Polévka je grunt

13. října 2017 v 6:51 | Mirek |  Hotovky

A "něco" je špunt.

Co to je to "něco" si už nepamatuji, ale vím, že to říkával můj tchán a jeho maminka. Mělo to znamenat, že polévka je základ, že bez polévky není oběd celý. Jestli tím něčím bylo myšleno hlavní jídlo (neboli další), nebo zákusek, či dezert, to teď nevím. Možná mi popradíte.
Já se bez polévky klidně obejdu, hlavně proto, že je toho do mého žaludku najednou nějak moc, a pak nemůžu dýchat.
A navíc jsou polévky - tzv. přesnídávkové, kdy mi ten grunt úplně stačí, např. zelňačka, gulášová, fazolová nebo naše česnečka. Pak je opak. Takové ty vodové polévky, klteré stačí vypít. Hrníčkové polévky, jak já říkám srk srk, jsou ty v sáčku, kde jsou jen rýžové nudle a v mini pytlíčku jakýsi koncentrát. Jsou hotové raz, dva, stačí jen zalít horkou vodou. Dávali si je Vietnamci, když od rána do večera mrzli na otevřené tržnici.


Polévek je tolik různých druhů, různých variant a různých názvů, že by mi na to nestačil tento blog.
Jen namátkou, které mi právě vytanuly na mysl: špenátová, houbová, kulajda, bramboračka, vločková, hovězí vývar, čočková, drožďová, frankfurtská, dršťková, atd. ...
***
***
***
***
Naše česnečka s vejcem, sýrem šunkou a topinkou
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 13. října 2017 v 9:33 | Reagovat

U nás doma polévky frčí, máme je rádi oba. Manžel preferuje spíš ty řídké vývary, v mé polévce může tak říkajíc - lžíce stát. :-P Všechny polévky bych si dala, ovšem ta poslední česneková, je doslova luxusní! :-)  :-)

2 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 13. října 2017 v 16:32 | Reagovat

Já jsem polévková. Polévku sice nevařím každý den, ale sobotní, nedělní nebo sváteční oběd se bez polévky neobejde. Když pak zbyde, tak mi stačí druhý den si dát jen tu polévku s kouskem chleba a jsem po obědě. Všechny vystavené talíře mě svádějí, ale ta česnečka na závěr, tak je luxusní. Zítra budu dělat fazolačku, už jsme ji dlouho neměli a když se urodily fazole na zahradě, tak je musíme sníst. Na semeno mám dost a slyšela jsem, že po několika letech už fazole nejdou uvařit. Můžeme je namáčet a vařit jak dlouho chceme. Tááákže, zítra fazolačka. :-)

3 Intuice Intuice | E-mail | Web | 13. října 2017 v 19:38 | Reagovat

Výjimečně máme doma o víkendu hlavní jídlo plus polévku. Když obojí, tak spíš lehký vývar s nudlemi apod. Ty hutné polévky máme třeba s pečivem a hlavní jídlo o 2 hodinky později. :-)

4 MirekČ MirekČ | Web | Neděle v 6:28 | Reagovat

[1]: Jojo, tu česnečku máme patentovanou a vyšperkovali jsme ji k dokonalosti.

[2]: Fazolačku mám rád, ale většinu fazolí nechám na dně talíře. 8-O

[3]: Ano, udělat pauzu mezi polévkou a hlavním jídle je dobré řešení. Ve škole jsme měli přesnídávkové polévky o 1/2 10 - o velké přestávce a hlavní chod v poledne.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama