Listopad 2015

Ochutnal jsem a pro mě je to bléééé ...

28. listopadu 2015 v 9:31 | Mirek |  Poživatiny

Je to pořád totéž.

Jen v obráceném gardu.
Před rokem 1989 jsme se vztekali, že když jsme otevřeli program televize, tak vždy jsme četli název a pak: Sovětský film.
Dnes spousta filmů začíná upoutávkou a je jasné kdo ho vyrobil: Americký film...
O tom ale psát nechci, je to jen oslí můstek k tomu, že "amerikanismy" nemám rád.
Ne, že bych třeba neměl rád americká auta, stejně globalizace to dovedla k tomu, že dnes Volvo není Volvo, Škoda není Škoda, atd.
Tak nějaké tzv "mufiny" považuje za výdobytek Ameriky přesněji USA. Možná to tak není, ale od východu to nepřišlo.
Jen vidím a čtu, jak spousta českých hospodyněk to převzala. Asi to dětem chutná a je to možná snadné a rychlé na přípravu.
Zakousl jsem se, a hned mi bylo jasné, že to nemůžu.
Příšerně sladké.
Podejť by ne, když polovina hmotnosti jsou sacharidy!!!

GALERIE

26. listopadu 2015 v 14:55 | Mirek |  Poživatiny

Zdravím Vás všechny.

Dobrý den, dobré ráno, dobrý večer, dobrou noc, dobré poledne pokud právě obědváte.
Ahoj, nazdar, čauki, ahojky.
Zajímá mě, jestli se u mě dokážete dostat do galeie fotek a jestli to občas děláte.
Galerie je v levém sloupci pod Oblíbené odkazy. Je tam odkaz Jídlo, strava a po kliknutí na něj levým myšitkem se zobrazí různé složky, např. anorexie, Racionální strava, DIA atd.
Vyberte třeba Hotovky. Zase jsou tam složky a pod nimi pak už jen volně samostatné fotky.
Myslím si, že je to dobrá inspirace, pokud se ptáte: "Co mám dnes zase vařit."
Dám vám sem i odkaz:

Hotovky.


Jogurtový nejsem

24. listopadu 2015 v 14:50 | Mirek |  Poživatiny

Dokážu ale říct, který mi chutná a který ne.

Svého času se objevilka masivní reklama na Müller jogurty. Zaregistroval jsem kritické hlasy, že se k nám cpe zase další firma z Německa. Také jsem k nim zpočátku přistupoval s odstupem. Dnes musím uznat, že patří k mým oblíbeným.
Jenže není jogort jako jogurt. Mnohé vlastně ani nejsou čistým jogurtem jako spíše dezertem.
Za pravý jogurt považuji ten Řecký z LIDLu.
Ožily i mnohé tradiční české mlékárny (i když zřejmě se zahraničním kapiotálem) a tak se objevují jogurty na kterých je již z názvu zřejmé, že pochází z česka.
Ten, který jsem naposledy ochutnal mi moc nejede. I po zamíchání marmelády, která je dole, je více kyselý než sladký - respektive bez chuti. Docela řídký a takový hrudkovitý (krupičkovitý).

Tak už jsme se zařekli, ...

23. listopadu 2015 v 9:58 | Mirek |  Poživatiny

Můj dlouholetý kamarád z dětství už jako chlapec říkal, že kuře nejí, protože mu to chutná jako novinový papír. Neměl tušení, jakou pravdu prohlašuje, která byla ověřena desetiletími.
Náš poslední pokus, jak si pochutnat na dobrém kuřeti byl, že jsme koupili kuře za dvonásobnou cenu, než je obvyklé.
Vodňanské kuře.
Upekli jsme ho klasicky v celku pěkně do křupava a zlatova.
Jak velké bylo naše zklamání!!!
***
***

Překyselený žaludek

19. listopadu 2015 v 9:54 | Mirek |  Poživatiny
pokud budu držet dietu tímo způsobem.
Většinou hodně soli, octa, cukru, prostě lák na sterilaci zeleniny.
A také se to brzy přejí.

To už se fakt nedá ž**t

18. listopadu 2015 v 11:04 | Mirek |  Poživatiny

Byla to panenská pečeně.

