Květen 2017

Jak se jmenuješ?

28. května 2017 v 9:22 | Mirek |  Španělština

***

***


Jak se máš

27. května 2017 v 11:50 | Mirek |  Španělština

Pokračování z 15. listopadu 2009

***
***

Mám rád polotovary

23. května 2017 v 16:51 | Mirek |  Potraviny

Takové ty částečně nebo i zcela hotové pokrmy.

Typickým příkladem polotovaru jsou nudle - těstoviny, které si spotřebitel doma už jen uvaří.
Jsou buď v konzervách, ve skle nebo v sáčku, či jiném obalu. Takže konervy, vepřová, luncheonmeat, šunka, hovězí ve vlastní šťávě, různé guláše, párek s fazulou, atd. Ve skle je také ledasco, jako moravská klobása, lečo, vepřový bůček, šunkové koleno, kaviár. Pak je to celá škála např. různých rybiček, sardinkami počínaje a lososem konče.
Včetně polévek.

KROMÍK

22. května 2017 v 11:00 | Mirek |  Mléčné výrobky

Divný název

Přírodní polotvrdý sýr. Minigouda.
Sušina 56 %, a tuk v sušině 45 %.
A je mi jasné odkud se vzal podivný název. Výrobce Kromilk, a.s., Kroměříž

Smetanovy sady

22. května 2017 v 10:18 | Mirek |  Kde domov můj

Obnovil jsem životnost malého foťáčku.

Není to žádné "dělo", je jen tak do ruky, takže tomu odpovdá i nedokonalá optika.
Musel jsem sehnat novou baterii (to bylo martýrium), nabíječku na tento typ baterie a protože jsem neměl ani propojovací kabel na stahování fotek do PC, tak ještě čtečku paměťových karet.
Dobrá věc se ale podařila.
Tak jsem ho jel za nádherného slunečného počasí vyzkoušet do parku.
Tady je na ukázku výsledek:

Konečně po 1/2 roce!

19. května 2017 v 10:11 | Mirek |  Kde domov můj

Vylezl "oskar"

nebo-li sluníčko.
Je to vlasně mnohem déle než půl roku.
Tak jsem "vyšel" do města a udělal pár výcvaků na našem náměstí.
Stánky tam sice jsou, ale zejí prázdnotou. Kdo by se také s nějakou nadprodukcí tarasil přes kopce, notabene, když je Červenohorské sedlo opět na půl roku zavřené. Všichni, včetně kamiónů se tak tarasijou přes Ramzovské sedlo, což je zážitek z vůně, protože tam normálně vzhledem ke stavu a povaze vozovky mají zákaz vjezdu.

Je sezóna chřestu

19. května 2017 v 9:20 | Mirek |  Hotovky

Pokud to nestihnete teď, bude pozdě ...

Nejsem "mičurin", takže nevím, proč tomu tak je, ale chřest se "rodí" jen na jaře.
Takže toho pokud možno hojně využíváme jak to jde a děláme ho často. Vesměs lehce osmažený na másle s vařenými bramborami a tvrdým sýrem.
Raději máme ten zelený.

MENU

19. května 2017 v 9:04 | Mirek |  Hotovky

Jsou to jednoduché počty.

Kdyby jste jedli denně jen jedno jídlo - oběd a dopřáli si ho bez toho, aby jste museli stát půl dne u plotny a pak umývat nádobí, tak vás to pravděpodobně vyjde za měsíc minimálně na 200 x 30 = 6000 Kč pro 2 osoby.
Což se možná nezdá tolik, ale kde jsou snídaně a večeře.
A ostatní životní náklady jako nájemné, inkaso, volnočasové aktivity, atd.

Koláž z etiket

15. května 2017 v 9:50 | Mirek |  Poživatiny

Několik "výcvaků" z poslední doby.

***
  • Červená řepa - kuličky.Výborné jako zdravý kompotosalát.
  • Baby karotka - hnusná, tvrdá, nedala se udusit
  • Brusinky velké (Klikva velkoplodá, Cranberries)
  • Směs kukuřice, hrášku a papriky
  • 100% jablečný mošt - vynikající

Koláž z jarních obědů

3. května 2017 v 10:04 | Mirek |  Hotovky

Přišel jsem na možnost tvorby koláže přímo na internetu.

Jen nevím, jak ji vložit do článku...Zamračený
Tak se vracím k osvědčené metodě:
***
  • Bílý jogurt s müsli a jahoda
  • Perkelt z polského salámu, chléb
  • Pečené maso a červené řepy
  • Dušená mrkev, dušené maso a vařené brambory
  • Koprovka, vařené hovězí maso a nové brambory

Fruity Chews

3. května 2017 v 9:19 | Mirek |  Pochutiny

Neboli karamelky,

jen s ovocnou příchutí.
Jako vzpomínka na minulost - vytahovač plomb ze zubů.
A chybí jim tam ten vnitřní papirek, který tam býval.

Brynzové oplatky

1. května 2017 v 17:35 | Mirek |  Pečivo

Slané a křehké.

Složení si , prosím, přečtěte z etikety.
Je to od našich východních sousedů.
Sacharidy 65 %.