Září 2015

Videorecepty

28. září 2015 v 17:34 | Mirek |  Recepty

Nebo obrázkové recepty - tipy.

Jsou to jídla - taková klasika, takže popisovat slovně je snad nemusím. Stejně je každý vaří po svém.

Malý obrazový přehled

24. září 2015 v 17:23 | Mirek |  Recepty

Toho, co jsme v poslední době jedli.

Tedy napřed jsme to museli uvařit.
Je to vše podle osvědčených, notoricky známých receptů.

Snížený obsah soli

23. září 2015 v 8:09 | Mirek |  Poživatiny

Prý kvůli dětem.

Pche.
Možná.
Zase nějaký marketingový tah splašených manažerů.
Na víčku je obrázek, který možná asociuje výjevy z Ferdy mravence.
Sůl je při výrobě mnoha poživatin technologicky nutná a nezbytná (kromě toho, že má konzervační účinky).
Tak nevím, jestli ten sýr dodatečně odsolili?
A navíc 100% bez "E"-ček.

BIO kysaná smetana

22. září 2015 v 9:55 | Mirek |  Poživatiny

K "logu" BIO nemám velkou důvěru.

Možná by jsme tyto potraviny i kupovali, ale vždy dostanu přes ruce. K vůli ceny!
Tahle zakysaná smetana je velmi dobrá. Je hodně hustá a jen mírně kyselá. Bude velmi vhodná na zahušťování omáček typu fazolky na kyselo, kedlubny, houbová, apod.
Nedokážu posoudit, jestli 15 % tuku je hodně nebo málo?

Bez konzervantů?

18. září 2015 v 7:18 | Mirek |  Poživatiny

Předpokládám, že bez.

Aspoň v případech, kdy si marmelády, džemy a kompoty vyrábíte sami.
Tímto sloganem se ale chlubí i někteří průmyloví výrobci, aby tím vytvořili dojem, jak že není ta jejich poživatina zdravá.

Nechal jsem se nachytat

17. září 2015 v 11:40 | Mirek |  Poživatiny

Zašel jsem záměrně do prodejny racionální - potažmo zdravé výživy SALVO.

Chtěl jsem nějaký sirup pro diabetiky.
Zase jsem si na místě řádně nepřečetl složení.
Takže jsem si odnesl toto:
***
***
***
Takže teď se musím obětovat, pít to a zvyšovat si glykémii.

Jsem na rozpacích

17. září 2015 v 11:11 | Mirek |  Poživatiny

Je to ono nebo ne.

Řekl bych, že skoro.
Střívko v puse pěkně křupne, ale taková ta dobrá šťávička mi po bradě netekla.
Rozhodně ale lepší, než ty moučné se sojou a s drůbežím separátem.

YumYum

15. září 2015 v 13:18 | Mirek |  Poživatiny

Instantní nudlová polévka s hovězí příchutí.

Zřejmě můj první pokus s touto polévkou.
Tak nějak si představuji, že to voní na Thajském tržišti (i když jsem tam nikdy nebyl).

Evropská unie a ...

13. září 2015 v 9:04 | Mirek |  Poživatiny

... a Hlíva ústřičná.

Nevím, proč se musí dovážet z Polska, když máme u nás pěstírny hub, které by mohly pěstovat dostatek této houby a stejně tak mnoha jiných, jako například žampiony.
***
***

Kolikrát jsem si to už řekl

5. září 2015 v 12:49 | Mirek |  Poděkování, i ne

že nepůjdu už nikdy do hospody, kde jsem se jednou zklamal.

Nějak to nefunguje. Vždy po čase mě to nějak přejde, nebo jim to odpustím, nebo to čas smaže, nebo doufám, že se příště polepší.
Bohužel.
Hospoda stojí a padá s tím, jakého má v kuchyni kuchaře. Někdy je to jen otázka toho, na kterého z těch dvou natrefíte. Vždy je jeden lepší a jeden horší. A jelikož funguje zákon rovnováhy, tak pokud je jeden kuchař špičkový, tak ten druhý je katastrofa.
Někdy to špatné hospodské období trvá jen krátce, protože dost často se zaměstnanci střídají jako ponožky. A pak je možnost, že ten nový kuchař bude lepší než jeho předchůdce. Zpravidla je tomu ale právě naopak.
Mám to teď složitější, protože musím vybírat hospody jednak s bezbariérovým přístupem a za druhé s WC, kam vjede a otočí se invalidní vozík. Zatím jsem našel tak tři.
Jednu z nich jsme včera večer navštívili. Je tam zpravidla dost parkovacích míst, do předzahrádky pár kroků (otáček kol), a perfektní, přesně podle potřeb vozíčkářů udělaný záchod. A jako bonus - třešnička na dortu - perfektně tam vařili. Sice to bylo původně deklarováno jako picérie, ale postupně přibyly řecké speciality a nakonec i denní meníčka.
Jenže, jenže.
Přiznávám bez mučení, že ujíždím na bramborácích (cmunda). Takže včera padla jasná volba na kuřecí směs se žampióny v bramborové placce.
Zakázal bych v restauracích a hospodách mikrovlnné trouby, pod trestem smrti.
Je to NEŠVAR!
Vytáhnou zmražené hotové jídlo a rozpustí a ovlaží ho v mikrovlnce.
Z toho přeloženého bramboráku vytekla na bílý talíř nějaká hnědá voda. Kdyby to aspoň mistr šéfkuchař hodil chvilku na pánev a vydusil tu vodu na tuk. Cmunda byla černá, jak podrážka od bagančat. Celkově bylo jídlo přesolené, až hořké, jak živica.
Zdarma poskytnutý digestiv jsem nechal poslat kuchaři s poznámkou, že mám v puse jak dělník z Wieliczky.
Tak jsem zvědav, za jak dlouho mě zase ten vztek přejde.