MOUKA

26. října 2016 v 10:54 | Mirek |  Suroviny

PŘíPRAVA MOUKY KE ZPRACOVÁNÍ



a) Doprava a přejímka mouky

Kontrola mouky při přejímce:

1.hmotnost

2. jakost - smyslové posouzení - barva, chuť, pach

· - může se odebrat vzorek k laboratornímu posouzení zda vyhovuje normě

Mouka se dodává - pytlovaná

· - volně ložená ve speciálních cisternových vozech

b) Skladování a dozrávání mouky


Čerstvě semletá mouka je nevhodná k pečení.

Ve skladu dozrává: žitná 7 - 10 dní

pšeničná 2 - 3 týdny

celozrnná jen krátce - kazí se

Studený sklad

1. Vlhkost skladované mouky do 15%

2. Teplota prostředí do 20°C (15-18°C), stálá

3. Sklad má být suchý (vlhkost 55%, v zimě 70%)

4. Tma

5. Vzduch, provzdušňování. Při delší skladování se musí v silech mouka přepouštět z komory do komory, v pytlech - občas překládat.

6. Čistota. Odstraňovat moučný prach, který vybuchuje.

7. V blízkosti mouky žádné aromatické látky.

Skladování mouky

· - pytle po 50,60 nebo 70 kg

· - silové komory

Způsoby rovnání pytlů:

a) dvojáky b) trojáky
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama