Říjen 2017

Válka

31. října 2017 v 11:58 | Mirek |  Glosy

Válka je možná silné slovo.

Ale boj to rozhodně je. Bojuje se o každého žáka a bojují o něj mezi sebou střední školy. Za každým "kusem" - s prominutím - jdou totiž korunky, peníze, money, neboli деньги. Poskytovatelé, přeposílatelé nebo přerozdělovatelé peněz ze státního rozpočtu totiž zjevně z vrozené lenivosti zvolili to nejjednodušší kritérium, kolik které škole dát peněz.

Zaměstnanec by měl

31. října 2017 v 11:44 | Mirek |  Vážně/nevážně

Zajímalo by mě, jestli se vám ty zásady líbí?

Mám obavy, protože pocházejí z doby před rokem 1989.

ZAMĚSTNANEC BY MĚL:
  • vždy vědět, co má dělat, co se od něho očekává, "vidět" na cíl; dokázat se přiznat, že mu není vždy jasné, jak cíle dosáhnout a nebát se zesměšnění či ztráty prestiže
  • znát přesně rozsah své pravomoci, odpovědnosti a pracovní vztahy k ostatním
  • vědět, že jeho práce je užitečná, že si jeho práce i osoby nadřízený váží a nenechává o tom nikoho na pochybách
  • vědět o svých schopnostech, ale též nedostatcích a vědět co dělat k jejich odstranění
  • znát svoji perspektivu a vědět, že jej vedoucí podporuje v jeho růstu
  • vědět, že za dobrou a vynikající práci existuje spravedlivá odměna, a to vždy, když je zasloužená, a jen tehdy, když je zasloužená

  • považovat za přirozené a normální, že nic nepřichází zdarma, že dobré hodnocení, odměna, perspektiva a zejména vztahy k němu jsou dány jeho výkonem a jednáním

Nic se nemá přehánět

31. října 2017 v 11:29 | Mirek |  Vážně/nevážně
Zatím mi to nikdo nedokázal vysvětlit, a to pracuji téměř čtvrt století v potravinářství.
Možná až teď. Jaruška z Tábora, která vždy vtipně, chytře a moudře glosuje mé "prudící" články.
V dnešní době je samozřejmostí, že již téměř na všech WC je mýdelník - zásobník tekutého mýdla a osušovač-fukar, nebo papírové ručníky, nebo obojí.

Krevety

31. října 2017 v 11:15 | Mirek |  Hotovky

Autor neznámý.

Mám uloženo v PC od 5.12.2009. Pokud se autor pozná, tak ať mi dá vědět. Velice rád mu přiznám autorství a zveřejním jméno a odkaz.

Na pánev naliji něco olivového oleje a nakrájím si na plátky česnek, který v tomto oleji s trochou soli a kupříkladu provensálského koření lehce prohřeji (na nízký stupeň). Do vzniklého materiálu mrštím oloupané krevety a nechám je v tom prohřát (krátce a na vyšší stupeň). Výpeček posléze použijeme jako šťávu, tedy doporučuji použít oliváče a česneku trochu více, aby vám něco zbylo...

Experimentální recepty 4

30. října 2017 v 11:50 | Mirek |  Hotovky

Zbytkový perkelt

Co jsem našel v lednici:
100 g špeku
2 lžičky Pomazánkové sádlo se škvarky na selský způsob Brick
3 lžíce restované jarní cibulky včetně sádla
200 g Rajče cherry Topmato
svazeček čerstvé mrkvičky (cca 5 ks)
3 ks paprika bílá a zelená
zbytek nadívané husy, tak jedna porce

Experimentální recepty 3

29. října 2017 v 12:10 | Mirek |  Hotovky

Dušené vepřové plecko s oranžovou paprikou a zelenými fazolkami

Suroviny:
300 g vepřová plec
1 ks oranžová paprika
200 g fazolové lusky
1/2 plž hotová restovaná cibulka
1 člž sádla
Sůl
Pepř
Špetka drceného kmínu
½ kostky zeleninového bujónu
Špetka hotové světlé jíšky

Postup:
V tlakovém hrnci rozpustíme sádlo a dáme orestovat kostičky masa se solí, pepřem a bujónem. Přidáme hotovou cibuli a hned zalijeme vodou a dusíme v tlakáči asi 20 minut. Po otevření maso vyndáme stranou a na výpeku podusíme napřed fazolky a poté papriku, obojí na skus. Vrátíme zpět maso, promícháme, případně přidáme vodu nebo vývar a lehce zahustíme.

Můžeme zakápnout polévkovým kořením Maggi.

