Duben 2017

Byl jsem překvapen

30. dubna 2017 v 11:22 | Mirek |  Pochutiny

Co obsahuje brendy.

Myslel jsem si, že je to pálenka z vína, ale zjistil jsem, že obsahuje ještě všechno možné.
Za dobrou definici a návod jak rozeznat brendy od koňaku je:
"Každý koňak je brendy, ale ne každá brendy je koňak.
Metaxa ale obsahuje: líh, víno, vinný destilát, bylinné a rostlinné extrakty, barvivo, karamel
Takže: Co je to?

Aby jste nemuseli závidět

28. dubna 2017 v 16:37 | Mirek |  Kde domov můj

Tak u nás také.

28. dubna 2017
***
***

Koláže z etiket

25. dubna 2017 v 11:01 | Mirek

Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje

jak chcete
.
.
.
.
***

Trocha koláží

25. dubna 2017 v 10:29 | Mirek |  Hotovky

Beze slov

možná sami poznáte, co jsme na jaře 20107 vařili.
.
.
.
.
.

***

Náš PAN president

23. dubna 2017 v 10:07 | LUT |  Glosy

Přišlo mi e-mailem od kamaráda.

Jako autora uvádím LUT (lidová umělecká tvořivost), protože pravost autorství nem§žu ověřit.

***

Názor Davida Martínka, režiséra a producenta ČT Praha. Dějí se teď i u nás stále ošklivější věci, proto si prosím přečtěte názor jednoho obyčejného Zemanova oponenta, který ale vidí dál a širší souvislosti, než jen vlastní špičku nosu.

Run (hon) na Zemana.

Kýho výra

22. dubna 2017 v 10:27 | LUT |  Glosy

Přišlo mi e-mailem od kamaráda:

***

Autolékárničky.

Já mám řidičák od roku 1970 a lékárničku jsem nejen nikdy nepotřeboval, ale neviděl jsem ani jiného řidiče, že by ji použil. Totéž nepamatuju ani jako bývalý hasič z povolání, občas se u takových zásahů nachomýtající. Navíc lékárničky, standardně dodávané za 250 korun před 4. roky, jsou víceméně k ho.nu. Nůžky, které v nich jsou, jsou jen ozdobou z kusu plechu. Člověk myslící si pomůže i bez lékárničky, blbovi, který neví, kde a jak zaškrtit ránu by i kompletní vybavení sanitky nebylo nic platné. Autolékárnička je jen nástroj buzerace řidičů a zajištění odbytu firmám, které se jejich kompletováním živí ......tak si to přečtěte ...

Brambory z Ameriky

13. dubna 2017 v 9:54 | Mirek |  Zelenina

Prapůvodně byly od tamtud )* dovezeny.

Americké brambory je také název polotovaru, nebo doma v troubě upečené přílohy.
Je to jedna z možností, co si dát záměnou s hranolkama a kroketkama.
Jsou to křupavé osminky brambor se slupkou s typickým kořením.
Z ryzí pohodlnosti jsme koupili zmražený polotovar.

Katův šleh

13. dubna 2017 v 9:37 | LUT |  Recepty

Asi podle toho, že je to ostré jako břitva,

potažmo jako katův meč.
Jinak je to snad nejprofláknutější, nejčastěji citovaný a nejčastěji kritizovaný a zatracovaný recept České kuchyně.
Vždycky mě nadzvedne ze židle, když nějací kuchařští šéfkuchaři - chytrolíni kritizují nejoblíbenější jídlo v restauracích - smažený sýr, v domácnostech svíčkovou nebo právě jmenovaný katův šleh.
Není to nic složitého a určitě na to nemá nikdo patent, ale chutná to.

Furtžerky

13. dubna 2017 v 9:14 | Mirek |  Pochutiny

Mimo jiné

patří k této kategorii to, co jsme včera objevili.
To znamená, že člověk jí, natahuje ruku, nese to do úst tak dlouho, až ruka marně šátrá a nic tam už není.
Vyčetli jsme, že jsou to čokoládové chipsy.
Nejsou to brambůrky, má to jen stejný tvar. Tím ta podobnost končí. Jádrem jsou totiž nějaké rýžové pufované lupínky, které jsou potažené hořkou čokoládou.

Těstoviny, najmě špagety

7. dubna 2017 v 10:56 | Mirek |  Potraviny

Těstoviny jsou polotovar,

který si spotřebitel dodělá sám - uvaří.
Není to ale těžké a zvládne to i začínající kuchař, nebo i dítě. Stačí jen velký hrnec (obecně chtějí hodně vody) a sůl.
Nejraději máme špagety z tvrdé pšenice, tzv.semoliony (Triticum Durum), které se nelepí a jsou takové sklovité. Jejich vaření trvá většinou jen sedm minut (na tzv. al dente), my Češi je většinou necháme trochu déle.

Omáčky

7. dubna 2017 v 9:45 | Mirek |  Hotovky

Jste také omáčkové typy?

Já ano, a to zejména proto, že se k nim hodí ten knedlík s největší nasákavací schopností (a nemusí se jíst lžící, ale jde to i příborem).
Manželka se snaží používat na zahuštění co nejméně mouky (aby to nebylo jak kyt). Svíčková se například dostatečně zahustí jen rozmixovanou zeleninou. Na zjemnění používá smetanu, zakysanou smetanu, kyšku, acidofilní mléko nebo jogurt.

Grano Padano

7. dubna 2017 v 9:17 | Mirek |  Mléčné výrobky

Parmezán

To, že se některé parmezány vyrábějí v Česku je možná známo. Exportují se pak do Itálije a tam jim dají vlastní "kabátek".
Je to značka Grand Moravia.
Ať už ten nebo onen, aba pokrm úžasně pozvednou na jinou úroveň.
Nedávno jsme dělali pár obědů s použitím těchto sýrů.

Mořské plody můžu...

7. dubna 2017 v 8:55 | Mirek |  Recepty

I když je to vlastně jen náhražka a imitace - jen jako

Ale když vidím v obchodě něco, co tak vypadá, je to zajímavé a má to zajímavý obal, tak neodolám.
Tak jsem koupil surimi.
Takovou směs s majonézou uprostřed.
Udělal jsem si surimi salát á la krabí tyčinky a krevety.