Únor 2016

Čerstvá jako procházka ranní rosou

29. února 2016 v 13:33 | Mirek |  Poživatiny

Čistá chuť přírody

Smetanový termizovaný sýr.

Mäkký nezrajúci vysokotučný termizovaný syr
Zajímavé, jak se názvy v češtině a slovenštině liši.

LUČINA

Pátral jsem na etiketě po výrobci.
Malá hádanka: Kdo ho najde jako první?
***
***
***

Ozdobte si svoji kávu?

29. února 2016 v 13:15 | Mirek

Já si ozdobím tak leda kulové ...

Zase je to podvod, chyták, šmejdi, nebo máte jinou výstižnější charakteristiku?
My jsme na víčku nic neměli.
Údajně jen ve vybraných obchodech. Nebyli jsme vybráni.
***
***
***

Brambory

29. února 2016 v 13:02 | Mirek |  Poživatiny

Proč je dovážíme?

Z Francie.
Když jsme byli vyhlášená bramborářská oblast. Na Bruntálsko a Jesenicko se jezdilo na brigády na sběr brambor.
Na těchto polích se teď pěstuje řepka, roste tráva nebo jsou tam sluneční kolektory (elektrovoltaika).
KřičícíKřičícíKřičící
***
***
***

Zdání klame

26. února 2016 v 9:08 | Mirek |  Poživatiny

Knäckebrot

A jemu podobné.
Zdálo by se, že je to strašně zdravé (což možná i při určitém úhlu pohledu i je), ale problém je v tom, že nás to svádí k dojmu, že když to jíme, tak do těla dáváme minimum cukru.
A to není pravda.
Uvedu to na následujícím příkladu:
Crackers Colussi (7 ks balíčků v celém balení).
Hmotnost balení je 250 g a ve 100 gramech je 69,3 g S = celkem 173,25 g S

Pokud posnídáme jen jeden ze 7 dílčích balení, tak dostaneme do těla 24,75 gramů sacharidů.
Pokud máte z nějakého důvodu celkový denní limit 150 gramů sacharidů, tak už na ostatní jídla moc nezbývá. A to nemluvím o tom, že ty krekry nebudete jíst jen tak suché, ale musíme ještě počítat s nějakou pomazánkou nebo paštikou. A k tomu na snídani bílou kávu.
.
.
.

Dobré špecle

24. února 2016 v 11:33 | Mirek |  Poživatiny

Tajemný název

Ale jsou to obyčejné nudle, jen jiného tvaru. Čili těstoviny. Těstoviny jsou polotovar, který si zákazník doma připraví sám, vařením. To jsou ty suché.
Špecle jsou "mokré" a spotřebitel si je musí doma také upravit sám.
A navíc, to mají vymyšlené geniálně tak, že ušetřili jednu výrobní, technologickou operaci - sušení.
Jestli budou opravdu dobré, to vám řeknu za chvíli.

Diabetici pozor na Zuzanky

24. února 2016 v 10:42 | Mirek |  Poživatiny

A nejen oni.

Všichni, kdo chtějí nebo musí omezovat množství sacharidů v potravě, a to z různých důvodů.
Nenechte se zlákat tím, že to objevíte v "krmítku" - ve slevě nebo v akci, byť za 50 %.
Je to jed! 60 % sacharidů ve 100 gramech!
Já vím můžete namítat, že sníte jen dvě kolečka, ale známe to - "furtželky" že?

Zvonek 18+

22. února 2016 v 11:27 | Mirek |  Mládeži do 18 let nepřístupno
Mladík doprovodí slečnu po schůzce před její dům. U vstupních dveří se začnou líbat na dobrou noc a mladíka to značně vzruší… Opře se dlaní o zeď, usměje se nani a povídá:
- Miláčku, co kdybys mi ho vykouřila? Zbláznil ses? Rodiče nás uvidí!
- Ale prosím tě! V tuhle hodinu? Ale ne.
- Dovedeš si představit, co by se stalo, kdyby nás přistihli?
- Ale jdi! Nikdo tu není, vaši už spí!
- Ani náhodou, je to moc nebezpečné!
- Prosím, prosím, moc tě miluji?!?
- Ne, ne ,ne. Taky tě miluji, ale teď nemůžu!
- Jasně, že můžeš,… prosím?
- Ne, ne. Fakt nemůžu.
- Moc prosím.
Najednou se na schodech rozsvítí světlo a ve dveřích se ukáže její mladší sestra v pyžamu ,s rozcuchanou hlavou a rozespalým hlasem povídá:
- Taťka ti vzkazuje, že mu ho máš už konečně vykouřit, nebo to mám udělat já. A máma vzkazuje, že kdyby bylo třeba, tak to udělá klidně sama…jen ať už proboha sundá ruku z toho zvonku!