Levné recepty z brambor

29. října 2017 v 10:38 | Mirek |  Hotovky
Babiččin krupičák
Z uvařených nastrouhaných brambor, hrubé mouky, 1 vejce a trochu soli vypracujeme těsto. Na pomoučněném vále vyválíme na placku, potřeme sádlem, posypeme dětskou krupičkou a znovu pokapeme rozpuštěným sádlem.
Svineme do závinu a položíme na vymazaný plech. Potřeme rozšlehaným vejcem a do zlatova upečeme
"UPÍŘÍ" BRAMBORÁKY
Do nastrouhaných syrových brambor (jako na klasický bramborák) přidáme utřený česnek, majoránku, 2 vejce a vepřovou krev z konzervy (tučnice). Můžeme přidat i játrovou zavářku, osolíme, okmínujeme a promícháme. Rozetřeme do vymazaného pekáče a upečeme v troubě do zlatova
PLNĚNÉ BRAMBORÁKY
1 kg brambor, 1 vejce, 1 hrnek mléka, polohrubá mouka, česnek, mletý pepř, majoránka, sůl
Syrové nastrouhané brambory zalijeme vařícím mlékem, přidáme vejce, utřený česnek podle chuti, osolíme, okořeníme a zahustíme moukou. Promícháme a smažíme na sádle větší křupavé bramboráky.
Sklenici kysaného zelí necháme okapat, drobně pokrájíme a podusíme. Smícháme s 30 dkg nakrájeného uzeného masa. Na půlku usmaženého bramboráku dáme zelí s masem, přehneme a ihned podáváme
BRAMBORY NA SLANINĚ
2 - 3 uvařené brambory, kousek slaniny, 2 vejce, sůl
Brambory nakrájíme na kostičky a opražíme na rozškvařené slanině. Zalijeme rozkvedlanými vejci, posypeme trochou strouhaného sýry a pod pokličkou zapečeme. Podáváme s tatarkou, sterilovanými kapiemi, rajčaty, kečupem
TATARSKÝ BIFTEK BEZ MASA
Nastrouháme 3 uvařené brambory, přidáme 4 stroužky utřeného česneku, 1 cibulku najemno nakrájenou, 1 dl oleje, 5-6 lžic kečupu, 1/2 lžičky sladké a pálivé papriky, sůl

Všechny suroviny řádně promícháme, mažeme na očesnekované topinky, zdobíme strouhaným sýrem.

Z ovesných vloček

29. října 2017 v 10:34 | Mirek |  Hotovky

Ovesný trhanec

150 g ovesných vloček, 3/8 l mléka, 60 g cukru, 3 vejce, tuk na pečení


Ovesné vločky zalijeme vroucím mlékem a necháme přibližně 2 hodiny nabobtnat. Utřeme žloutky s cukrem, přidáme vločky a pevný sníh z bílků. Plech vymažeme a vlijeme do něj těsto. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova. Upečený trhanec roztrháme vidličkou na kousky, pocukrijeme a podáváme s ovocnou omáčkou, rozdušeným ovocem nebo kompotem.

Polívečky

29. října 2017 v 10:30 | Mirek |  Hotovky

Polívečky

S V Á T E Č N Í P O L É V K A
Na vyškvařené slanině zpěníme 1 nakrájenou cibulku, opečeme asi 40 dkg hovězího masa (nakrájeného na kostičky), přidáme pokrájenou mrkev a celer, hrst namočených sušených hub a zalijeme 1,5 litrem vývaru (může být i z kostky). Osolíme, přidáme bobkový list a vaříme asi hodinu.
Nakonec přilijeme 1/8 litru kysané smetany zahuštěné lžící hladké mouky, dochutíme 2 lžicemi kečupu, pepřem, solí a 1/4 lžičky cukru.
C O U R A Č K A
1 litr kysaného mléka, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, 25 dkg kyselého zelí, 3 vařené brambory, sůl
V mléce rozkvedláme mouku a dáme vařit. Zvlášť uvaříme zelí a nalijeme do vroucího mléka. Do hotové polévky vložíme na kousky pokrájené vařené brambory, máslo a podle chuti dosolíme.
N I V O V Á P O L É V K A
Kostka slepičího nebo zeleninového bujónu, 4 brambory, 15 dkg strouhané Nivy, trocha sladké smetany, lžíce másla, petrželka, pepř, sůl
Brambory nakrájíme na kostičky a povaříme v litru vývaru. Vsypeme Nivu, osolíme, opepříme, zjemníme smetanou, máslem a necháme povařit.

