Leden 2016

Jak jinak

31. ledna 2016 v 10:41 | Mirek |  Poživatiny

Nejsem rybář.

A mořský už vůbec ne.
Přesto si nedovedu představit, že by rybáři ulovili na širém moři ryby, a pak je vezli nevím jak dlouho na břeh. To by pak byly ty ryby, jak ten host po třech dnech. takže to, že je zmrazí na moři hned po ulovení považuji za samozřejmost.
Nebo je možná ukládají do podpalubí do letové tříště, nebo dávají do bedniček a prosolí?
A hluboce zmrazí až v továrně na pevnině.
Pokrok a technika se stále vyvíjí, a to rychlým tempem, takže taková továrna má kormidlo a kýl a jezdí po moři.
Odloveno na moři. Způsob lovu: Tažné sítě (jsou kritizovány ochránci přírody).
Vhodné pro děti, bez chemie, bez přidané vody.
Mám trochu zmatek v tom, kdo je vyrábí a kdo prodává, ale obě firmy jso z Prahy.

Pomáhám chránit dobré

30. ledna 2016 v 12:23 | Mirek |  Poživatiny

Hlásá slogan na novém obalu mléka.

Tento obal je ohleduplný k lesům. Prý. Věříte jim to. Já neví jak? Přispívá k tomu certifikace FSC, tvrdí se. Pak stejně nevím, co jsou to odpovědné zdroje?
A prý, dobře se drží a ještě lépe nalévá - no dejme tomu.
A ještě ideální obal do vaší lednice.
Nění těch inovací najednou nějak moc? Nestačím je pobírat!
5 gramů sacharidů ve 100 ml. Stejně jako ve šlehačce - zajímavé.
***
***

Jednosměrná šlehačka

30. ledna 2016 v 12:10 | Mirek |  Poživatiny

Lepší název mě nenapadl.

To poslední písmeno "o" na obalu - lacto - mi asociovalo zákaz vjezdu do jednosměrné ulice.
Myslím si, že k tomu, aby šla ušlehat kvalitní šlehačka je 30 % tuku málo. Pak nezbude, než přidat ztužovač šlehačky, a to je modifikovaný škrob - čili sacharid.
Co je to Habtejszín nevím???
A až teď, po naskenování a zvetšení jsem si všiíml, že je bezlaktózová, čili bez mléčného cukru. Proto je tam to FREE? Z čeho jsou tam pak ty 4 gramy cukru na 100 ml?
***
***

Polévky

28. ledna 2016 v 10:24 | Mirek |  Recepty

Máte to tak, že je polévka nedílnou součástí každého oběda.

A říkáte: "Polévka je grunt."
Nebo jako u nás, kdy se jí polévka současně s hlavním jídlem jen vyjímečně?
Připomenu vám některé z nich.
***

Smaženky

28. ledna 2016 v 9:59 | Mirek |  Recepty

Děláte je?

Je to velmi jednoduché jídlo a přitom velmi oblíbené.
Dokonce je stále k mání v různých bufetech a kantýnách.
Typické je jako podklad hořčice a nahoře musí být sterilovaná okurka a cibule. Lze ji udělat učelově, s tím záměrem, pak se udělá svítek (nebo jak se to správně jmenuje) - vaječná omeleta.
Nebo jako v našem případě tentokrát jako "odpad" při obalování a smažení řízků. Smaží se nakonec v tom přepáleném tuku se zbytky černé strouhanky, takže nic zdravého, ale spotřebuje se tak zbytek strouhanky a mouky z obalování, které by se pak vyhodily do koše. Aby nebyla smaženka jako beton, tak těstíčko zředíme trochou mléka a nezapomeneme posolit.
***
***