Slogan

22. února 2016 v 11:03 | Mirek |  Citáty

Ví to otec, ví to syn, na zuby je Thymolin.


Pořádná dávka všeho

20. února 2016 v 12:19 | Mirek |  Recepty

Bílkoviny, cukry, tuky.

Neboli proteiny, sacharidy (uhlovodany, uhlohydráty), lipidy.
Čočka je luštěnina, vejce je jak bílkovina tak tuk, chléb je sacharid, kabanos je směs všeho a sterilovaná okurka zelenina (pokud nepijeme ten lák).
Takže je to takové multikulti neboli plnohodnotný oběd. Kalorie raději nepočítejte!"
***
***

Panini

20. února 2016 v 10:53 | Mirek |  Recepty

Nebo Pannini

Dva různé názvy pro stejnou věc.
Už jsem o tom jednou psal:
Člověk má doma v kuchyni různé stroje, přístroje, pomůcky a bazmeky a jen zřídka je používá. Tak například nám docela zahálí parní hrnec.
Nedávno nám padl zrak na přístroj, který se jmenuje stejně jako produkt, který z něj vzniká, a nebo se sendvič jmenuje podle toho přístroje. Ať tak nebo tak, když ho máte, tak nepotřebujete sendvičovač, protože je to téměř totéž, resp.umí to totéž. Je to vlastně kontaktní gril s drážkami a výstupky.
Byly u nás děti, tak odsouhlasily, že by si to dali.
Pak už potřebujeme jen toustový chléb, máslo, anglickou slaninu, šunku, sýr, rajče a kečup.
Spodní krajíček potřeme lehce máslem, pak dáme kečup, na něj anglickou slaninu, na ni nastruhaný uzený tvrdý sýr, pak plátek šunky a kolečko masitého rajčete. Přiklopíme druhým krajíčkem, který nahoře také šmrncneme máslem (sendvič se tak nepřichytí k topné desce). Restujeme tak dlouho, až to chytne zlatavou barvu.
Náplň si můžeme volit podle vlastní chuti, fantazii se meze nekladou. Např. vejce natvrdo i vaječina, kyselý okurek, cibule, dávali jsme i kyselé zelí.
***
***

Pohádka mládí

20. února 2016 v 10:27 | Mirek |  Recepty

Asi všichni víte čemu se tak říká.

A je zajímavé, že to zdaleka není jen jídlo pro děti, ale, že si na něm pochutnáváme vesměs všichni, bez ohledu na věk.
Je to zřejmě super jednoduchý recept (aspoň co se počtu surovin týká), přesto tajemství správné přípravy je mi utajeno.
Ptal jsem se manželky, jak to dělá, že to má tu správnou konzistenci, a to se ještě ptala dětí jestli ji mají rádi řidší nebo hustší? Já takový ten "beton"rád nemám.
Dostalo se mi odpovědi, že tak nějak od oka. Ale stála dost dlouho u plotny a pořád to šlehala metličkou.
Toš tak.
Na talíř potom máslíčko, cukr a kakao (Granko, hořkou čokoládu).
Mňam.
***

Linecké třené pečivo s náplní a kakaovou polevou

19. února 2016 v 12:18 | Mirek |  Recepty

Nevím, jestli jsem tu kategorii vybral správně?

Protože jen podle složení, tedy obsahu surovin, ingrediencí, polotovarů a složek by jste to asi neupekli.
I když tahle stříkaná "čajovka" se doma pekávala a možná i peče stále.
Chybí totiž technologický postup. Ale napříklady časy a teploty pečení musí mít každý vyzkoušeny - odladěny - podle té které trouby, pece, kamen.

Dělají dětem radost

19. února 2016 v 11:50 | Mirek |  Poživatiny

A dospělé klamou očima

Aspoň já jsem byl zase "vytoč".
Nepamatujií se, že by za mého dětsví byli splašení manažeři tak agilní. Z jedné strany je chápu, mají za cíl optimalizovat zisk, chápej maximalizovat zisk (vývar), tudíš minimalizovat náklady a maximalizovat obrat.
Dobrá, lákají děti na hračky a zřejmě úspěšně. V jogurtu bylo razítko napuštěné nějakou barvou, doufám, že ta barva byla "jedlá"? (je zabalené v průhledném sáčku)

Fíkus Kinky

18. února 2016 v 12:18 | Mirek |  Ich

Mám dotaz a prosbu.

