Listopad 2016

Kobzole

4. listopadu 2016 v 9:35 | Mirek |  Zelenina
BRAMBORY

Po ostravsku kobzole
Právě jsem je doškrábal, ještě mě z té studené vody a studených hlíz zebou ruce.
Tak jsem vlastně přišel na téma nového článku.
Plod - hlíza je to vlastně zázračná. Spolu s chlebem jsou to jediné dvě věci, kterých se nepřejíme.
Chtěl jsem se podívat na internet, jak se vlastně brambory správně vaří.
Podívám se a hned vám to řeknu.

Mám nové brýle

4. listopadu 2016 v 9:18 | Mirek |  Ich
Kolikáté už v životě?

Nevím.

Nikdy jsem to nepočítal.

Určitě nejsem takový maniak - sběratel jako Naďa Urbánková.

Ta to měla do značné míry jako svůj obraz, podobu, představu, ideu; celkovou prezentaci, vnější působení, celkový dojem na veřejnost.

Ztracená vejce

4. listopadu 2016 v 9:11 | Mirek |  Recepty

Děláte ztracená vejce?

Nebo jste to ještě nikdy nezkusili?


Dodejte si odvahu. Tady máte video návod...Mrkající



Těm, co nerozumí anglicky to nemusí vůbec vadit. Je to dostatečně názorné. Pokud přeci jen né, tak: Že voda vaří je jasné. Že je to pánev také. Takže špetka soli, cvrnknout trochu octa. Vejce můžeme veleopatrně vkládat přímo do vody, nebo si je nejprve rozklepnout do plytké misky a teprve potom jemně nechat vklouznout do vařící vody. Bílek můžeme přistrkovat ke žloutku eventuálně jej přehrnovat přes žloutek. V polovině vaření můžeme celé vejce otočit. Jak je vidět je vhodné použít děravou naběračku a vejce pak ještě osušit na papírové utěrce.

Napřed ještě můžeme vejce vnořit na chvíli do ledové vody, aby se proces vaření uvnitř zastavil a žloutek zůstal tekutý.

Já jsem viděl ještě jiný způsob. Použitou nádobou byl hrnec samozřejmě s mnohem větším množstvím vody. Vejce si opatrně vyklepneme do naběračky (tentokrát takové te klasické na polévku nebo omáčku - bez dírek) a opatrněji ji ponoříme do vařící vody.

Ostudná pekařina

4. listopadu 2016 v 9:04 | Mirek |  Pekařina

"Řemeslo braň se", říkali nám učňům tovaryšové, když jsem se učil automechanikem a něco jsme "mastili"!

Tady pekaři také něco zmastili!

Veka je "překyprá". Je lehká, resp. má vysokou relativní specifickou hmotnost (vzhledem k velikosti - objemu se na potěžkání zdá strašně lehká, jako peří). Je to důsledek honby za co nejvyšší výtěžností (výtěžnost je nejdůležitější technologický a ekonomický ukazatel pekařské výroby a udává kolik kilogramů pečiva se upeče ze 100 kg mouky).

Veka nešla pořádně ukrojit. Pod tlakem sebeostřejšího nože se probořila až k prkénku a poté, co se ji podařilo "ufajtat" - upižlat - uříznout, zůstala střída slepená k sobě. Musel jsem ji roztáhnout. Poté se stalo to, že se kůrka odseparovala od střídy.

Na takový krajíček nenamažete normální máslo, ani paštiku, leda tak nějaký margarín. Na to, že by jste ukrojili krajíček, který by jste mohli vsunout do topínkovače, zapomeňte. Snad tak dát na pánev s tukem a takto orestovat. Nezkoušel jsem to, ale asi by všechen tuk veka "vypila", natáhla do sebe.

Takováto veka se nehodí ani na chlebíčky, protože by tu roli jakési podložky pro to, co se na chlebíček většinou dává, nemohla plnit (neudrželi by jste ho v ruce a všechno by vám popadalo na zem).

Vhodná je tak akorát na namočení a pak do sekané, nebo na "zemlbábu", nebo nadrobit ptáčkům, či naházet kačenám.

Zakoupena byla v PENY Šumperk ve středu a má na sobě nálepku, že by měla vydržet (minimální trvanlivost) do 18. 3. 2011. Krájel jsem ji dnes, t.j. ve čtvrtek. (17/3?)

