Listopad 2014

Především na chleba, ale nejen ...

28. listopadu 2014 v 12:19 | Mirek |  Poživatiny

Kachní nebo husí játra.

Oboje mám rád, kachní raději.
Dosud jsem preferovat nanést tuto lahůdku nejlépe na čerstvý krajíček chleba.
Včera večer mě napadlo vyzkoušet dalamánek. Rozkrojil jsem ho, játra jsem ve sklenici nadělil na malé kousíčky a pak jsem tuto směs nanesl na polovinu dalamánkové bulky a přiklopil. Udělal jsem si tak takový můj liverburger. Smějící se
Pochutnal jsem si.
***
***

Kyselý, kyselý, kyselý

26. listopadu 2014 v 18:37 | Mirek |  Poživatiny

A to tak, že dost.

Kozí sýr.
Rondin Jacquin Cendre 45% s popelem.
Kozí sýry moc nemusím, tak je nekupuji. Tenhle skončil v nákupním košíku asi omylem. Zaujala mě ta černá vrstva na obvodu (bylo to tak 1,5 cm silné kolečko).
Necítil jsem žádný ten pro mne nepříjemný kozí pach. Zato jednoznačně převažujícím dojmem byla kyselost. Snědl jsem dva krajíce chleba s máslem a ještě třetina sýry zůstala.

Naše oblíbená káva

26. listopadu 2014 v 1:27 | Mirek |  Poživatiny
Nemám žádný komentář.
Napište vy, která je vaše oblíbená.

Tvarohový dezert s piškotem

26. listopadu 2014 v 1:23 | Mirek |  Poživatiny

Broskvový.

Pribináček Piškotík.
Dosti podobné dortu Malakov.
Takže dobré!
Nahoře je tvarohový krém, druhou vrstvu tvoří piškoty a dole je marmeláda.

Čoko vanilka

26. listopadu 2014 v 1:07 | Mirek |  Poživatiny

Smetanový krém termizovaný s vanilkou a s čokoládovou příchutí.

Z Bohušovic nad Ohří.
Téměř z poloviny smetana a další hlavní složka (je tučným písmem) tvaroh.
Dosti tuku a dosti cukru.

Tohle je opravdu dezert

25. listopadu 2014 v 23:26 | Mirek |  Poživatiny

Lahůdka z kysané smetany.

Množství tak akorát.
Višňová příchuť je excelentní.
Co je z dietního hlediska horší? Tuky nebo cukry?

Můj oblíbený

25. listopadu 2014 v 23:19 | Mirek |  Poživatiny

Čerstvý smetanový sýr.

Zajímavé, že na náš Český trojslovní název potřebují Slováci dvojnásobek. Ale zase to možná lépe vysvětluje jeho podstatu.
V tomto případě ani nevadilo, že nebyl čistý (jako bez přísady), ale že tam byla sem tam pažitka.
Ještě, že nám lednička chladí na 8o C, kdyby chladila jen o stupeň méně (nebo více), tak už bychom ho nemohli skladovat. Ale stejně mu končila záruční lhůta, jinak by nebyl ve slevě. Jinak za 200 kč kilogram, to asi spadli z jahody.

Zanevřel jsem

25. listopadu 2014 v 23:05 | Mirek |  Poživatiny

Na tvarůžky.

Po několikeré špatné zkušenosti. Například se mi nedařilo použít recept mé babičky, kdy ta je dala do sklenice, zalila trochou piva, zadělala víčkem a nechala ve špajzu nějaký čas uzrát. Pěkně se roztekly a šly pak namazat na chleba s máslem. Navíc se jejich aroma pěkně rozvinulo.
To už lepší zkušenost jsem měl s německou napodobeninou.
Teď se mi dostala pod ruku tvarůžková pomazánka. Sice obsah tvarůžek v ní není dominantní, ale je vynikající.
Nicméně výčet všech surovin je dost strašidelný, ale co, na něco musíme umřít.
A velikost je až dost. měl jsem už dva krajíce a na jeden tam ještě je.

