Září 2014

Náhlík a Náhlík

30. září 2014 v 20:50 | Mirek |  Poživatiny

z Kněžduba (Kněždubu)?

Kde je Kněždub netuším, jen se domnívám, že to nebude velkoměsto.
I v takové obci se najdou dva, možná bratři, nebo otec se synem, kteří se pustí do podnikání v oblasti výroby potravin.
Vcelku složitém a riskantním oboru, protože jde o výživu obyvatelstva.
Ale daří se jim.

V životě jsem to neslyšel, ani neviděl.

22. září 2014 v 5:14 | Mirek |  Poživatiny

Smetana bez laktózy.

Má být smetana sladká nebo nemá?
Je to snad DIA výrobek? Nikde to na něm není uvedeno. Jen tak mimochodem všimli jste si toho, nebo je to jen můj klamný dojem, že se z obchodů nějak vytratily tzv. diakoutky?
Dobře, dejme tomu, že chci nějak omezit množství cukrů, přijímaných prostřednictvím poživatin, myslíte si, že si můžu dovolit ten luxus a kupovat tuto smetanu?

Chléb křupák

22. září 2014 v 4:49 | Mirek |  Poživatiny

Chléb náš vezdejší, ,,,

Tak nějak zní slova části modlitby Páně (podle svých prvních dvou latinských slov také Pater noster).
To, že se chléb dostal do nejznámější křesťanské modlitby, není jen tak samo sebou.
Je to prostředek obživy, základní potraviny denní spotřeby a nepřejí se.
Je to prostě Boží dar.
Podle toho, jaký chléb dnes někteří rádoby pekaři pečou, by měli být spouštěni v koších z Karlova mostu do Vltavy, nebo rovnou ukřižováni.

Husté a sladké

21. září 2014 v 20:15 | Mirek |  Poživatiny

Acidofilní mléko.

Zase něco nového, vylepšeného a jak jinak než k horšímu.
Podle mne to kdysi začalo kefírem (Lactobacillus kefiri). Jako něčím nově objeveným. O naší české, dobře známé kyšce nehovořím, tu všichni známe dodnes a někomu chutná, někomu ne. I když některé omáčky si bez zahuštění a dochucení kyškou nedovedu představit.

Křišťál

13. září 2014 v 10:50 | Mirek |  Ich

Máte rádi, nebo dokonce milujete pravý Český křišťál?

Mám takovou menší zbírku složenou z různých darů a částečně z dědictví.
Z důvodů nedostatku místa se jí musím zbavit.
Tady je malá ochutnávka.
***
***
***
***

Žervé II

12. září 2014 v 23:17 | Mirek |  Poživatiny

Gervais.

Originál. S pažitkou.
Kdo přišel na to, že se to vyslovuje žervé?
Myslím, že kdybych to slyšel vyslovit francouze, tak bych mu nerozuměl.
No, ale hlavně, že my se domluvíme, a že nám rozumí prodavačka.
I když teď si uvědomuji, že být němý by v hypermarketech až tak nevadilo ...Nevinný

Rozdělte si milijon

12. září 2014 v 23:05 | Mirek |  Poživatiny

říká Jakobs.

Hrajete rádi nějaké hry a doufáte, že se štěstí unaví a sedne na ****?
Nebo nemáte štěstí ve hře, ale v lásce!!!
A co je lepší?
Je asi lepší být zdravý a bohatý než chudý a nemocný.Smějící se
Tak pište a posílejte SMS.

Pierot

12. září 2014 v 22:57 | Mirek |  Poživatiny
Původní postava francouzského lidového divadla. Vystupuje v dlouhých bílých šatech s velkými knoflíky, se širokým bílým baretem a bíle nalíčeným obličejem.
Většinou se objevuje v pantomimě, obvykle je to komická postava, často zhrzený milovník.

Ne tak ten můj.

Samozřejmě je to poživatina.
Smetanový jogurt na jahodách. Měl jsem ho dnes ke snídani, aby jste neřekli, že jím pořád jen ty párky. Smějící se
***
***
Původní cena 97 korun za kilogram. Naštěstí nikdo z nás kilo jogurtu na posezení nesní.

A zase ty uzeniny!!!

12. září 2014 v 22:46 | Mirek

Ještě chybí do třetice Spišské?

Nemůžu si pomoct, mám vizuální paměť.
Proto to "obrázkové" písmo.

Salmo salar

12. září 2014 v 22:21 | Mirek |  Poživatiny

Pochází z chowu aquakultura Norsko.

Že by dvojité v překladu prozradilo kdo jej vyrobil?
Také že ano, je to Polsko.
Nevím, jestli všechny vaše ledničky a chladničky dosahují požadovaných +1oC až +4oC, skladovací teploty?
Jak se dá skladovat kouř? Je totiž obsažen ve složení výrobku.
A zase ta minimální trvanlivost, a jaká je ta maximální?
***
***
***

849 korun á kg je možná cenový rekord???