Směsné rizoto

4. listopadu 2016 v 8:57 | Mirek |  Recepty
Suroviny:
  • 1400 g krůtí křídla (8 ks)
  • 700 g krůtí krky (2 ks)
  • 1 vepřová konzerva
  • ½ l hrnek rýže
  • 1 l krůtí vývar
  • 1 kostka kuřecí bujón
  • 2 cibule (středně velké)
  • 1 hlavička česneku
  • ořech másla
  • olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

OBILOVINY A LUŠTĚNINY

4. listopadu 2016 v 8:53 | Mirek |  Potraviny a výživa

Trávení jednotlivých složek potravy

Sacharidy - hlavně škroby se začínají štěpit v ústní dutině enzymem Ptyalinem, do štěpení v tenkém střevě enzymem Amyláza,( z pankreatické šťávy) Sacharidy se štěpí na Glukózu.

Tuky - se štěpí až v tenkém střevě - pankreatická šťáva, enzym Lipáza, žluč., štěpí se na mastné kyseliny a glycerol.

Bílkoviny - složité trávení, začíná v žaludku - enzym Pepsin, v tenkém střevě - enzym Trypsin - na peptidy, enzym erepsin - štěpí peptidy na aminokyseliny.


OBILOVINY A LUŠTĚNINY

POŽIVATINY - rozdělení, původ

4. listopadu 2016 v 8:46 | Mirek |  Poživatiny
Poživatiny tvoří surovinové zázemí výživy člověka

1. potraviny
2. pochutiny
3. nápoje


ad 1.) potraviny a produkty R a Ž říše, kt. Se po zpracování uplatňují ve výživě

poskytují tělu ŽIVINY (C, T, B, vitamíny, ML...)

ad 2.) pochutiny = obsahují aromatické a chuťové výrazné látky, alkaloidy nebo, alkohol. Mimo kakaa nemají vyživovací hodnotu

( např. ČAJ, KAKAO, TABÁK, VÝROBKY KOŘENÍ)

ad 3.) nápoje = tekutiny, které dodávají tělu vodu

Rozdělení potravin podle původu

a) ROSTLINNÉ - zdroj ML, vit., více C méně B

kryjí 90% potřeby sacharidů

b) ŽIVOČIŠNÉ - vysoký podíl tuků, plnohodnotné bílkoviny, v tuku rozpustné vitamíny kryjí 55% B, 70% OT

ROZDĚLENÍ POTRAVIN PODLE FUNKCE VE VÝŽIVĚ

FYZIOLOGIE VÝŽIVY

4. listopadu 2016 v 8:36 | Mirek |  Potraviny a výživa

TRÁVENÍ = proces, při kterém se přijaté ústrojné látky štěpí a dále zpracovávají v trávicím ústrojí

TRÁVÍCÍ ÚSTROJÍ


1. ÚSTNÍ DUTINA : dásně, zuby, patro, jazyk; sem vyúsťují slinné žlázy

· Potrava se rozmělňuje a mísí se slinami

· SLINY: rozpouštějí některé látky, neutralizují kyseliny, enzym AMYLÁZA - začne štěpit ŠKROB

2. HLTAN - potrava zde pouze projde

3. JÍCEN - potrava zde pouze projde

4. ŽALUDEK - hruškovitý tvar, pojme 1 až 2 L potravy

· Potr. se mÍsí se ŽALUDEČNÍ ŠTÁVOU - HCl, enzym Pepsin - štěpí bílkoviny a hněte => KAŠOVITÁ HMOTA

5. DVANÁCTNÍK - přidá se ŽLUČ

6. TENKÉ STŘEVO - NEJDŮLEŽITĚJŠÍ ORGÁN TRÁVENÍ A VSTŘEBÁVÁNÍ (2 - 5 m)

· Potrava se mísí se žlučí, pankreatickou šťávou a střevní šťávou

· Pomocí KLKŮ (výběžků) se látky dostávají do krve a mízy.

7. TLUSTÉ STŘEVO - (1,5m)

· Sem docházejí nestravitelné zbytky, voda atd.

· Voda se zpětně vstřebá

8. KONEČNÍK

SOUČÁSTÍ TRÁVÍCÍHO ÚSTROJÍ JSOU:

Racionální výživa

4. listopadu 2016 v 8:30 | Mirek |  Potraviny a výživa

(racio = z lat. Rozum)

Je výživa, která respektuje doporučení lékařů, optimální složení a množství pokrmů, optimální stravovací zvyklosti a způsob života. Potřeba živin závisí na věku, zdravotním stavu, druhu vykonané práce apod.