Experimentální recepty 2

29. října 2017 v 10:28 | Mirek |  Hotovky

Smažené sýrové jednohubky

Suroviny:
1 vejce, 200 ml bílý jogurt, 400 g hladká mouka, 1 ks staršího pečiva (rohlík), trochu mléka, 1 lžička soli 130 g tvrdý sýr (eidam, gouda,…), 130 g balkánsky sýr, 130 g šunka, 1 lžička oregana, 3 lžíce kečupu

Postup:
Sýry nastrouhat na hrubém struhadle a šunku nakrájet nadrobno (může se taky nastrouhat). Mouku, vejce, starší rohlík namočený v mléku, jogurt, sůl, oregano a kečup zpracujeme, přidáme nastrouhané sýry a nakrájenou šunku a znova zpracujeme na hladké těsto. Rozválíme, nakrájíme na čtverce, které se smaží v rozpáleném oleji.


Experimentální recepty

29. října 2017 v 10:19 | Mirek |  Hotovky

Vepřová hlava a krůtí krky á la slepice na paprice.

Suroviny:
½ vepřové hlavy
2 krůtí krky
Kostka zeleninového vývaru
Vegeta
Máslo
Smetana
Paprika sladká
Cibule
Citronová kůra
Pepř celý
Nové koření celé
Kyška
Citron
Sůl

Postup:
Maso spolu s bujónem vložíme do studené vody a táhneme cca 3 hodiny. Vývar dochutíme Vegetou. Uvařené maso obereme od kostí, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. Na másle zpěníme nakrájenou cibulku, citronovou kůru, kuličky pepře a nové koření. Orestujeme a přidáme papriku. Zalijeme vývarem. Do smetany vmícháme trochu mouky a přidáme k vařícímu základu. Provaříme a dochutíme kyškou, solí a citronovou šťávou. Přecedíme, přidáme obrané maso a vše ještě prohřejeme.
***
***

Párky

26. října 2017 v 8:48 | Mirek |  Maso-uzeniny

S párky je problém.

Je jich milión druhů.
V každé výrobně je dělají jinak, dají jim svůj název, v prodejně maso-uzeniny je jich pak hodně z různých místních výroben, specifikum je i v regionech, krajích a státech.
Jestli jste někdy byli např. v Globusu, tak vám oči přecháízejí a těkají sem tam a nevíte coby (tak jdete do OBY)Smějící se.
Je fakt problém si vybrat, pokud nejdeme vyloženě po své značce, na kterou jsme zvyklí a máme ji ověřenou.
Jen tak namátkou,jsou debrecínské párky, frankfurtské, dietní, telecí, vepřové, kuřecí, v přírodním nebo umělém střívku, svlékací, "klauzovky", s různým obsahem masa, tuku, škrobu (mouky), atd.

Mysli sušenky

25. října 2017 v 16:58 | Mirek |  Pečivo
Mysli na zdraví.

Ovesné sušenky oříškové.

63 g sacharidů ve 100 gramech. Jedno balení má hmotnost 60 gramů, to znamená, že když je sníme všechny, tak do sebe dostaneme 0,63*60=37,8g sacharidů. V misce je 6 ks, takže v jedné sušence je 6,3 g sacharidů, čili zaokrouhleně 6 gramů cukru.

Ovesné sušenky čokoládové.

Ty mají v sobě jen 59 g sacharidů ve 100 gramech.
0,59*60=35,4 g sacharidů. V jedné sušence 5,9 g sacharidů. Velký rozdíl to není.
Zaujala mě upoutávka, že jsou bez palmového tuku. Nevím,jaký to má význam.

Bábovka s mascarpone

25. října 2017 v 12:40 | Mirek
***
***
Jestli ji někdo upečete, tak dejte vědeět jaká byla.

Brambůrky od Cyrila

24. října 2017 v 11:50 | Mirek |  Zelenina

Furtžerky.

To je to, co většinou baštíme u televize, v kině, k vínu.
Jen namátkou: chipsy, oříšky, popkorn, tyčinky, brambůrky, ...
Šaháme furt do misky a dáváme do pusy i poslepu, tak dlouho, až marně šátráme po dně, kde už nic není-.
Zejména různých "brambůrků" je nepřeberné množství. Ne všechny nám chutnají, těch pravých je na trhu málo.
Proto nás potěšilo, že se objevila novinka (aspoň pro nás, pro někoho možná ne) na které jsme si fakt pochutnali.

Super tousťák

24. října 2017 v 11:10 | Mirek |  Pečivo

Objevili jsme novinku

v BILLE

Toustový chléb vyrobený v Rakousku s trvanlivostí do vánoc.
Pozitivní na něm je to, že je opět normální velikosti, to znamená, že trochu vyčnívá z toustovače a je dobré ho v polovině času obrátit vzhůru nohama. Hmotnostně "ojebané" toustové chleby do toustovače zahučí, že je není vidět a při vyskočení je málem problém je vytáhnout.

Na pětníku

21. října 2017 v 11:15 | Mirek |  Kde domov můj

Hyper-super-ne giga

v našem městě.
Říká se to, že je to všemi směry jen pár kroků, otočíme se na pětníku.
Tak se dá říct, že jsou rozmístěny obchodní řetězce u nás kolem náměstí.
Je to důkaz jak jsou developeři vychcaní. Proč by to stavěli někde na poli za vesnicí, jak je tomu v Německu?
Česká cesta ryzího kapitalismu.

Varmuža se pochlapil

21. října 2017 v 8:59 | Mirek |  Potraviny

Svého času měl nějaký "průser"

kvůli salmoneloze-hovnóze v uzených makrelách.
Údajně nízká teplota, kterou špatně nastavil zaměstnanec. To, že existuje šlendrián všude kolem, kam se podívám je normální, takže se tomu ani nedivím.
Byla tím vážně narušena důvěra - nejen moje - k jeho výrobkům. Naštěstí čas zahojí všechny rány.
Dostal jsem chuť na ruské vejce a šunkovou rolku s křenem.
Tak jsem si je koupil, pro jistotu v aspiku.
Jsem nadšen, moc jsem si pochutnal a má chuťová paměť zajásala.

Členění pekařských výrobků

20. října 2017 v 11:44 | Mirek |  ZMO 1. ročník
Příloha č. 8 k vyhlášce č. 333/1997 Sb.
Členění pekařských výrobků na druhy a skupiny
***
***

Označování

20. října 2017 v 11:36 | Mirek |  ZMO 1. ročník
Označování
Kromě údajů uvedených v zákoně a zvláštním předpise1) jsou tyto další požadavky na označování
a) Pekařské výrobky se označí názvem druhu a skupiny, s výjimkou jemného pečiva a trvanlivého pečiva. Druh běžné pečivo lze označit názvem "pečivo",
b) u trvanlivého pečiva se označí skupina,
c) Jemné pečivo a trvanlivé pečivo se musí označit druhem náplně a polevy v případě plněných nebo potahovaných výrobků,
d) Název "staročeský chléb" nebo "tradiční chléb" lze využít pouze pro chléb, který je kypřen vitálním žitným kvasem, s minimálním obsahem 70 % výše vymleté žitné mouky vztaženo na celkové množství mlýnských výrobků,
e) název "selský chléb" lze použít pro chléb s charakteristickými velkými i nepravidelnými póry, tvarovaný do kulatého bochníku o hmotnosti nejméně 2 kg, s obsahem nejméně 60 % žitné mouky vztaženo na celkové množství mlýnských výrobků,
f) Přívlastkem "trvanlivý" lze označit chléb, jehož trvanlivost musí být nejméně 21 dní,
g) Běžným pečivem mléčným lze označit běžné pečivo, které obsahuje mléko v množství odpovídajícím nejméně 1,7 % mléčné sušiny vztaženo na celkovou hmotnost mlýnských výrobků,
h) Výrobky lze označit názvem
1. máslové, je-li tukem použitým do těsta výhradně máslo,
2. vaječné, obsahují-li nejméně 180 g celých vajec nebo 64 g žloutků na 1 kg mlýnských výrobků,
3. kakaové, obsahují-li nejméně 2,5 % hmotnostních kakaa,
4. použité skupiny suchých skořápkových plodů, obsahují-li nejméně 25 g jader těchto suchých skořápkových plodů na 1 kg hmoty,
i) jemné pečivo lze označit dále slovy vyjadřujícími recepturní nebo technologické zpracování, jako je "z listového těsta", "z kynutého listového těsta", "smažené", "z taženého těsta", "z litých hmot", "ze šlehaných hmot", "ze třených hmot", "z křehkých tukových těst", "z jádrových hmot", "čajové pečivo", "ovocný chlebíček", "slané nebo sýrové pečivo",
j) u nebaleného pekařského výrobku, který byl v hotovém stavu zmrazen a spotřebiteli je nabízen v rozmrazeném stavu, se tam, kde je výrobek přímo nabízen k prodeji spotřebiteli, viditelně umístí v blízkosti názvu výrobku údaj "rozmrazeno",

k) u nebaleného pekařského výrobku, který byl dokončen ze zmrazeného polotovaru, se tam, kde je výrobek přímo nabízen k prodeji spotřebiteli, viditelně umístí v blízkosti názvu výrobku údaj "ze zmrazeného polotovaru".