Duben 2016

Nejvyšší jakost

22. dubna 2016 v 9:42 | Mirek |  Poživatiny

Věříte tomu,

myslíte si, že je to pravda?
Firma VÁHALA z Hustopečí nad Bečvou - je zárukou kvality?
Na pohled to vypadá dobře, Ortiginál Váhalova šunka 100 g, nejvyšší jakosti, bezlepkový výrobek, obsahuje 90 % masa.
Líbí se mi tam na povrchu to syrové sádlo.
Samozřejmě bez Éček se dnes nic neobejde, ale je jich tam nutné minimum.
Baleno ve vakuu. Koupeno dnes a máme to sníst do 27.4.2016.
***
***
***

Uzeninové orgie

21. dubna 2016 v 21:12 | Mirek |  Hotovky

Polský salám,

ostravská klobása, spišská klobása a uzený bůček.
To se tak stane, když se v lednici nahromadí uzeniny. Aby náhodou "neoslizly", tak jim dáme první pomoc v podobě kontaktního grilu pannini.
A co se i přesto nesní, tak z toho bude buřtguláš. Vlastně už je hotový na sporáku. Zítra až ho naservíruji na talíř, tak přidám další fotku.

Objevil jsem znovu koláže

18. dubna 2016 v 3:52 | Mirek |  Hotovky

Staronový počítač a W10

Možná jste to také mnozí z vás zažili, že není zbytí a čeká nás to, čeho se všichni hrozíme, a to je reinstalace PC. Sice ho tím oživíme a vdechneme mu novou duši, ale mnohdy ztratíme nenávratně to, na co jsme byli tak zvyklí. Zejména se jedná o aplikace, ke kterým jaksi nemáme instalační CD, nebo ho zaboha nemůžeme najít.
Jsou sice aplikace, které jsou volně ke stažení, ale nemusí být ještě připravené na nový OS.
Takto jsem přišel o Picasa a o IrfanView a zřejmě tím i o koláže. Pamatuji si, že jsem je rád dělal.
Tak jsem hledal a našel.
Tady je pár ukázek:

"Nález ztraceného syna"

13. dubna 2016 v 7:17 | Mirek |  Poživatiny

Znovuobjevení snad po 30 letech

V té době se nic nevědělo o nějaké racionální stravě ani o BIO programu.
Bylo to prostě jen spestřením trhu a nebyla to potravina denní spotřeby.
Asi se to jinak píše a jinak čte - knekebrot - Knäckebrot.
Jelikož je to vlastně pečivo, tak obsah sacharidů (uhlohydrátů) je nad 60 %.
Zvláštností a jednoznačným kladem je, že je to z žitné mouky s podílem celozrnné.
Jíst se to dá jakýmkoliv způsobem, jaký vás jen napadne nebo na co vás chuť přepadne. Namazat taveným sýrem, dát dva "krajíčky" na sebe a udělat si improvizovaný sendvič, nebo "obložit" šunkou a sýrem, potřít Májkou a pod. Má celkem neutrální chuť, takže se k němu vlastně hodí cokoliv. Jen upozorňuji, že je hodně křupavý, takže budete mít možná truchu podřené dásně. Při zapití čajem nebo kávou se ale rychle rozmělní.

Vůbec mi nechutnal

12. dubna 2016 v 20:49 | Mirek |  Poživatiny

Laktos

tavený jemný sýr 45% s pažitkou, 130g.
Nepomohla mu ani pečeť kvality.
Chuť pažitky jsem nějak postrádal. Po otevření byl tuhý a musel se hodně utřít, pokud jsme ho chtěli natírat.
Problém je možná v tom vysokém obsahu tuku.
Sacharidy v pohodě. 4,3 g/100g, to znamená v kelímku celkem 5,59g.
Takže pražáci se moc nevycajchnovali.

Není Eidam jako Edam

11. dubna 2016 v 11:45 | Mirek |  Poživatiny

Někde v diskuzích

jsme se pozastavovali nad tím, že OLMA je OTMA, Cikánská omáčka je Cikánka a tak bychom mohli pokračovat ...
Když se řekne Eidam, tak všichni víme, že se jedná o tvrdý sýr, který má jemnou, nepříliš slanou chuť. Ve srovnání s jinými sýry je téměř bez zápachu. Barva eidamu je nažloutlá, přílišná bledost ukazuje na nedostatečnou zralost. Doba

Za to by měli trestat

11. dubna 2016 v 11:10 | Mirek |  Poživatiny

Tak krásnou nálepku zničí

těmi jejich slevama!!!
Banda jedna.
Za všechno zlo můžou super, hyper, giga a makro markety. Samotný název - předpona na vině není, protože jsem se nestačil divit jak malý obchůdek na Mallorce se pyšnil vývěsním štítem Supermerkado.
U nás jsou to obchodní řetězce, nadnárodní monomoly, daně a zisky plynoucí mimo republiku, čili ryzí imperialismus. A to vše umně schované pod pláštíkem a pod zaklínací formulí spokojenosti zákazníků.
Měl jsem ve zvyku a dělal jsem to rád, že jsem si ke svačině kupoval 15 deka gothaje a tři rohlíky, nebo 15 deka vlašáku, nebo Ruské vejce - rohlíky samozřejmě čarstvé, křupavé. To vše bez fronty, na počkání u ochotné a usměvavé paní prodavačky. Ať mi někdo u nás ve městě ukáže takový obchod - potraviny s pultovým prodejem. Vidíme to jen v televizním seriálu Ulice, kde za pultem stojí paní Niklová v podání vynikající Jaroslavy Obermajertové.
Proč nám to v reálném životě ukradli?

