Březen 2017

Sklo nebo plast?

31. března 2017 v 10:39 | Mirek |  Mléčné výrobky

Zažil jsem oboje.

Jsem holt pamětník.
Mléko bylo odjakživa ve skleněných lahvích - pokud pominu mléko v konvích a nákup do bamdasek.
A nejen mléko, ale i šlehačka, smetana, kefír - poznalo se to podle pruhů různých barev na staniolovém víčku.
Z pohledu dnes tak proklamované ochrany životního prostředí a záchrany planety nechápu, proč už se dávno k tomuto ekologickému obalu nevrátíme. Byl to obal vratný, opakovaně použitelný, dobře sterilovatelný a hygienický. Byla to tudíž bezodpadová technologie. Nevýhodou byla snad jeho hmotnost, ale dnes stejně téměř všichni jezdíme do obchodu autem nebo jiným dopravním prostředkem. Také existuje donášková - rozvozová služba a nákupní tašky na kolečkách.

Možná budete kroutit hlavou

30. března 2017 v 10:35 | Mirek |  Maso-uzeniny

Nebo budete mít chuť mě ukamenovat.

Ale já si nemůžu pomoct, jsem asi šťoural, hnidopych a kverulant, jenže tím chráním kapsu nás všech. Budu muset k těm etiketám připisovat i aktuální ceny, protože jsem obětí kapitalistické chamtivosti. Jeden můj známý měl pořekadlo" "Hamty, hamty, hamty, ať máme víc než tamty." Profláklá je i hláška ze známého filmu "Jak básníci ...": "Levně nakoupit, draze prodat a pozdržet platby." To je v kostce systém, který svého času ve svém projevu nazvala Anglická královna jako imperialismus.

Nejhorší otázka

28. března 2017 v 17:33 | Mirek |  Poživatiny

Napadla mě asociace s názvem pohádky. Nejkrásnější hádanka.

Nejhorší otázka je, když se mě žena zeptá: "Co budeme vařit?"
Jelikož já téměř nevařím, tak je to otázka akademická, neboli řečnická, s tím rozdílem, že si žena na ni sama neodpoví.
Tak nějak mi připadá, že jsme už všechno jedli, a že se to opakuje stále dokola. To by ani nevadilo, kdyby měl člověk na něco chuť. Možná by se i něco našlo, ale ne vše je naše zažívací ústrojí ochotno a schopno pojmout.
Již dávno jsem opustil celoživotní boj s obezitou, ne ža bych to nepotřeboval, ale zjistil jsem, že všechny diety jsou na draka.

Koupil jsem si pres míč

23. března 2017 v 10:32 | Mirek |  Ich

Takhle otrocky přeloženo.

Protože nejsem rodilý anglický mluvčí, tak jsem si přizval na pomoc strýčka googla.
Víme, že povětšině jsou ty překlady jen silně orientační, protože to jsou díky větné skladbě legrační zkomoleniny.
I tentokrát jsem se zarazil a nechápal, co to má znamenat. Pak mi to došlo, je to míč na stlačování - pres.
Doporučila mi ho slečna magistra z rehabilitace.
***
***
Dříve jsem si jště koupil takový žlutý, gumový, natahovací pás - šálu.
Teď ještě donutit se k tomu cvičení ...

Přišli jsme o rodinné stříbro

22. března 2017 v 17:48 | Mirek |  Glosy

Zemřela Helena Štáchová.

Určitě je více slavných a obdivovaných umělců, kteří se víc vystavují na odiv, nebo kteří nám po jejich smrti chybí.
"Máničku" obdivuji za její urputný a vytrvalý boj s administrativou a se soudnictvím za svá práva po svém manželovi.
A pak za to, že vzorně, dlouho a trvale šířila naši Českou hrdost po celém světě. Jako první se připojila k tradici, zavedené Milošem Kirschnerem u Spejbla a Hurvínka, že se při hostování divadla v zahraničí naučila svou roli v jazyce hostitelské země. Po Kirschnerově smrti pokračovala v nahrávání s kolegou Martinem Kláskem. Nahrávky Divadla S+H v průběhu let získaly celkem 33 zlatých, 25 platinových a jednu diamantovou desku.
V roce 2013 pro Divadlo S+H převzala cenu Thálie, téhož roku obdržela Zlatý vavřínový řád Hospodářské komory. V dubnu 2016 u příležitosti Hurvínkových 90. narozenin převzala z rukou Jiřího Hromady certifikát o čestném členství v Herecké asociaci.

Nejlevnější varianta

22. března 2017 v 17:32 | Mirek |  Glosy

Ráno jsem dostal dotaz.

Manželka se mě ptala, jestli se mi líbí, že nosorožcům řežou rohy.
Odpověděl jsem bez váhání, že nelíbí. Jak ti chudáci pak vypadají, když nemají ten pověstný roh. Odtud koneckonců pochází i jejich název. To už tam děti nebudou chtít chodit,když tam nebudou mít ta svá oblíbená a tolik obdivovaná zvířata.
A když argumentují tím, že je to prevence pytláctví, tak jím ty nosy radějí ukradnou sami.
Zajímalo by mě, jak je zpeněží, a kam ty peníze půjdou. Nebo si je pánský personál rozemele a budou si doměle posilovat mužnost?
Za vším je nedostatek peněz, protože jinak by tam nasadili tři směny portýrů, nabo nainstalovali digitální kamery.
A vrchol je to, že nám tu amputaci nakonec ukazují v přímém přenosu.
Kam až ti investigativní novináři v honbě za senzací zajdou?