Kanec na provensálské hořčici

25. listopadu 2014 v 8:37 | Mirek |  Recepty
Suroviny:
500 g kančí maso z plecka
3 lžičky Provensálská hořčice
6 ks feferonky beraní rohy
malá hrst pepř černý celý
1 menší lžíce paprika sladká mletá
1 menší lžíce VEGETA
1 kostka zeleninový bujón mammita
4 ks paprika bílá
250 g rajčata cherry datlová červená
Selské sádlo
sůl
Postup:

V tlakovém hrnci na sádle orestujeme očištěné, omyté a osušené maso nakrájené na kousky. Až se maso po všech stranách zatáhne, tak postupně přidáváme hořčici, pepř, bujón, mletou papriku feferonky a vegetu. Podlijeme trochou horké vody, zavřeme tlakový hrnec a dusíme půl hodiny. Po půl hodině přidáme na půl překrájená rajčátka a dále dusíme ½ hodiny. Nakonec přidáme na proužky nakrájené papriky a dokončíme dušení po dobu cca 20 minut. Zahustíme například hotovou tmavou jíškou od nejmenované firmy a podle potřeby dosolíme. Kdo chce, tak může ještě pro zvýšení ostrosti zakápnout pár kapkami Tabasca.
***
Fotku přidám hned jak to vyfotím, až to naaranžuji na talíř (vařil jsem včera večer).
***
***

Dejte si pozor co kupujete

14. listopadu 2014 v 13:14 | Mirek |  Poživatiny

Nekupujte podle obrázku.

Nebo ne jen podle obrázku, ale čtěte pozorně text.
Jinak se vám může stát to, co nám dnes. Zajásal jsem, žena přinesla mé oblíbené čajové pečivo - "čajovku", neboli stříkané pečivo. Aspoň doufám, že ta synonyma používám správně.
Jenže ouha, obrázek vypadal stejně, ale obsah byl jiný. Napřed jsem kritizoval, že ty tyčinky nejsou dvě na sobě a spojené marmeládou, ale jen po jedné a suché. A když jsem se zakousl, tak mi bylo jasné, že to není ono. Bylo to tvrdé a mezi zuby jako takové pískové. Tak čtu znovu pořádně nápis na obalu a nojo, vono je to LINECKÉ!

fineé Creamy Yogurt

13. listopadu 2014 v 0:24 | Mirek |  Poživatiny

Novinka

Aspoň tedy pro naši rodinu.
Nejedl jsem ho, teprve se na něj chystám.
Má ale docela dost sacharidů. V jednom kelímku 22,5 g.
A také dosti tuku.

Gazdovský jogurt

13. listopadu 2014 v 0:15 | Mirek |  Poživatiny

Je totéž co selský.

Už jsem tady jeden měl, myslím, že to byla Irská káva.
Vychvaloval jsem v článku firmu Hollandia.
Dnes jsem spapal jahodový.
Složení mě zaujalo:
mléko, ovocná složka 18 % (cukr, jahody 43 %, koncentrát šťávy z černé mrkve, aroma), mléčná bílkovina, jogurtová kultura, kultura Bifidobacterium BB12 a Lactobacillus acidophilus LA5 (106/g).
Mírné uvolňování syrovátky není na závadu. Po otevření urychleně spotřebujte.
*GMO FREE - vyrobeno ze surovin, které nebyly geneticky modifikovány.

Obal stejný, obsah jiný.

12. listopadu 2014 v 23:52 | Mirek |  Poživatiny

Téměř stejný.

Aby jste mě nebrali za slovo. Rozhodně nás to může zmást a ten, kdo potřebuje na čtení brýle a zapomněl je doma, se doma, nebo až po otevření a ochutnání může divit. Jednou je to jogurt a podruhé zakysaná smetana, pokaždé je to jahoda a pokaždé Krajanka.
Tady je to zakysaná smetana.
A tady jogurt.
***
***
Do stádia porovnávání cen jsem ještě nedospěl.

Že by to byla známka, za 5?

11. listopadu 2014 v 23:53 | Mirek |  Poživatiny

To asi ne.

Uvažoval jsem nad tím, bude to asi pět let od vzniku.
Vypadalo to, že ten uzený špek je aspoň na půl palce. Kdeže, ony to byly na sobě přilepené dva. Co to jsou za geneticky modifikovaná prasata, že mají tak málo podkožního tuku na hřbetě?
Nebo se ta vrstva tak zcvrkla při uzení? V nejtenčím místě měla ta slanina tak maximálně pět milimetrů.
A co je to za uzený špek, když ho musíte do 24 hodin zpracovat, tepelně upravit? Možná, že slanina není totéž co uzený špek.

Byly v mrazáku

11. listopadu 2014 v 23:32 | Mirek |  Poživatiny

Tak snad se jim nic nestalo.