Po delší době se zase objevil

28. ledna 2016 v 9:47 | Mirek |  Poživatiny

Paprikovaný lalok

neboli podhrdlí.
Závislost na něm jsem získal po svém otci. Jako malému klukovi mi dával do pusy "vojáčky".
Když jsem ho zahlédl v Kauflandu, tak jsem dlouho neváhal. Nevýhodou je, že prodávají jen takové větší kusy, vakuově zabalené. A nikdo jný, kromě mě, to u nás nejí. Takže jednou hned studený po rozbalení, pak ještě jednou a pak na teplo. Do mrazáku jsem ho dávat nechtěl, protože se to pak po roce vyhazuje.
***
***
***

Kameňáky

27. ledna 2016 v 11:23 | LUT |  Vtipy
Černý humor je specifický druh humoru a komiky založený na tom, že paradoxně vyvolává smích prostředky, které ve své podstatě vůbec k smíchu nejsou.

Kdo z vás je tak trochu "cimprlich", tak taději nepokračujte ve čtení.
*
**
***
****
*****

Kyselé (kysané) zelí

26. ledna 2016 v 12:24 | Mirek |  Poživatiny

Nevím, jaký je v tom rozdíl,

nebo jestli vůbec nějaký je?

Kde jsou ty časy, kdy moje mamka šlapala v bečce zelí. Nevím, proč vybrali ji, krásnou, útlou, mladou ženu, když děda byl silný havíř, ještě měla bráchu, i když o 11 let mladšího a pak tam asistoval můj otec, který nebyl žádný drobeček. Možná proto, že si mysleli, že má nejčistší nohy (tehdy se šlapalo na boso), i když si je samozřejmě pořádně vydrhla ve vřelé vodě. Šlapalo se ve velkém dřevěném sudu s obručemi. Když už byla u konce, museli jsme ji přidržovat, aby nevypadla, zvlášť i proto, že dostávala čaj s rumem, aby se od nohou nenastydla.
Nejhorší bylo dostat ten těžký sud ven z kuchyně na chodbu. Zhruba po 14 dnech, když se zelí rozkvasilo, tak šla bečka ještě po schodech do studeného sklepa. Našlapané zelí se přikrývalo plachetkou, pak tam přišly dřeva a zatížilo se to žulovou kostkou. Při odebírání hotového zelí se musela část zelí shora odebrat a vyhodit, bylo takové rozměklé.
Šlapání předcházelo ruční krouhání, což byla také makačka.
V novodobých dějinách jsme zelí krouhali strojem a dávali do porcelánového nebo kameninového hrnce s vodním uzávěrem. Plachetka, prkénka a kameny zůstaly, ale už se žádné zelí nevyhazovalo. Nejprve jsme zelí našlapali v neckách, odebírali puštěnou vodu a pak přendali do hrnce a rukou utlačili.
Nezbytnými ingrediencemi byla patřičná dávka soli, kmín, na dno vínové listy a kopr, případně nějaké to zelené jablíčko.
Tomuto zelí se dnes žádné nevyrovná!!!
Dobré bylo proslavené Otické nebo Kateřinské zelí. Dnes se v tom už ani prase nevyzná, mnohdy je vyrobené třeba i v Polsku.
Naposledy jsme koupili v Kauflandu a na posuvném pásu u pokladny se nám vylilo.
***
***

Kun(d)ínek

25. ledna 2016 v 7:38 | Mirek |  Poživatiny

Není to omyl, je to opravdu potravina.

Jen jsem si pohrál s bohatou (chlupatou) češtinou.
Je to šlehaný smetanový krém kakaový z tvarohu a smetany.
Dobrý.
14,8 g sacharidů ve 100 gramech. Kelímek má 125 g, takže celkem 18,5 gramů S.
Odtrhl jsem a vymaluje možná vnučka, i když v jejím věku - má 14 let, to jsou ta proslavená "telecí léta"???

Nevím, jestli to není porušení zákona?

22. ledna 2016 v 16:50 | Mirek |  Poživatiny

Obal výrobku plní funkci ochrannou, estetickou a informativní.

Vím, že je menší část kupujících, kteří se zabývají nějakým čtením toho, co je na obalu napsané, natož, aby to nějak studovali a zabývali se složením potraviny, nebo zkoumáním výživových údajů.
Stránku estetickou vnímáme, aniž si to třeba uvědomujeme a výrobce má eminentní zájem na tom, aby se obal líbil, protože, jakje známo kupujeme očima.
Uvedu vám příklad, kdy je prodávající sám proti sobě, protože to nejhezčí co na obalu nahoře je přelepí slevovým kupónem, či jak to nazvat.
Mnohdy to ani nejde strhnout, takže i kdyby jste chtěli vidět, co tam vlastně bylo, tak se to nedozvíte.
Viděl jsem už nejeden případ, kdy pokladní přeškrtává černým fixem čárový kod při slevě tak, že pak není k přečtení třeba obsah sacharidů, což je údaj pro některé skupiny nakupujících zcela zásadní.
Funkci informativní chrání v zájmu spotřebitelů zákon a určuje, co se má kupující dozvědět.
Pokud tuto informovanost někdo znemožní, ptám se, jestli tím neporušuje zákon.

Palmový olej

17. ledna 2016 v 12:13 | Mirek |  Poživatiny

ANO/NE

Všiml jsem si, že se rozvinula diskuze o prospěšnosti kontra škodlivosti palmového oleje.
Máte o tom něco načtené a na jakou stranu se přikláníte?
Jeden příklad použití z poslední doby přikládám.
***
***

"DORTÍK"

17. ledna 2016 v 11:43 | Mirek |  Se učit, se učit, se učit

Něco z archívu.

Kde ty loňské sněhy jsou.

Ještě pořád se to vyrábí

16. ledna 2016 v 9:31 | Mirek |  Poživatiny

Plněné bagety.

Našel jsem v archívu etikety staré deset let.
A stále se v marketech, na benzínkách a já nevím, kde ještě prodává, já tomu říkám "svinstvo".
Protože tehdy, stejně jako dnes mi vrtá hlavou, co do toho dávají, že to má tak dlouhou "životnost".
Z profesionálního hlediska praktika i teoretika pekaře vím, že jsme vždy říkali: "Běžné pečivo má trvanlivost šest hodin." A to další, co v té bagetě je, o tom ani nemluvím. Salám, šunka, pochoutkový salát z výrobního salámu, hlávkový salát, ..., že to nezvadne a nezezelená?
Obrázky najdete pod perexem.

Silvestrovský přípitek

14. ledna 2016 v 9:45 | Mirek |  Poživatiny

Vlastně ten půlnoční.

Čili loučení se starým rokem a vítání toho nového. Také říkáte: "Ať je lepší než ten starý."
Bezradně jsem stál v Kauflandu před regály s alkoholem. Kdysi to bylo jednoduché. Měli jsme dvě možnosti. Buď "Bohemku" nebo "Sovětskoje igristoje".
Až mi oči přecházely, těkaly a běhaly zleva doprava, zhora dolů a nevěděl jsem které.
Cenové rozpětí bylo široké, od nějaké "pajcky" až po tisíce.
Tak jsem riskl vyjímečné růžové, německé, za cca 150,-.

Některá jídla možná nejsou až tak kalorická?

14. ledna 2016 v 4:03 | Mirek |  Poživatiny

Nebo se aspoň tak tváří.

***

Hodně nezdravé jídlo

14. ledna 2016 v 3:32 | Mirek |  Poživatiny

Nebo se snad mýlím.

Minimálně je tam spousta tuku.
S léty, kdy se sžívám s "tichým zabijákem", jsem pochopil, že je horší tuk, než cukr.
Aspoň,co se týká glykemie.
Takovým jídlům říkám, že "hřeším". A protože hřešit se nemá, tak to dělám jen občas.
Pomazánka z vepřového masa z konzervy je už sama o sobě kalorická bomba, a to přesto, že tam dáváme tavený sýr. Cibule je jen dochucovadlo. A hořčice plnotučná - ta pravá z Třebovic (mezi Svinovem a Porubou), také dělá svému názvu čest.
A když ji namažeme na topinky, tak to už je vrchol!