Srpen 2015

Co k tomu říct?

31. srpna 2015 v 6:39 | Mirek |  Poživatiny

Je to v podstatě kyselé zelí, a to hodně kyselé.

Je tam pak ještě k vidění okurka a nějaká paprika, možná kapie.
Jinak při snaze přečíst si podrobnosti o složení by jste si ukroutili hlavu.
Samotné se to jíst nedá, takže nejlépe tak k dušenému hovězímu masu s bramborovou kaší.
***
***

Musíme číst i podnadpisy

29. srpna 2015 v 11:20 | Mirek |  Poživatiny

Jinou barvou, jiným typem a velikostí písma.

Protože tam je často ta nejdůležitější informace.
Aspoň pro mne v tomto případě.
ALMETTE - jogurtový.
Jogurt mi nevadí, ale musím na něho mít chuť, musím být na něho být naladěn. Když jsem si chtěl dát Almette, tak jsem očekával nadýchaný tvarohový sýr. Jenže to nebyl ani sýr ani jogurt, ale jakýsi nepovedený hybrid.Podle mne tedy spíš jogurt, i když ho tam bylo jen 20 %.
Takže pro mne už nikdy více.
***
***

Tento je z Francie

24. srpna 2015 v 11:25 | Mirek |  Poživatiny

FERMENTOVANÝ SALÁM

Sušený vzuchem. Masný výrobek trvanlivý.
100 g salámu vyrobeno ze 164 g masa.
47,5 % tuku.
5,9 % soli.
U minimální trvanlivosti se vždy zamýšlím nad tím, jaká je ta maximální?

Ta spousta surovin...

22. srpna 2015 v 12:36 | Mirek |  Poživatiny

... a ingrediencí.

Udávají jak vidno i rozpis polotovarů do detailu.
Dozvíme se tak co znamená výrobní salám. Nevím, výrobní salám se snad ani volně koupit nedá. A když ano koupili by jste si ho ke svačině s rohlíkem?
Umělé sladidlo a dokonce i cuketa. Cukety mají obří výtěžnost!
***
***
Celkově mohu říct, že jsem si nijak zvlášť nepochutnal.
Bohužel!

Pokaždé má jný obal

14. srpna 2015 v 10:02 | Mirek |  Poživatiny

Losos

Norský, uzený.
Je to pochoutka. Kupujeme jen když je ve slevě. Nejsem sice nadšený z toho, že je vyrobený v Polsku, ale vychovaný je údajně v Norsku.
To množství je tak na dva krajíce chleba.
***
***
***

Litina

13. srpna 2015 v 10:52 | Mirek |  Poživatiny

Další "hotovka"

Je to jiná varianta bramboráků.
A to tehdy, jestliže se vám nechce v tom vedru stát u plotny a smažit nekonečné množství placků, a když máte přebytečné množství škvarků.
Udělá se těsto, nalije na pekáč a dá upéct do troby.
***
***
***

"Polský" guláš

13. srpna 2015 v 10:43 | Mirek |  Poživatiny

Hotové jídlo

Ten název nevyjadřuje, že je vyrobený, nebo koupený v Polsku, nýbrž, že jsem ho udělal z polského salámu.
Není to tedy nic jného, než buřtguláš nebo párkguláš v jiné variantě.
Jelikož u nás doma jím, a mám rád polský salám jen já, tak jsem se s tou "štanglí" musel nějak poprat.
Běžně ho jím studený s chlebem a hořčicí. Tentokrát jsem poprvé vyzkoušel jeho tepelnou úpravu. A nenapadlo mě nic jiného než guláš.
***
***
***

Ach ty ceny!

13. srpna 2015 v 10:25 | Mirek |  Poživatiny

Není to poživatina, ale s přípravou pokrmů to souvisí.

Léta jsme používali takové drátěné sítko, to se ale špatně mylo a časem začalo rezavět.
V domácích potřebách, alias železářství koupila žena něco jiného. Přesvědčili ji, že je to lepší. Tak uvidíme ...
Ovšem ta cena!!!!
Kolikrát nám připadá, že se už všichni obchodníci zblázili. Záměrně říkám prodávající, pro konečného spotřebitele, protože údajně výroci jsou biti, jsou tlačeni monopoly řetězců k co nejnižším cenám.
***
***
***
***

Jednička na řeckém trhu?

8. srpna 2015 v 10:45 | Mirek |  Poživatiny

Je to trochu složitější.

Je možné, že řekové tento olej kupují nejčastěji, protože jeho použití je univerzální. Jak na teplo, tak na studeno. Je to totiž směs rafinovaného oleje a oleje lisovaného za studena. Možná i proto je zřejmě v nižší cenové kategorii. Drahý extra virgin si nemůže každý dovolit.
Přečetl jsem si o tom něco v otevřené encyklopedii.

***
***
***
Jinak mánii olivových olejů nerad podléhám, máme přece dost našich kvalitních olejů, slunečnicový, lněný, řepkový.

A je to tam!!!

2. srpna 2015 v 16:01 | Mirek |  Ich

Právě teď.

400 tisíc návštěv.

Děkuji všem.


Tvarůžky???

2. srpna 2015 v 15:55 | Mirek |  Poživatiny

No ty pravé Olomoucké -

vlastně Loštické to určitě nejsou.
Je to sýr zrající pod mazem, čemuž by spíš odpovídal např. romadur nebo pivní sýr.
Ale jelikož jsem se naposledy v těch pravých zklamal, tak jsem zvolil dobře. Pochutnali jsme si.
***
***
***
Velkou výhodou je téměř nulový obsah tuku a zcela nulový obsah sacharidů.
Vyrobeno v Německu.
***
Další, které jsem vyzkoušel.
Od stejného výrobce, jen tentokrát s bílou plísní na povrchu a s kmínem.
Takové ty novinky- inovace většinou nejsou ono, není nad ty původní, nemodifikované.
***
***
Mám i fotky na talíři a pak na chlebu s máslem.
***
***
***

Ochutnáš-neodoláš

2. srpna 2015 v 15:44 | Mirek |  Poživatiny

Nemůžu řict...

Je fakt bez chuti, bez vůně a bez zápachu.
Řekl bych dokonce, že je to něco podobného jako Maskarpone.
Udělali jsme z něho pomazánku (trochu másla, pomazánkového másla, cibuli, salám, na zředění trochu smetany, mletou papriku, sůl a pepř).
***
***
Co jsou to fosfátové soli? A je dobře, že je bez nich.