Dlouho jsem párky neměl.
Neměl jsem na ně chuť. Poslední dobou se snažím jíst to oč si mé tělo žádá. To, jak se říká, že mám na něco chuť, nebo dal bych si to a to, tak tuto vlastnost má naše tělo ne marně nebo z rozmazlenosti. Zřejmě si náš organizmus umí tímto způsobem říct, co mu chybí. Stejně tak, jako když se něčeho přejíme a "leze nám to krkem".
Ti z vás, kdo máte doma pejska jste možná už zažili, nebo o tom ještě nevíte, že vám váš mazlíček vykousel někde ve zdi pěkně velkou díru. Že by to dělal z dlouhé chvíle? Říká se, že je to proto, že potřebuje vápník.
Nebo, když batole sbírá na dvorku slepičince. To už ale bude asi o něčem jiném.

Máte rádi bublinky, nebo raději bez?

11. listopadu 2014 v 9:40 | Mirek |  Poživatiny

Nápoje

Dopňují tělu chybějící tekutiny.
Nejjednodušší je samozřejjmě "vodka vodovodka" - pitná voda.
Jejím zastáncem a skalním příznivcem je např. naše blogová kamarádka, Jaruška z Tábora, nebo i Mirek z Broumova.
I v restauracích se rozmohla móda džbánkové vody. Někdy je zcela zdarma, někdy si ji nechají zaplatit.V lepším případě vám ji obohatí o kostky ledu a plátek (nebo dva) citrónu.
Já osobně piji takto "natur" vodu zcela vyjímečně, a to tehdy pokud jsem těch jiných verzí přepitý.
Když jserm si namlouval svou budoucí ženu, tak bývalý tchán měl mánii na pití sifónu. Byla k tomu účelu taková litrová nádoba opletená (zřejmě z bezpečnostních důvodů) takovým kovovým pletivem. Pokud se nepletu, tak ty sifónové bombičky na výměnu se vedou dodnes.
***
***
Již nějakou, drahnou dobu vládne světu balená voda. Kdyby nám někdo, ještě před nějakými desítkami let řekl, že budeme kupovat, a tím pádem platit za pitnou vodu, tak bychom si asi poklepali na čelo.
Minerální vody byly a jsou jiná kategorie. Vincentka byla a je ve sklenici. Byť bohužel tento obal je nevratný.
Je s podivem, a nechápu to, že neexistuje na světě vůle a síla zrušit plastové láhve a vrátit se ke sklu.
To jsem ale odbočil.

Alias "ruské vejce".

11. listopadu 2014 v 9:03 | Mirek |  Poživatiny

Obložené vejce.

Ze Selské pekárny.
Ať je na etiketě napsáno složení jakékoliv, nic to nevypovídá o skutečném obsahu. Suroviny mají být sice seřazeny podle procentuálního poměru od největšího po nejmenší, ale v tomto případě tomu tak zjevně nebylo.
Už když jsem otevřel víčko, tak hlavní bod "programu", vejce nebylo téměř vidět. Obsahu dominovaly nějaká čalamáda, rajče a kyselý okurek. Trosky nějakého pokusu o salát byly umně skryty pod polovinou slepičího vejce, které mělo velikost spíše křepelčího. A majonéza byla tak naředěna, že byla tekoucí jako pitná voda. Škoda jen, že jsem obsah nepřevážil (když tak příště, púokud nějaké příště vůbec bude), protože 15 deka není vždy 15 deka, že?
A cekový dojem? Jednoznačně převládala kyselá chuť, jako jediná, nic víc!
A to vše bratru za 24 koruny!
***
***

Je to drahé pití?

9. listopadu 2014 v 9:24 | Mirek |  Poživatiny

FANTA

Pomeranč, dvoulitrová za 40,- Kč.
Nedá se to asi srovnávat s cenami nealka v restauracích, a zase naopak s cenami třeba naší české domácí kofoly.
Jiné ceny jsou také při různých nárazových akcích.
Tuhle jsme koupili "prošlou" za poloviční cenu (aspoň na hrdle plastové lahve bylo datum, které už dávno uplynulo, tak nevím).
Teď to čtu, když jsem se pozorně zadíval, že je to datum minimální trvanlivosti. Kolikátého je to maximální datum, to asi nikdo neví? Proč to potom ale slevňovali?

Krajanka cappuccino

9. listopadu 2014 v 8:54 | Mirek |  Poživatiny

Z dosavadní řady,

kteté jsem ochutnal, zatím nejlepší.
***
***

Maroko OK

9. listopadu 2014 v 8:49 | Mirek |  Počítače a vše kolem

Aspoň pokud se týká rajčátek.

Když nic jiného, tak je to blíž, než z Chille, nebo Mechico.
A je to první jakostní třída,
A nějakým způsobem je do tohoto obchodu zamontovaná i Francie.
Jen cenovým srovnáním nemohu sloužit, ale tento typ je vždy ve vyšší cenové hladině.