
● CHIPOTLE hot sauce HEINZ medium 150 ml
● TABASCO brand 57 ml
● Černé pivo Ķrušovice 0,5 litru
● 6 ks cibule menší
● 5 stroužků česneku velkých
● 4 ks paprika bílá
● 600 g špekáčkový kabanos
● 2 ks špekáčků čertovské
● 2 ks Ostravská klobása
● 1/2 kmotrova klobása
Postup:
● Uzeninu rozkrojíme a nařežeme. Papriky očistíme a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky. Všechno rozprostřeme na pekáč.
● Do nádoby postupně nalijeme ďábelskou omáčku, rajčatové pyré, 200 g ostrého kečupu,
lžičku Tabasca a celé černé pivo. Tuto směs prošleháme metlou a nalijeme ji na uzeninu.
Posypeme nasekaným česnekem.
● Dáme péct do vyhřáté trouby na 250 ° na dobu 40 minut. Zhruba ve 2/3 pečení promícháme

Máme na výběr ze dvou omáček a ze dvou chilli koncentrátů. Já jsem použil Ďábelskou omáčku a Tabasco.
***
***
***

Pomazánka Almette

15. prosince 2017 v 9:09 | Mirek |  Recepty
  • 2x kelímky Flora mini
  • 1x Apetito 50 g
  • 1x Lučina 120 g
  • 1x Almette 50 g
  • 1x cibule malá
  • sůl, pepř
  • na špičku nože mleté papriky
Postup:
Sýr Apetito utřeme s máslem, přidáme Lučinu, dále třeme, přidáme Almette a vše řádně promícháme. Nakonec vmícháme cibuli s paprikou a okořeníme.
***
***

LED stromeček

4. prosince 2017 v 16:29 | Mirek |  Kde domov můj

Už svítí.

Atmosféra Vánoc je tady.

A je to tady 2017

3. prosince 2017 v 16:42 | Mirek |  Kde domov můj

Rok uběhl jako voda.

Někdo si povzdechne,: "Zase jsme o rok starší." Někomu roky nic neříkají a někteří se ho již nedožili.
Takže všem blogovým přátelům i lidem mimo něj přeji:

***

Pevné zdraví, přiměřené věku, nemálo lásky, trochu toho štěstíčka, světový mír a vše dobré.

***


Vítěz testu

2. prosince 2017 v 17:53 | Mirek |  Potraviny

U mně by se také umístil minimálně na "bedně".

Nevím jestli se zlatou medailí, ale rozhodně mi chutnal. Nebyl to sice ještě pořád ten z našeho dětství - z mléčných barů nebo labužníků, ale na tu dnešní bídu - komerci …
K dostání v LÍDLU - Vlašský salát. Pod značkou Toppo. Výrobce DELIMAX a.s., Hodonín, Česká republika.
150 g za 14,90 z toho vyplývá kilogramová cena 100 Kč. Jsou dražší věci.
Plus si zaslouží obal, protože pod víčkem je ještě odtrhávací fólie.

Tři tečky

1. prosince 2017 v 12:54 | Mirek |  Glosy

Čím ještě víc bych mohl být, než člověkem?


Slušným a poctivým člověkem, nebát se a nekrást. Mohl bych být:
Víc než jen obyčejným člověkem.
Ale je to málo být obyčejný. Pro každého to znamená něco jiného.
Jakou roli vlastně máme plnit na tomto světě? A máme už splněno? Jestli ano můžeme spokojeně usnout a už se neprobudit?