Březen 2016

Tylžský sýr

30. března 2016 v 10:43 | Mirek |  Poživatiny

Ten název mi byl záhadou,

tak mi to nedalo a "gůglil" jsem.
Popis je vcelku jasný a vyčerpávající, tak dodám jen své subjektivní hodnocení.
Připadal mi vcelku chuťově nevýrazný. Póry bych to nenazval, spíše takové jizvičky a prasklinky. Při pokusu natrhat ty plátky na proužky se vám to potrhá jakkoli ho to napadne.
***
***

Z nouze ctnost

30. března 2016 v 10:26 | Mirek |  Recepty

Dobrý nápad

Už jste také koupili tak velké vepřové koleno, že se nedalo sníst coby ovar ani na poněkolikáté?
Já osobně mám z vařeného vepřového kolena nejraději ty "kolageny" - kůži a to co je kolem kloubů. Tentokrát jsme koleno pekli, ale před tím ho stejně lehce ovaříme (v tlakáči asi půl hodiny). Nakrojíme ho až ke kosti a kůži nakostičkujeme. Do trěchto "jizev" vetřeme sůl, pepř a vaříme s "divokým" kopřením (bobkový list, nové koření, pepř, jalovec). Pak to přijde na pekáč a do trouby a pečeme do měkka.

Super DIA

29. března 2016 v 14:30 | Mirek |  Diabetes Mellitus

Téměř bez cukru

Už jsme ho dlouho neměli, asi kvůli dosti vysoké ceně. Asi proto, že dosti nákladný bude ten zvláštní obal - hodně vosku a nápaditý způsob jeho odstraňování.
Chuťově je to pravá delikatesa. Co si pamatuji, tak se dělaly dvě hmotnostní kategorie.Ty menší kotoučky jsou takové sympatičtější.
Sacharidy méně než 0,1 g ve 100 gramech, čili téměř neměřitelné množství, přitom jeden kotouček váží jen 20 gramů.

Bez práce

26. března 2016 v 12:33 | Mirek |  Vážně/nevážně

Za pár vteřin

A to doslova. Stačí jen navléknout "košilku" a ponořit do vroucí vody.
Kraslice v pláštěnce nebo v montgomeráku?

To je jedno, ale jsou nádherné!
A je to téměř bez práce, jen je potřeba sehnat nejlépe vajíčka s bílou skořápkou. Ta prý snášejí jen slepičky , které mají bílé peří. Na poslední chvíli se objevily v Kauflandu (co bychom dělali, kdyby neexistovaly ty maxi giga hyper markety?)
Jediné mínus je trochu obtížnější loupání, nejlépe je vzít nůžky nebo nůž.
***
***

Opar nebo koutek

26. března 2016 v 9:05 | Mirek |  Ich

Není to totéž


Herpes patří mezi celosvětově nejrozšířenější infekce. Je to nakažlivé puchýřnaté onemocnění vyvolané virem jménem Herpes simplex virus. Patří do skupiny lidských herpetických virů (čeleď herpesviridae) s osmi zástupci vyvolávajícími různá onemocnění.
Herpetické infekce probíhají ve dvou fázích. Při prvotním průniku viru do organizmu se může nebo nemusí rozvinout tzv. primoinfekce připomínající chřipkové onemocnění, někdy s výsevem puchýřků nebo jiných útvarů.
Po vyléčení primoinfekce mizí sice příznaky, ale virus tělo neopouští. Má vysokou náklonnost k nervovému systému a přetrvává v tzv. gangliích periferních nervů, což jsou vlastně shluky nervových buněk. Nijak se neprojevuje. Je v tzv. latentní fázi a v případě, že dojde k oslabení organizmu nějakou nemocí, velkým stresem atd., se může znovu aktivovat a ukázat již v podobě dobře známého puchýřku.
Onemocnění se přenáší kontaktem. Nebezpečný z hlediska nákazy je proto jakýkoliv kontakt s nemocným, který oparem trpí (přímo líbáním, pohlavním stykem, nepřímo společným používáním osušek, ručníků, příboru).
Velice infekční je herpes v době mezi objevením se a vznikem krusty. Po jeho vysušení již riziko nákazy klesá, ale může se v ojedinělých případech stát, že stále obsahuje nějaké množství virů.
Rizikovým faktorem je dále jakékoliv oslabení obranyschopnosti jedince. Může vzniknout při velké zátěži fyzickým nebo psychickým stresem, při vysokých teplotách, slunění, jiném onemocnění, v období menstruace.
Prevence:
Patří sem vyhýbání se přímému kontaktu s člověkem s oparem, společné používání ručníků, příboru, balzámů na rty. Měli byste mít stále čisté ruce, pokud zrovna oparem trpíte a dotýkáte se jiných osob, nebo jiných částí svého těla.

