Srpen 2014

Jedno Jesenické poobědí II

25. srpna 2014 v 21:20 | Mirek |  Kde domov můj

Tak pokračujeme

***
Některé nové provozovny, nedávno otevřené úspěšně pokračují, jako tahle příjemná útulná kavárno-cukrárnička.
A dokonce se mi zdá, že se prodlužují ...
***
***
... o regionální potraviny.
***
A kousek vedle se dějí velké věci.
Slyšel jsem, že údajně při průtrži mračen jim to propršelo až do přízemí.
***

Jedno Jesenické poobědí

25. srpna 2014 v 21:04 | Mirek |  Kde domov můj

Pořád se něco děje.

Změna je život.
Týká se i obchodů, obchůdků, provozoven, cukráren, kaváren a spol.
Některé nybytové prostory zůstávají dlouho prázdné - nobsazené, jiné jejich vlastníci -majitelé, kteří je zároveň i provozují naznali, že nastal čas změny a provedou změnu sortimentu.

Letní kulinářská soutěž II

25. srpna 2014 v 10:32 | Mirek |  Recepty

Druhé téma - letní pochutnání

Bacochy

Suroviny:

Těsto:
15 dkg oleje
3 žloutky
10 dkg cukru
1/4 litru mléka
1/2 kg výběrové polohrubé mouky
1/2 kostky droždí

Drobenka:
3-4 lžíce hrubé mouky
1-2 lžíce másla
1 bal. vanilkového cukru
2-3 lžíce cukr moučka

Tvarohová náplň:
1 lžíce rozinek
špetka soli
2 lžíce cukru
1 sáček vanilkového cukru
1 žloutek
250 g měkký tvaroh
1 lžíce másla
pomerančová kůra
1 sáček ztužovače šlehačky

Postup přípravy receptu

Těsto:
Všechny suroviny nadávkuje do domácí pekárny (pořadí dodržujte tak, jak uvádí výrobce). Nastavte program těsto (na mé pekárně to trvá 2 hodiny 10 minut). Mezitím si připravíme drobenku a náplň.

Drobenka:
Sypké hmoty smícháme a nakonec přidáme ztuhlé máslo. Vidličkou ho zapracováváme do mouky, až vzniknou hrudky požadované velikosti. Drobenku dáme do lednice.

Tvarohová náplň:
Rozinky spaříme, nebo si je předem namočíme do rumu. Tvaroh utřeme. Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutkem. Nastrouháme trochu pomerančové kůry, osolíme špetkou soli, přidáme rozinky a vše důkladně promícháme. Nakonec prošleháme se ztužovačem šlehačky, až náplň zhoustne.

Jakmile je těsto hotové, tak ho nadělíme na 8 kusů, rozválíme, plníme tvarohem a balíme do tvaru šátečků. Před pečením mašlujeme povrch rozšlehaným vaječným obsahem a sypeme drobenkou.
Vkládáme do trouby předehřáté na 220 stupňů. Pečeme při 180 stupních 15 minut.
***
Bacochy
***

Je to důvod k oslavě?

23. srpna 2014 v 9:58 | Mirek |  Ich

350 000

Návštěvníků, čtenářů, komentujících?
Nevím přesně, jak se ty statistiky počítají, ani co, kdy, kde a jak se do nich zahrnuje.
Ale na obyčejného, malého, českého blogaře je to možná dost.
Rozhodně mě to těší.
Od jisté doby mi ale výrazně poklesl počet komentářů. V podstatě mi zbylo pár věrných virtuálních přátel, které bych spočítal na prstech jedné ruky.
Zřejmě poslední dobou píšu příliš monotematicky - jen o jídle. A všude kolem nás je poslední dobou nějak "přebabicováno", "přepohlreichováno", "přeridiováno", "převaňkováno", "přepaulosováno", "přeihnačákováno" a "přehruškováno".
A do toho ještě já, úplný laik.
I když zase né tak docela. Když už učím na Střední odborné škole potravinářství a gastronomie, tak tam se to poživatinami jen hemží.
A já tomu dodávám i ekonomický rozměr a vlastní smyslové hodnocení.

A šunky také ...

23. srpna 2014 v 9:34 | Mirek |  Poživatiny

... mi začínají lézt krkem!

Já vlastně už vůbec nevím, co mám jíst.
Na všechno mám napřed strašnou chuť a pak si říkám, proč jsem to jedl?
Budu asi jíst to co babička. Chléb namazaný poctivým máslem, v pěkně vysoké vrstvě a bílou kávu z melty.

Sýry mi pomalu začínají lézt krkem

23. srpna 2014 v 9:20 | Mirek |  Poživatiny

Včera večer smažená Mozarella a Hermelín.

Dnes ráno Gervais Delicatesse s česnekem a bylinkami.
Ten vám ale vřele doporučuji, aspoň mi teda chutnal - je fakt vynikající.
Minimální trvanlivost měl do 14. 6. 2014 a tu maximální jsem si stanovil na 23. 8. 2014. Byl dobře zabalený v takovém plisovaném staniolu. Doufám, že mi nebude nedobře. Smějící se

Jihočeský zákys

22. srpna 2014 v 18:16 | Mirek |  Poživatiny

Svíčková na smetaně

Dáváte do svíčkové - myslím do té omáčky, kromě smetany i něco kyselého? Jogurt, zakyslou smetanu, apod?
My ano. Jenže tentokrát v lednici nic takového nebylo.
Byl tam ale Jihočeský zákys. Ta sladká ovocná složka, něco jako marmeláda byla dole na dně (podobně jako u některých jogurtů). Napadlo mě dát do svíčkové jen tu horní část, bez marmelády. Podařilo se (zbytek jsem zamíchal a vypil!!!). Ta svíčková byla vlastně hodně falešná, protože byla z vepřové kýty. Hovězí maso je dnes cenové nedostupné, o pravé svíčkové nemluvě!!!

