Leden 2015

Zajímavé srovnání

19. ledna 2015 v 18:27 | Mirek |  Poživatiny

Jogurt Řeckého typu.

Ostružina.
Přesněji samozřejmě s ostružinami, a to tak, že mnohdy i celé ostružiny. Takže vynikající.
Málem jsem ale vyhodil kelímek a přehlédl tak a ztratil velmi zajímavou tabulku.
Srovnání množství tuku, cukru, bílkovin a soli ve 100 gramech výrobku za použití různých příchutí.

Některé pojmy

17. ledna 2015 v 16:07 | Mirek |  Diabetes Mellitus
PODIATRIE - nauka zabývající se lékařským studiem a komplexní péčí (např. diagnostickou, terapeutickou a rehabilitační) o chodidla, nohy, dolní končetiny, též podologie
***
PODOLOGIE - Komplexní péči o nohy začínám diagnostikou na plantoskopu v kombinaci s běžnými metodami léčebné rehabilitace. Stanovením rehabilitačního plánu léčím ploché nohy, kožní nemoci, vbočené kotníky a prsty, lymfatické otoky a další. Doporučuji rehabilitaci cvičením, vhodné vložky do bot, úpravu výživy. Vysvětlím příčiny překyselení organismu. Důkladné odkyselení a doplnění minerálních látek v těle tvoří základ každé terapie.
***
DIABETICKÁ NOHA - je rámcový termín pro zdravotní problémy dolních končetin, které se vyskytují hlavně u diabetiků, u pacientů trpících metabolickou poruchou cukrovkou. Podle WHO je diabetická noha charakterizována jako ulcerace (zvředovatění) nebo poškození tkání nohou u diabetiků způsobené neuropatií a ischemií, které je většinou doprovázeno infekcí. Ročně onemocní diabetickou nohou asi 41 000 nových pacientů.
***

BIONECT krém 30g

Účinné látky: Sodná sůl kyseliny hyaluronové.
Přípravek je určen pro lokální použití k léčbě kožních lézi a podrážděné kůže. Poraněná místa nebo vředy musí být před ošetřením očištěny nebo vydezinfikovány. Aplikuje se tenká vrstva krému na povrch rány 2x - 3x denně. Ošetřená místa by měla být kryta obvazem. Aplikovat 2x - 3x denně tenkou vrstvu krému na postižená místa.
Pomáhá na kožní léze, podrážděná pokožka, odřeniny, pooperační incize, popáleniny, vředy a otlaky.
Nepoužívat u pacientů s přecitlivělostí na účinnou látku a pomocné látky.
Nepoužívat současně s dezinfekčními přípravky obsahujícími kvartérní amonné soli.
Složení: Sodná sůl kyseliny hyaluronové, makrogol, decyl-oleát, emulgující cetylstearylalkohol, glycerol, sorbítol, natrium-dehydroacetát, methylparaben, propylparaben, směs vonných látek, čištěná voda.
***

Ondřejova mast

Složení:
Acidum salicylicum 1,0 g, lavandulae etheroleum 2,0 g ve 100 g masti
Masťový základ: tuk z ovčí vlny, lehký tekutý parafin, žlutá vazelína
Indikační skupina:
Dermatologikum, antiseptikum, keratoplastikum.
Charakteristika:
Mast určena pro zevní upotřebení. Působí protizánětlivě, dezinfekčně, zmírňuje svědivé
pocity, přispívá k útlumu vylučování potních žláz. Přípravek má rovněž regenerační účinky.
Indikace:
Ondřejova mast HBF se používá při opruzeninách u dětí i dospělých a rovněž při drobném
poškození pokožky. Dále při různých formách kožních onemocnění především infekčního
původu, kde působí hojivě a přispívá k regeneraci pokožky. Lze jí použít při prevenci
proleženin. Přípravek mohou používat dospělí, mladiství i děti.
***

BETADINE

chirurgický roztok
(povidonum iodinatum)
Držitel rozhodnutí o registraci:
EGIS Pharmaceuticals PLC, Budapešť, Maďarsko
Výrobce:
EGIS Pharmaceuticals PLC, Mátyás király utca 65., H-9900 Körmend, Maďarsko ve spolupráci: Mundipharma A.G. Basilej, Švýcarsko
Složení:
léčivá látka:
povidonum iodinatum 75 mg v 1 ml roztoku (odpovídá 7,5% roztoku) pomocné látky: nonoxinol, diolamid kyseliny laurové, ethoxylovaný tuk z ovčí vlny, hydroxypropyl­methylcelulóza, čištěná voda, hydroxid sodný
Indikační skupina:
Lokální antiseptikum, dezinficiens.
Charakteristika:
Chirurgický roztok Betadine je dezinfekční prostředek, který ničí řadu choroboplodných zárodků (antimikrobiální účinek) a je vhodný jak pro hygienickou, tak i pro předoperační dezinfekci rukou.
Působí na bakterie, plísně, viry a prvoky. Přípravek je prakticky netoxický.
Indikace:
Přípravek se používá k hygienické dezinfekci rukou i předoperační dezinfekci rukou.