***

Koutky - nedostatek vitamínů
Naproti tomu bolavé a zhnisané ústní koutky jsou většinou kvasinkové onemocnění.
Při nedostatku vitamínů B, hlavně riboflavinu (vitamín B2), koutky popraskají a v těchto prasklinách se snadno usadí kvasinky.
Koutky často mokvají starším lidem se špatně sedící zubní protézou. To je opět příležitost pro kvasinky. Většinou stačí dodat potřebné vitamíny B.
Těmito vitamíny se nelze předávkovat, protože nadbytečné množství se vyloučí močí. Vyšší dávky riboflavinu zbarví moč intenzivně žlutě a může po nich začít svědit kůže.
Pokud nepomůže vitamín B, je dobré koutky potírat mastí účinnou proti kvasinkám.
Volně prodejné antimykotické masti obsahují nystatin, clotrimazol nebo kyselinu undecylenovou. Místo se doporučuje potírat dva až třikrát denně.
Náš pan profesor biologie Mgr. Šedivý nám říkal, že koutky jsou důsledkem špatně umytého nádobí (sklenice, talíře, příbory) v restauracích a jídelnách.

Soltino

25. března 2016 v 3:58 | Mirek |  Poživatiny

Roasted salted peanuts

Arašidy pražené a solené.
Nad výživovou hodnotou ořechů jsem se nikdy nepozastavoval. Teď zjišťuji, že je to zajímavé.
Nejvíc je tam tuku - 50 %
Sachyridů 14 %
Vlákniny 6,7 %
Bílkovin 25 %
a
soli 1,2 %
Celé balení má půl kila, takže nedej bože to sníst celé!Překvapený Jenže,jelikož to patří do skupiny "furtžerky", tak u televize ...???

Jahodovo - smetanové bombony

25. března 2016 v 3:44 | Mirek |  Poživatiny

Je to potravina nebo pochutina

Každopádně mě jako první napadlo, jestli se píše bombóny nebo bombony.
Je to sladké a je to chutnající a děti to mají rády.
To, že je ve 100 g jen 58,2 gramů cukru mě spíš překvapilo, ale sacharidů je 90,9 g Překvapený. Celý sáček má obsah 200 g, takže když sním jeden nebo dva bombony???Nevinný

Výborné těstoviny

25. března 2016 v 3:27 | Mirek |  Poživatiny

Nevím, proč se tomu říká pasta

Když to jsou obyčejné nudle.Smějící se
Adriana Pasta classica FUNGHETTO
Kouzlo těstovin které se už neslepují spočívá v tom, že jsou vyrobené ze semoliny - mouka z pšenice tvrdé Triticum durum. Tento "vynález" se k nám dostal z Itálie, od mistrů špaget. Pamatuji si, že když mamka dříve vařívala flíčky na šunkofleky, tak se do vody dávala lžíce oleje, pak se s nudlema pořád míchalo a přesto se stávalo, že se pár fleků slepilo, a ty pak byly nedovařené.

GRANDE

25. března 2016 v 3:00 | Mirek |  Poživatiny

Sýr s pažitkou OLMA

Smetanový termizovaný sýr - pažitka.
125 g, ve 100 g 4,8 g S t.j. celkem za kelímek 6 g sacharidů.To je slušné skóre.
Navíc je velmi chutný a celý kelímek se na posezení pro jednu osobu sníst nedá.

Kdo mi umyje nohy?

23. března 2016 v 11:42 | Mirek |  Ich

Čtvrtek před Velikonocemi

Dozvěděl jsem se, že jsme vaření špenátu měli nechat na zelený čtvrtek.

Zdroj: V křesťanském kalendáři je Zelený čtvrtek čtvrtkem před Velikonocemi, součást Svatého týdne a velikonočního tridua.
Evangelická bohoslužba Zeleného čtvrtka je bohoslužbou Poslední večeře. V katolickém pojetí k ní přistupuje církevní tradice svěcení olejů v biskupských chrámech (olej křestní, biřmovací, při nemoci a posledním pomazání), kolem roku 1200 přijala církev do své soustavy svěcení vajec. Z Kristova příkladu se k Zelenému čtvrtku váže hostina a středověký obřad umývání nohou starcům. Zelený čtvrtek je den milosrdenství a obdarovávání.

Informace na etiketách

22. března 2016 v 13:15 | Mirek |  Poživatiny

Na chlebu a pečivu

Tak lehce tuším jestli je nám všechno jasné i přesto, že důkladně čteme složení výrobku.
Je to totiž taková změť polotovarů, surovin, ingrediencí a přídatných látek a ještě navíc v nám nelogickém pořadí, oddělované čárkami, středníky, pomlčkami a závorkami a normálním nebo tučným písmem.
V počátku soukromého podnikání v tom byla tak drochu "džungle" a soukromníci nebyli příliš omezovaní a svazovaní nějakými mantinely.