Dušené plecko z "kanečka"

7. dubna 2016 v 12:19 | Mirek |  Recepty

Jak už jsem psal není to divočák

zastřelený v lese.
Takže maso z plecka podusíme klasickým způsobem, nejlépe v tlakové hrnci (Papinův hrnec, který se tak jmenuje po svém vynálezci, francouzském matematikovi a fyzikovi Denisu Papinovi, jenž jej poprvé sestrojil roku 1679) na troše tuku (nejlépe sádlo) a na orestované cibulce. Zahustíme buď hotovou jíškou od známých výroců, nebo záklechtkou, nebo si udělám hotovou jíšku, kterou můžeme mít pro podobné účely v mražáku. U hotové jíšky vlastní nebo tovární výroby již nemusíme počítat s dvaceti minutami provaření mouky.
Zvlášť na pánvi si krátce orestujeme papriku a scherry rajčátka, jen tak na skus - Al dente, které pak přidáme na talíř při podávání.
Vaření brambor, si myslím, zvládne i "jsme muži, nevyměknem".
Sterilované neboli kyselé okurky máme buď vlastní, nejlépe podle receptu našich babiček, maminek nebo tchýní, nebo ty Znojmia.

Rychlovka

7. dubna 2016 v 11:32 | Mirek |  Recepty

Pro začátečníky

Jelítkový prejt jsem dostal darem, protože příbuzný zabíjel. Choval takové nějaké divné - zvláštní zvíře.Vypadalo to podobně jako ty Vietnamská prasata, ale byl to údajně divočák křížený s českým prasetem. Takový menšího vzrůstu s černými štětinami. Na řadu přišel kaneček,který už svoji oplodňovací roli splnil.
Prejt jsem jen dochutil česnekem a majoránkou a upekl v troubě.
Kyselé (kysané) zelí kupujeme v plechovce v LÍDL-u. Tentokrát jsme koupili; aniž bychom si toho všimli; s bílým vínem.
V plechovce ho nožem nadělím křížem krážem na osminky, aby nebyly ty "vlasy" tak dlouhé. Na pánev dám orestovat Iberijský špek a potom zesklovatět cibuli. Zelí krátce podusím (je už vařené při sterilování). Pak jen přidám z mražáku vytaženou hotovou jíšku a vše nechám spojit. A je hotovo. Nepřisoloval jsem ani nedokyseloval.
Knedlík kupujeme z Moravského Berouna nebo ze Zlatých Hor (neoplatí se s tím doma patlat) a ten stačí dát na pařáček a prohřát.

To jsem ještě neviděl - ...

5. dubna 2016 v 12:02 | Mirek |  Poživatiny

... - poživatina s nula obsahem sacharidů.

Ten cukr asi sežraly kvasinky - všechen!?
A zase jsme u toho, že slovenský název a popis je mnohem přesnější a výstižnější:
Harzer-polomëkký, odtučněný, zrejúci syr pod mazom s ušlachtilou plesňou na povrchu, s razcou.
Sýry zrající pod mazem jsou například Romadur nebo Pivní sýr.
Jinak počítám, že jsou to tvarůžky vyrobené v Německu.
Individuální chuť je závislá na stupni zralosti. Mám rád tu třetí variantu - do jednoho týdne před uplynutím data minimální trvanlivosti, čili zralý, pikantní.

Bude Tiramisu

2. dubna 2016 v 13:43 | Mirek |  Recepty

Na svátek Svaté Miroslavy

Základem je Mascarpone.
***
***
Nebo od jiného výrobce:
***
***
Cukrářské piškoty
***
***
dále:
  • Rum
  • 5 ks vajec
  • 100 g cukr moučka
  • 2 kelímky mascarpone á 250 g
Postup:
Z vajec oddělíme zvlášť žloutky a bílky. Žloutky utřeme s cukrem a z bílků vyšleháme sníh. Do utřených žloutků vmícháme mascarpone. Pak opatrně vmícháme bílkový sníh.
Do misky vkládáme postupně piškoty namočené do mokka kávy s rumem a překryjeme krémem. Tak opakujeme - vrstvíme, až ukončíme krémem, který přes sýtko "pocukrujeme" kakaem holandského typu.
***
***
***

Špagety s omáčkou z Nivy

1. dubna 2016 v 12:12 | Mirek |  Recepty

Bdeme potřebovat:

  • 500 g špagety
  • 250 g sýr Niva
  • 150 ml smetana ke šlehání
  • 3 ks tavený sýr (Apetito a pod.)