Někdo tomu říká vepřová svíčková.
Prostě ten nejlepší a nejdražší kousek masa z vepře - je to sval uložený na hřbetě pod páteří.
Vzhledem k ceně si ho normální pracující nemůže často dovolit.
Tento byl ve slevě.
Tak jsme z poloviny udělali smažené řízky a z druhé poloviny stejky na kontaktním grilu.
Bylo to bez chuti, suché a tvrdé.
Takovému masu říkáme, že bylo asi z koňa. Pardon koníčci za to nemůžou.
Takže to musela být stará prasnice, která byla dlouho "po sezóně".
***
***
Zachránil to jen ten hlávkový salát a dobré šťouchané brambory.

Houby miluji ...

18. listopadu 2015 v 10:53 | Mirek |  Poživatiny

... pokud se dá zelenina milovat.

A patří vůbec houby mezi zeleninu? Nebo tvoří nějakou samostatnou třídu?
Jelikož letos nebyla u nás po houbách ani stopa, zůstávají mi jen ty žampiony a Hlíva ústřičná.
Tentokrát jsme takové malinkaté žampionky napíchali na špejle spolu s cherry rajčátky, cibulí a anglickou slaninou jako špízy a orestovali na stejkové pánvi.

Sice nejsem slepice, ale ...

18. listopadu 2015 v 10:24 | Mirek |  Poživatiny

... ale tohle "zrní" jsem si oblíbil.

Je to v podstatě slisovaný popkorn - já to tak aspoň chápu. Pufované, něco podobného jako extrudované? Čili za vysokého tlaku a teploty dochází k přeměně nativních škrobů v modifikované a na vzduchu to velmi zvětší svůj objem.
Popkorn jsem doma nikdy nedělal, prý je to pěkná podívaná.
Sacharidů je ve 100 g docela dost, ale kolik to je 100 g? Celé balení má jen 65 g.
Ta trocha čokolády postříkané z jedné strany mě snad nezabije.

Mix choco flakes

15. listopadu 2015 v 15:38 | Mirek |  Poživatiny

Jogurt - dvouprostorový.

Müller. V jedné misce je jogurt a v druhé menší je přísada s různou příchutí, velikostí a tvarem.

Není to Coissant!!!

15. listopadu 2015 v 15:14 | Mirek |  Poživatiny

Ani chuťově, ani strukturou a texturou.

To už blíže to má k českým honzovým buchtám. Jen náplň je jako nutela.
Je to prostě jemné pečivo.
Je to pěkně zabalené, barevné, podporované masívní relamou s dlouhou životostí. A děti to mají rády. Pro maminky nebo babičky je to pohodlné, protože to koupí a pak už jen čekají, až vnoučata přijdou a vrhnou se a to.
Podívejte se jen na ty rostlinné oleje (bavlníkový???).
A těch ostatních podpůrných látek? Ani Éčka už raději neuvádějí, takže nemáme žádnou jistotu, že jsou ty látky schválené a povolené.
Všimli jste si už někdy, že ty překlady do jiných jazyků jsou většinou ze zemí bývalých totalitních režimů východní evroby? Němčinu tam nenajdete, takže je jasné, pro koho je to určené.

Aspoň dietní salát

12. listopadu 2015 v 15:56 | Mirek |  Poživatiny

Dnešní hotovka - mimochodem vynikající.

Sice pořád ten BŮČEK!!! Ale opravdu jen tak na vodě a vlastně bramborové knedlíčky (samozřejmě zase ta mouka a všudypřítomný škrob).
Tak aspoň pokus o dietní čalamádu, tam je ve 100 g minimum cukru.

BLANÍK

12. listopadu 2015 v 15:21 | Mirek |  Poživatiny

Existuje legenda

o blanických rytířích, kteří čekají někde v kopci ve středních Čechách, který se jmenuje Blaník a kteří, když bude naši zemi nejhůř, tak vyrazí na pomoc.
Pokud se týká současné politiky, tak by pomalu měli sedlat.
Pokud se týká sýra stejného jména, tak mohou klidně spát dál.
Je to dobrý mazací sýr v kelímku přiměřené velikosti, pro chlapa tak na jednu snídani a pro křehkou dívenku i nadvakrát.

Chuť je vyvážená, šunku tam cítit je a křenu tak akorátOvšem dejte si dobrý pozor na to, za kolik ho budete kupovat. Kilogramová cena 124 koruny je tak dost, (sušina 36%) a to je už po dvojí slevě.