Katarina Witt

19. března 2016 v 11:26 | Mirek |  Ich
Katarina Wittová (* 3. prosince 1965 Staaken) je bývalá německá krasobruslařka, která reprezentovala NDR a po sjednocení také Německo, v letech 1984-1994. Získala dvě zlaté olympijské medaile na ZOH 1984 v Sarajevu a ZOH 1988 v Calgary, čtyřikrát se stala mistryní světa 1984, 1985, 1987 a 1988, a šestkrát v řadě zvítězila na mistrovství Evropy 1983-1988.
Sportovní výsledky ji řadí mezi nejúspěšnější krasobruslaře všech dob. Je také herečkou, televizní moderátorkou a obchodnicí.
***

Katarina Witt in Carmen On Ice - HABANERA by Bizet



Z ČESKÉHO MLÉKA

18. března 2016 v 10:47 | Mirek |  Poživatiny

Ale krávy jsou z dovozuSmějící se

  • Poctivý jogurt
  • Jemná chuť
  • Zdroj bílkovin
  • Nejméně 3,3% tuku
To je přívlastků, to je chvály.
Velké balení - 200 gramů, takže množství sacharidů je potřeba přepočítat - zdvojnásobit, t.j. cca 26 g.
Nevím, proč je tam koncentrát z mrkve a obešel bych se bez těch zahušťovatel.Zamračený
Celkem byl dobrý.

Mořské potvory

16. března 2016 v 12:23 | Mirek |  Hotovky

Nejsme přímořský stát

Také ten Praotec Čech mohl popojít jěště trochu na jih.
Ale je to tak, jak to je, takže proto nám údajně chybí v těle jód. Máme jíst více ryby.
To co jsem měl včera k obědu není ryba, ale desetinožec.

Už jsem si toho všiml ...

14. března 2016 v 11:40 | Mirek |  Poživatiny

... že se názvy výrobků - jméno liší v češtině a slovenštině.

To je jasné jsou to dva různé jazyky, ale já mám na mysli tu popisnost.
Např.:
Anglická slanina shaved
a
Anglická slanina tenko krájaná
***
Co je kterým jazykem asi poznáte, i když v tom prvním případě není to Anglicko-Česky?
Mám zkušenost, že ty slovenské názvy mi přijdou mnohem výstižnější.
***
***

Apetito

14. března 2016 v 10:26 | Mirek |  Poživatiny

Patří snad k nejoblíbenějším taveným sýrům

Je tak nějak dobře vychucený.
Už jsem to možná někdy někde psal, za vynikajícím Pribináčkem original stojí zaměstnankyně Mlékárny Pribina v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku paní Matoušková. Jelikoš tehdy existovalo centrální plánování a jednotný trh, tak dostala mlékárna příkaz poskytnou normu ostatním mlékárnám v republice. Jenže to bychom nebyli národ švejků, aby se jako vloudila chybička a v patentu neprozradili všechno, takže všechny ty napodobeniny Pacholík, Ostraváček, atd. už nikdy nebyly tak vynikající jako originál.
Ze stejné "dílny" je zřejmě i sýr Apetito.
Ale závod v Hodoníně.
***
***

Další fermentovaný

12. března 2016 v 11:26 | Mirek |  Poživatiny

No nekupte to

Akce v Lídlu - XXL - 900 gramů.
Samozřejmě "lovečák" má dlouhou a slavnou tradici. Vždy patřil spíše k těm luxusním potravinám.
Jen POZOR! Z poloviny je to tuk!!! A tuk je v mnoha ohledech horší než cukr. Takže prosím opatrně. Z tohoto hlediska pak nevím, co s tím kilečkem budeme dělat. Asi to budem roznášet po městě. Smějící se
***

Pribina

12. března 2016 v 11:14 | Mirek |  Poživatiny

Poctivá a dobrá

Od roku 1933.
S hermelínem.
Tavené sýry se údajně vyrábí z odkrojků při zrání tvrdých sýrů. Pak si nejsem jistý, jestli by nebylo lepší koupit si ten hermelín zvlášť, a třeba ho naložit nebo usmažit?
Sacharidy v pohodě.
***
***

Vynikající šampíčko

12. března 2016 v 11:07 | Mirek |  Poživatiny

Pochutina

Došli jsme k němu před silvestrem, když jsme si z velkého množství různých sektů a perlivých vín nemohli vybrat.
Nakonec jsme se řídili přiměřenou cenou a řekli jsme si, že vyjímečně zkusíme růžové.
Udělali jsme natolik dobře, že jsme nákup už několikrát opakovali.
Pokud na něho někde narazíte, tak neodolejte, uděláte rozhodně dobře.
***
***

Fermentované klobásy

12. března 2016 v 10:58 | Mirek |  Poživatiny

Čárda klobása

• masný výrobek trvanlivý - fermentovaný
• vyrobeno z vepřového masa, směsi koření a papriky
• nemusí být skladováno při chladírenských teplotách
• výrobek je bez lepku
• minimální trvanlivost 35 dnů ...
říká Babiš Agrofert.
***
nebyla špatná, ale pravé čabajce je na hony vdálená. Nespornou výhodou je, že ji můžete mít v chladničce i nemusíte docela dlouho a nedojde žádné újmy.
***
***