BRYNDZA

12. září 2014 v 6:18 | Mirek

Po Slovensky.

Česky brynza.
Tentokrát jen v oplatcích, jako příchuť.
Ale výsledek je až nečekaně dobrý.
Dostaly se tak do kategorie "furtžerky".Smějící se
Jinak klasický ostatní pekařský výrobek.
***
***

Karé

12. září 2014 v 6:10 | Mirek |  Poživatiny

říkají Slováci.

My píšeme poctivá pečeně v pepři.
Zase jsem to V málem přehlédl.
Jaké máte zkušenosti, jsou Kostelecké uzeniny zárukou kvality a jakosti?
Při otevření téhle pečeně na mě zavanul takový nějaký divný, nepříjemný zápach.Ten se ale brzy nějak vyvětral a chuťově byla dobrá.
No nekupte to za 399 korun!!!
***
***

Tak nevím

12. září 2014 v 6:01 | Mirek |  Poživatiny

jsou to asi dvě stejné věci,

ale jak se říká když dva dělají totéž, není to vždy totéž.
ALJAŠSKÁ POMAZÁNKA
Z tresky na způsob lososa.
A jelikož treska není červená ani růžová, tak tam musí být barvivo!
Například karmín (též karmazín nebo košenila), což je přírodní červené barvivo vyráběné z vysušených těl hmyzu červce nopálového (Dactylopius coccus).
***
***
***
***

Klasika je klasika

12. září 2014 v 5:47 | Mirek |  Poživatiny

Už jsme tady o tom mluvili

a mnozí z vás v diskuzích také vyjadřujete názor, že všechny ty jogurty, sýrové pomazánky a v neposlední řadě i pomazánkové máslo jsou nejlepší bez příchutí.
Žádná paprika, feferonky, jarní cibulka, česnek, pažitka, atd.
U jogurtů borůvky, ostružiny, maliny, maracuja, jahody, hruška, višně, atd.

Zatím asi zdaleka nejlepší

12. září 2014 v 5:12 | Mirek |  Poživatiny

čerstvý smetanový sýr

IMPERIAL.
Z Mlékárny Olešnice.
Cena 109,50 Kč á kg.
***
***
Vřele doporučuji, ať to stojí, co to stojí.

Tylžský jsem asi ještě neslyšel

12. září 2014 v 5:03 | Mirek |  Poživatiny

Sýr.

Jsem asi nějaká krevní skupina, či co, že jsem "ujetý" na mléčné výrobky.To jste si asi všimli.
Jejich výroba je pro mě zatím tajemstvím, i když maminka mojí babičky, tedy babička PRA z Vesce dělala domácí sýr, protože měli dvě kravky a tudíž i čerstvé nepasterizované mléko.
Sýr měl takovou polotuhou konzistenci - dal se krájet, žlutou barvu a mírně, tak zvláštně a typicky zapáchal - voněl.
Jak jsem psal v minulém článku o těch jahodách se smetanou, tak tahle babička měla ve sklepě konev s mlékem, v ní naběračku a tou se sbírala smetana. To byla smetana!!!

To Z jsem málem přehlédl

12. září 2014 v 4:47 | Mirek |  Poživatiny

a četl jsem Valaška.

Jenže valaška je hůl.
Ne, že bych si novou hůl nepřál, mám jich pěknou sbírku, ale tohle byl jogurt z Valašska.
Z "valmezu".
A jahody mám rád v jakékoliv podobě, nejraději čerstvé, rozmačkané s cukrem a se smetanou.
***
***
***
***
***

Některé věci zůstávají

6. září 2014 v 14:42 | Mirek |  Poživatiny

Naštěstí.

Jako například Termix.
Jen ten trhací rožek tam myslím kdysi nebyl, a muselo se to objet nožem.
***
***
Mlékárna Kunín. Jen se tak zamýšlím nad tím, čím by se mohla pochlubit naše mlékárna, kdyby ji nebyli zbourali a nepostavili místo ní Kaufland.

Tradiční je tradiční

6. září 2014 v 14:35 | Mirek |  Poživatiny

Možná se ani nezamýšlíme nad tím, co to vlastně znamená?

TRADIČNÍ.
Jako, že to má tradici? Třeba od roku 1897? Takže je to vlastně muzejní kousek, kus historie.
Anebo něco dobrého kvalitního, jako že co je staré, to je dobré?
Anebo původní neochucené, tak jak to vzniklo prvně, než to začal někdo "vylepšovat"?

Višeň z Barbadosu

6. září 2014 v 14:24 | Mirek |  Poživatiny

Na Barbados bych se rád podíval.

Je tam teplo a přitom je to Anglie, a Anglii mám rád.
Tak jsem si aspoň dal jejich višně.
V dezertu, spolu s dalším exotickým ovocem.