***
***

Zuby

12. listopadu 2015 v 15:21 | Mirek |  Vážně/nevážně
Zajímavý článek jsem teď četl u WENDY.
Napsal jsem k němu tento komentář:
Já už přestávám věřit všemu! Není ta propagace mytí zubů zase jenom dobře placená propagace loby výrobců zubních past? :-! To už bych víc věřil Doc. MUDr. Romanu Šmuclerovi, CSc., který kdysi uváděl Tabu, že stačí si půl hodiny u televize drhnout zuby suchým kartáčkem - pro odstranění plaku... Je zajímavé, že někdy mám po jídle hnusný pocit, že mám na sklovině takový povlak :-! a z toho jindy zase mám zuby hlaďoučké, i když jsem si je nekartáčoval zubní pastou. O_O
Také jsem se zasmál u komentáře Jezinky ...Nejlepší zuby budou nandavací a zastamdací...Smějící se
A teď bych mohl ještě pokračovat a dodat - dopsat, co mně ještě v této souvislosti napadá.
Slyšel jsem kdysi názor, že bílé zyby znamenají tenkou sklovinu, přes kterou vlastně prosvítá ta dřeň. Kdežto žluté zuby znamenají naopak tlustou vrstvu skloviny a tudíž vysokou odolnost proti "provrtání" zbním kazem.
Přiznávám, že jsem v tomto směru dosti velký bordelář. Zuby si myji - rozuměj drhnu kartáčkem se zubní pastou jen ráno, a to před jídlem (vlastně, když jdu ven - mezi lidi, tak ani nesnídám). Přitom se prý mají mýt po jídle. To si ale nedovedu dost dobře představit, že bych si skazil chuť paštiky, párků nebo hemenexu nějakou Aquafresh Fresh´ n Minty.

Pár hotovek z posledních dnů

11. listopadu 2015 v 13:15 | Mirek |  Poživatiny

Změnit zažité celoživotní stravovací návyky je strašně těžké.

Já vím, méně tuku a méně sacharidů.
Během mé roční nemocenské, jsem v různých nemocnicích a v rehabilitačním ústavu zažil hodně jídel a nijak zvlášť se od těch našich domácích nelišily.
Jak to ty kuchařky dělají mi dosud zůstalo utajeno. Přitom jsem občas míval i klobásku, i guláš, krupici, knedlíky bramborové, houskové, plněné jahodama navíc s jahodovým přeliovem.

Nože

11. listopadu 2015 v 4:02 | Mirek |  Poživatiny

Když už se musí jíst, tak se musí napřed krájet.

A k tomu se většinou používají nože.
Jen tak by mě zajímalo, kdo u vás doma brousí nože, nebo jestli hospodyňky nadávají, že s těmi "tupáky" se nedá pracovat!
Já jsem jednou posílal nože až do Plzně k "Brusiči roku", to je titul, kterým se ten nožíř honosí.
Jednou jsem vezl nože do Broumova, tam jsem si na ně počkal ten den. Tehdy jsem byl s výsledkem spokojený jako želva.
Ale žádné, byť sebelepší ostří nevydrží večně. Ocílky doma mám, takže když už není zbytí, tak sem tam nějaký ten nůž přetáhnu.
Pokud se týká značek, tak jsem velmi spokojen s Tescomou.
Svého času jsem si objednal i sadu Nikey včetně stojánku. Smál jsem se tomu, že to bude zase ten šmejd z Teleschopingu, ale nakonec je stále používáme k velké spokojenosti.

Mňamky dne

11. listopadu 2015 v 3:39 | Mirek |  Poživatiny

Snažím se zaznamenávat aspoň hlavní jídla dne.

Rychlejší než text je fotka.
Výhodou "digitálu" je, že se zároveň ukládají informace o snímku, takže zpetně můžu zjistit, kdy jsem to jídlo jedl (tedy pokud ho fotím ještě teplé, ale jak jinak, že)

Pár jídel z poslední doby

5. listopadu 2015 v 11:32 | Mirek |  Ich

Jste to, co jíte!

Hlásá profláknutý slogan.
Je fakt, že musím sebekriticky přiznat, že jsem se k cukrovce "prožral".
Možná víte, jak je těžké změnit za roky "nabrané" stravovací návyky!
Včery jsem byl u své diabetoložky a předložil jsem jí seznam hlavních jídel - obědů za poslední měsíc. Ta mi umyla hlavu! Vzala červenou tužku a většinu jídel proškrtala.
Tak jsem šel trochu do sebe.