Děvčata (muže nevylučuji), nepěstujete někdo tuto rostlinku?
A umíte číst obrázkové písmo? Co mi píšou v návodu na její pěstění?

Česnečka

17. února 2016 v 13:49 | Mirek |  Recepty

Alias česnekačka

Každý ji nazývá jinak a hlavně se dělá na tisíc způsobů, podle kraje, oblasti, místa, v každé rodině jinak, třeba, jak ji dělala vaše babička. V každé hospodě nebo restauraci jinak. Každý kuchař ji dělá po svém a myslí si, že právě ta jeho je ta nejlepší.
My jsme si léty vybudovali složení surovin a postup, který už asi nebudeme měnit, protože nám samozřejmě chutná nejvíc.
***

Salát z červené řepy

16. února 2016 v 19:15 | Mirek |  Recepty

Máme řepu červenou předvařenou

Sterilovaná ze Španělska.
Nastrouháme ji, dále nastrouháme křen, přidáme vodu, kmín, cukr a ocet. Lehce posolíme.
Kdo má rád může přidat trochu aceto balsamico.
***

Hezké barevně

15. února 2016 v 21:27 | Mirek |  Recepty

Ale vynikající i chuťově.

Vepřové plecko dušené na hořčici, paprika, scherry rajčátka a těstoviny.
Dušená roštěná a široké nudle byly odjakživa moje nejoblíbenější jídlo.
Hovězí maso si dnes většina z nás nemůže dovolit, vzhledem k jeho ceně.
Takže přichází na řadu vepřové.
Dušení masa je všeobecně známá a uznávaná metoda - technologický postup. Ozvláštnit ji lze např. jako v tomto případě hořčicí. Když je maso hotové tak na jiné pánvi krátce orestujeme papriku a rajčátka a pak je přidáme na maso až při servírování. Jako příloha v tomto případě spirálky.
***

Nebojte se, nesnědl jsem to na posezení

15. února 2016 v 21:13 | Mirek |  Recepty

Pečený hřbet ze selátka

Bylo takové podobné divočákovi nebo těm Vietnamským, nějaký kříženeček.
Prosolené mořskou hrubozrnnou solí, jedna cibule nakrájená na půlměsíčky, 5 stroužků česneku nakrájených na tenoučké plátky, sádlo, máslo, olej, anglická slanina na proužky, 1/2 Sancho klobásy na kolečka, kmín. Pečené v remosce (geniální přístroj s českým patentem) do změknutí. Dvakrát otočíme.
K tomu rýže, do které jsem zamíchal trochu výpeku s klobásou a slaninou.
Jak už jsem napsal, celé jsem to sníst nemohl, byly to tak dvě porce.

Nejdelší název

15. února 2016 v 20:58 | Mirek |  Poživatiny

Madison

COATED WAFER WITH PEANUT FILLING
Česky: Oplatka s arašídovou náplní obvodově máčená v tukové polevě s obsahem kakaa.
51 g sacharidů ve 100 gramech, to znamená,když sníme jedno balení á 36 g, tak dostaneme do těla 18,36 g sacharidů, což není zas tak moc. Z denního limitu 150 g sacharidů je to 12,24 procent, takže nám ještě dost zbývá na oběd a večeři.
Možná větším negativem je větší množství tuku.
Chuťově jsou dobré, velmi křupavé.
***

Garantuje Pavel Vybíral

15. února 2016 v 9:00 | Mirek |  Poživatiny

Je to vymyšlené jméno?

Nebo ten pán opravdu existuje a je zaměstnancem
POLABSKÉ MLÉKÁRNY a.s.
Dr. Kryšpína 510,
290 16 Poděbrady
Česká republika
A za co ručí, že by například za kvalitu jogurtu? Že je opravu bílý, opravdu Řecký, opravdu hustý, opravdu jen z mléka (z čeho jiného by tak ještě mohl být), že je v krabičce opravdu 140 g, že hodnoty výživových údajů jsou správné, že je v něm 0 % tuku, že je bohatý na bílkoviny?
Co myslíte?
***