Přípravek mohou použít dospělí a děti od 6 měsíců věku.

Ležatá osmička

17. ledna 2015 v 10:07 | Mirek |  Poživatiny

Neboli nekonečno.


Tolik mi připadá, že je různých jogurtů.

Tušíte, co má vyjadřovat přívlastek babiččin? Vaše babičky dělaly jogurty? Já si marně vzpomínám, a nic. Nikdy! To naopak žahour, to je něco jiného. K tomu vdolky, no mňňňam. Borůvek a nejen jich, všeobecně lesních plodů, byly tehdy plné lesy.

A když už dejme tomu ty babičky dělaly domácí jogurt, tak tam určitě nepřidávaly glokózo-fruktózový sirup, ani modifikovaný kukuřičný škrob, ani pektiny, ani guma guar, ani koncentrát z mrkve, aronie a hroznů, ani citrát sodný, kyselinu citronovou, citrát vápenatý, ani přírodní aroma. A sušené odtučněné mléko asi také ne.

***

Pro jakoukoliv dietu nebo pro racionální stravu je lepší méně tuku a více cukru nebo více tuku a méně cukru?
***
***

Různé chlebíčky

16. ledna 2015 v 13:34 | Mirek |  Recepty

Podle různých uzenin.

Videorecept.

Čas borůvek nezralých

12. ledna 2015 v 9:53 | Mirek |  Poživatiny

Já vím,

mělo by tam být malin.
Ale právě jím borůvky (Maruška-moje žena byla u dvanácti měsíčků-v Kauflandu).
Čučoriedky - miluji Slovenštinu.
Na to, že jsou až z Chile; plným názvem Chilská republika (španělsky República de Chile); je s podivem, že je mezi nimi pár nezralých (nebo právě proto?).
Myslím si, že většina z nás aspoň přibližně ví, kde se nachází Chile. Je to země pro nás dosti exotická a nachází se na západním pobřeží Jižní Ameriky a táhne se až do Patagonie, kde je velmi nehostinné podnebí. (Údajně nás tam Čechy chtěl vystěhovat Hitler).
Nejsem odborník přes pravidla českého pravopisu, ale tak nějak mě tahá za uši, vlastně za oči, když ten název státu někdo přeloží do češtiny a napíše Čile. Čile si mohu umýt obličej nebo zuby.

Co je to OBNOVENÉ mléko???

11. ledna 2015 v 11:22 | Mirek |  Poživatiny

To je stejné,

jako když se z hypermarketu večer sveze neprodaný chléb, dá se do kvasomatu a upeče se z něj nový chléb?
Nebo když si pekárna musí svézt neprodané rohlíky, pak je usuší, udělá z nich strouhanku a tu podruhé prodá?
Nebo, když se nebalený neprodaný chléb nakrájí na krajíčky, zabalí a prodá?
Něco podobného je obnovené mléko?
Ptám se, prože tento výraz čtu ve složení výrobku poiprvé.

Doppler

10. ledna 2015 v 11:16 | Mirek |  Diabetes Mellitus

Christian Andreas Doppler

(29. listopadu 1803 Salzburg - 17. března 1853 Benátky) byl rakouský fyzik a matematik. Je po něm pojmenován Dopplerův jev.
Dopplerův jev popisuje změnu frekvence a vlnové délky přijímaného oproti vysílanému signálu, způsobenou nenulovou vzájemnou rychlostí vysílače a přijímače.
Dopplerova jevu využívá řada měřicích přístrojů a zařízení, např. radary pro měření rychlosti vozidel nebo lékařské sonografy.

Sýrový dort s vlašskými ořechy

7. ledna 2015 v 21:20 | Mirek |  Poživatiny

Sýrové dorty nám na počátku devadesátých let vozila firma Accom.

Nevím, jestli od té doby slevnily, ale tehdy zrovna na dračku nešly.
Teď 299,0 Kč za kilogram je asi celkem běžná cena.
Bylo to na sobě pět vrtev, mezi třemi bílými dvě hnědé - ořechové.
Vrstvičky šly od sebe oddělit a těžko říct která barva byla lepší.

Linecké třené tyčinky

7. ledna 2015 v 21:11 | Mirek |  Poživatiny

Tomu já říkám stříkaná čajovka.

Neboli čajové pečivo, nemyslím ten salám.
Mají takový typický tvar a polovina je máčená v čokoládě.
V průhledném balení jsou dva kusy. Celková hmotnost 70 gramů.
7,50 za jeden střik je docela dost.
Kilogramová cena 214 korun, je také dobrý job.
Jenže jsou moje oblíbené, tak ať se výrobci z Píště daří.