Neskutečný bordel

21. března 2017 v 9:17 | Mirek |  Glosy

Jinak to nazvat nejde.

A to nemyslím ten azyl, který poskytují ženy živící se tím nejstarším řemeslem.
Myslím neskutečný šlendrián pracovníků napříč spektrem obchodu a služeb. Klidně se pokladní v hypermarketu baví se známou a u toho markuje zboží (a samozřejmě naseká chyby), nebo obrovská "ochota" a otrávenost některých prodavaček (a nejen nich), které jsou otrávené jen z toho, že jsou. Lhostejnot a nezájem by člověk ještě strávil, ale pokud někdo vytahuje neoprávněně peníze z vaší peněženky, tak to už nám jedno není.

Zvláštní název

10. března 2017 v 10:09 | Mirek |  Mléčné výrobky

Jedl jsem ho poprvé - Skyr.

Naletěl jsem na reklamu.
Ale vcelku nelituji.
Nejsem si jistý, jestli jsem jedl jogur? Na první dojem jsem si myslel, že jím sádru, tak hodně je to především bílkovina. Není ani nijak protivně kyselý, jak některé jogurty bývají. Je hodně hutný, takže 140 gramů docela zasytí.
Závěrem bych to zhodnotil tak, že by se dobře hodil třeba na zahuštění a dochucení svíčkové, nebo podobných omáček. Také by se hodil na segedínský guláš nebo do kyselice.

Vynikající zákusek

7. března 2017 v 8:42 | Mirek |  Pečivo

Dezert, rychlé pohoštění.

Například na oslavu svátku.
Výhodou je, že ho (nebo je) můžete mít připravené v záloze a do zásoby. A když je potřeba a správná chvíle tak je jen vytáhnete a dáte na stůl.
Jsou totiž zmrzlé.
Minivětrníky.

Jak je to na Slovesku

5. března 2017 v 12:08 | Mirek |  Glosy

Jako kdyby to u nás bylo jinak ...

***

Dnes som pozeral v TV reláciu 5 proti 5. Bola tam mladá študentka, pri otázke na ruských spisovateľov, nevedela povedať ani jedného. Potom povedala, že sa to v škole neučia. Na otázku Bičana, že teda čo sa učia, povedala, že amerických... Bolo mi do plaču. Ideme z jedného extrému do druhého, pričom JA si pamätám, že my sme sa učili aj niečo o tých " západných". Hanba!

Jsem na rozpacích

3. března 2017 v 17:58 | Mirek |  Mléčné výrobky
Aniž jsem zareagoval na novou reklamu,
koupil jsem sýr, který mě zaujal svým obalem. Vyvolával ve mě dojem, že je to hermelín a mnoho jsem se nemýlil.

Olmín.

Zvláštní název což? Asi z Olomouce? Příliž jsem se nemýlil. K hermelínu má ale dost daleko (namá tu bílou, chlupatou plíseň), je to spíš tvarůžek, aspoň na první pohled. Nejvíc bych ho připodobnil k sýrům zrajícím pod mazem (Romadur, Pivní sýr).
Nádech konzistence a částečně i vůně je podobný hermelínu.
Takže je to nějaký "kočkopes" a měl jsem z něj smíšené pocity.
Polovinu jsem snědl a zbytek "zraje" v lednici.

Když potřebuji nahodit dietu

2. března 2017 v 11:37 | Mirek |  Pečivo

Knäckebrot RACIO

Sice je tam vysoký obsah sacharitů ve vztahu ke hmotnosti, ale kolik asi tak můžou vážit 4 plátky.
A když si je namažu například Dukem, tak je to dietní dost.
Naposled jsem v regálu šáhl na žitný s vlákninou.

Špecle s masem

2. března 2017 v 11:18 | Mirek |  Hotovky

Špecle s masem

Fotka patří k článku Špecle. Zaboha mi nejde do článku vložit, ani se nezobrazuje, odkaz. Tak Vám ho dám sem - do nového článku.

Prohlédněte si další fotky na galerie.cz

Kološvárské zelí

1. března 2017 v 10:33 | Mirek |  Hotovky

Neznám geniálnější recept!

Vlasně zelí je tam docela okrajově, i když je nepostradatelnou složkou spolu s rýží. Už to samo o sobě je pro někoho nezvyklá kombinace.
Je toho vždy plný pekáč, takže minimálně na dva obědy. Je dobré to připravit den předem, protože mu svědší proležení.
***
***

Vzpomínka na minulost

1. března 2017 v 10:00 | Mirek |  Pečivo

Vzpomínali jsme na mou tchýni ...

V té souvislosti došla řeč na vynikající tažený štrůdl.
Těsto s vytahuje do síly pergamenu, podobně jak to dělají Italští mistři pizzaři.
Uvnitř jsou jablka, rozinky,ořechy, popuštěné máslo.
Stáčí se pomocí utěrky, ale to vám nemusím říkat, určitě to umíte, takže bych nosil dříví do lesa.
Povedl se!
***
***

Špecle

1. března 2017 v 9:01 | Mirek |  Potraviny

Předpokládám, že je vám ten název znám.

Němci si to nechali zaregistrovat jako chráněné zeměpisné označení -
Schwäbische Spätzle
Jsou to vlastně vaječné těstoviny, snad jen poněkud zvláštního tvaru.
Nudle mám rád, zejména k hovězím roštěnkám, k tomu kyselý okurek.