Slazená jogurtová pěna a čokoláda-mandle

7. ledna 2015 v 21:01 | Mirek |  Poživatiny

Je to asi spíš dezert

než jogurt.
No, ale mléčný výrobek to asi je.
Hodně sladké, zvlášť ta tekutá čokoláda, ve které jsou cítit kousky mandlí a která je ve zvláštní vaničce. Kdybych to byl ochutnal každé zvlášť, než jsem to smíchal, tak by snědl jen tu pěnu.
A je toho málo, jen 92 gramů, z čehož samotné pěny jen 65 gramů.

Královna uzenin

5. ledna 2015 v 22:50 | Mirek |  Poživatiny

Čabajka

Pravá Maďarská.
Je jich hodně druhů. Kterou z nich považují sami Maďaři za tu nejčabajkovatější, je otázka.
Já jsem měl zase jednou po delší době, jako dozvuk Silvestra tuto:

Rozumíte někdo trochu bylinkám?

5. ledna 2015 v 7:15 | Mirek |  Diabetes Mellitus

Agrimonia eupatoria / řepík lékařský

Je dobré z něj udělat nálev a máčet v něm nohy s nehojícíme se ranami?
Je rozdíl mezi nálevem a odvarem, mezi vnitřním a zevním použitím.
Druhá - jiná možnost je použití:

Když už, tak už!

3. ledna 2015 v 2:26 | Mirek |  Poživatiny

Nemám rád polovičatost.

Když perlivá voda nebo minerálka, tak pořádně. Tak jako tzv. "sifón" neboli soda.
Žádné jemně perlivá. Jednak to už v polovině láhve neperlí a pak, nemá to ten říz, kdy nám to při pořádném napití musí jít až nosem.
A, že je to nezdravé - jak se říká: "Kdoví jestli."
Prý to má negativní vliv na mužskou potenci. Podle mne pero se buď vypíše nebo vyschne. Výsledek je stejný. Smějící se

Povánočka

3. ledna 2015 v 2:03 | Mirek |  Poživatiny

Po několika nezdařených pokusech,

kdy se nám vánočka buď svezla nebo rozjela, jsme to vzdali a letos jsme koupili vánočku od profesionálů. Jednu před Štědrým dnem, druhou včera. Vypadaly stejně, chutnaly stejně, složení měly stejné, jen jiný název. Ta první se jmenovala Vánoční vánočka a ta druhá už jen Vánočka. Jakoby ta první byla nějaká lepší, svátečnější a ta druhá už jaksi obyčejná.
Obě byly sypané hojně plátkovými mandlemi a v sobě měly rozinky (přitom ve složení uvedené nejsou).

RAUCH Happy Day

2. ledna 2015 v 9:03 | Mirek |  Poživatiny

100% Multivitamín

Dokonce víc - 12 gramů, než Orange Juice from koncentrate od Kaufland Classic.
Přitom Rakouská firma Rauch je moje nejopblíbenější.

Orange Juice from koncentrate

2. ledna 2015 v 8:48 | Mirek |  Poživatiny

100% Fruit

8,7 g cukru v jedno deci je si dost. Kdo si odtrhne od úst právě v okamžiku, kdy je to 100 ml?
A navíc je to už 1/10 doporučení denní dávky.
A co ostatní pití a jídlo za celý dne.
Jenže takové ty různé "šťávy" -nektary jsou na to ještě hůř.
***
***

Zřejmě nová povinnost

2. ledna 2015 v 8:32 | Mirek |  Poživatiny

Už na Silvestra,

to je posledního prosince, zavedl Kaufland změnu, která se zřejmě týká povinnosti uvádět pro zákazníka informaci o alergenech (i když žádné hvězdičky tam nevidím).
Koupili jsem u obslužného pultu nějakou uzeniny a ejhle na obalu - papírovém sáčku je "ocas" názvu, složení, ceny a bůhví co ještě, který je větší než samotný obal.
ŠETŘME NAŠE LESY! (nebo deštné pralesy?)

Hermín (-a)?

2. ledna 2015 v 8:10 | Mirek |  Poživatiny

To by znělo jako křestní jméno.

Ale je to jen Hermín a je to fermentovaný salám podobně jako nedávno uvedený Křemešník od Kosteleckých uzenin.
Zajímavý je tvar trojúhelníku a bílá ušlechtilá plíseň na povrchu.
Tomu opravdu jedinému pravému uheráku z Maďarska se samozřejmě nemůže nic vyrovnat. Zlí jazykové tvrdí, že se vyrábí z oslů, ale to je jen fáma, drb a pomluva.

SANÉE

2. ledna 2015 v 7:54 | Mirek |  Poživatiny

Od Zotta.

Jahoda.
Tak jahoda nikdy nesklame. Takový dobrý průměr.
***

Utopenci

2. ledna 2015 v 6:49 | Mirek |  Recepty

Klasika

Všichni to určitě znáte.
Na různých obrázcích, fotkách nebo záznamech se většinou nenajde výčepní pult pravé České hospody, na kterém by chyběla velká sklenice od okurek plná této lahůdky. V Americe, ani v Rusku jsem nebyl, takže nevím, jestli tam znají a připravují tuto špekáčkovou dobrotu. Ale jestli neznají špekáčky ... ?