Cappy

22. srpna 2014 v 17:44 | Mirek |  Poživatiny

100%

Džusy a jiné podobné ovocné šťávy nebo mošty se snažím zásadně kupovat stoprocentní.
Zcela se vyhýbám nektarů, protože se (možná mylně) domnívám, že je to samá voda a cukr.
Ten přidaný cukr je sacharóza - disacharid, kdežto v ovoci je fruktóza - monosacharid.
Teď je jen otázkou, co se rychleji dostane do krve a co je proto z pohledu diabetika horší nebo lepší? Byl bych rád, kdyby mi to někdo v komentářích trochu vysvětlil.

Gumičkománie

22. srpna 2014 v 17:26 | Mirek |  Ich

Zejména dříve narození si pamatují "C-čka"

Vypadá to, že je tady opět vlna nové mánie, protože kamkoliv se kolem sebe podíváte, tak všichni pletou náramky z gumiček.
Staří, mladí, v sedě v leže, doma i na ulici.

3x Birell

19. srpna 2014 v 18:49 | Mirek |  Poživatiny

Zdaleka jsme nevyzkoušeli všechny

Ani příchutě ani značky.
Ale opít bych se z toho nechtěl. Smějící se
Ani na nějaké časté pití to podle mne není (nejsem ani pivař a ani na limonády - i když Kofola je KOFOLA!).

Příšerně slané

19. srpna 2014 v 18:24 | Mirek |  Poživatiny

Aljašská pomazánka

Ze solené tresky - na způsob lososa.
Losos je luxusní ryba, a má červené maso (nevím proč?).
Pomazánka bude zřejmě obarvená, aby vytvářela ten dojem (riboflavin, košenila, karoteny a paprikový extrakt).
Kladnou skutečností možná je, že rybičky byly vyloveny v Tichém oceánu, rybolovnou technikou pelagická vlečná síť.
Ale jinak přeji panu Varmužovi mnoho štěstí v podnikání. Vminulosti se mu do technologie uzení makrel vloudila malá chybička, takže měli konzumenti nějaké zdravotní potíže.

Paměť národa

19. srpna 2014 v 6:18 | Mirek |  Poživatiny

Nevím, jestli by nebylo lepší lepit ty etikety na papír do nějaké knihy - kroniky.

Protože archivovat to elektronicky, nevím, jestli je to to pravé ořechové. Kdoví, jestli půjdou ty soubory za 100 let vůbec otevřít a kdoví, kde bude konec těm serverům (sluhům) na které to teď nahráváme - ukládáme.
Takže můj úmysl uchovat tyto informace pro další generace je možná záslužný, ale zcela lichý.
No, když nic jiného, tak mě to zatím baví. Mrkající
***
***

Sýry, sýry, sýry, ...

19. srpna 2014 v 6:05 | Mirek |  Poživatiny

A zase jen samé sýry.

Jsou to takové malé kousky. Nevím jak vznikají. Jsou to nějaké odkrojky, nebo zbytky, nebo okrojky (jako že okrajují to plesnivé, až zbude co zbyde)? A pak to hodí do "krmítka" - do slev?
Ať tak, či tak, my po tom jdeme jak pes po uzeným.

Jak chápete minimální trvanlivost

18. srpna 2014 v 16:16 | Mirek |  Poživatiny

Datum spotřeby může být uvozeno různě.

Taxativně, nekompromisně - spotřebujte do: Datum za dvojtečkou je jakoby s vykřičníkem, čili běda, ať vás ani nenapdne, jíst to po tomto datu.
Nebo. Minimální tvanlivost do: "datum" - a já se ptám, jaká je ta maximální trvanlivost?
Nebo. Spotřebujte do 3 měsíců od data výroby, pak musíte ještě hledat to datum výroby.
Nebo. Minimální tvanlivost 6 měsíců od data výroby.

Asi z čirého zoufalství

18. srpna 2014 v 15:58 | Mirek |  Poživatiny

Vzniklo to, co záhy uvidíte.

Měli jsme minulý týden v BILLE malé extempore. Blokovali jsme asi půl hodiny jednu pokladnu. Zákazníci za námi nadávali, protože se seběhly všechny pokladní a prodavačky. Nevím, jestli jen ze zvědavosti nebo se chtěly poučit. Ne, že bychom je nějak chtěli školit a dělali se chytřejšími, než jsme, ale okrádat (šidit) se nenecháme.

Sedlčanský Vltavín

17. srpna 2014 v 20:28 | Mirek |  Poživatiny

Tady snad není třeba žádný komentář.

Ten se jim fakt povedl.
Považuji ho za jeden z nejlepších Českých sýrů!

Tak jsem je (nebo ji) udělal.

17. srpna 2014 v 20:19 | Mirek

Má intuice a chuťová představivost a fantazie mě nezklamala.

Ta kombinace je fakt dobrá.
Kari moc nemusí, tak jsem dal jen na špičku nože. Přidal jsem trochu vorchesteru. Neměl jsem bílé víno, tak jsem zakápl trochou Metaxy (*******, BARBARSTVÍ CO?).
O čem mluvím? Viz ZDE.
***
***
***
Zajímavé jsou ty výživové údaje. Neuvádějí ale puriny, takže lidé se sklonem k pakostici - dně, pozor!
***
***

Všichni ji dobře znáte

17. srpna 2014 v 20:06 | Mirek |  Poživatiny

Dršťková polévka.

Bez dršťek by to asi nešlo.
I když znám falešnou dršťkovou polévku z hlívy ústřičné - také výborná.
Dršťky jsou vlastně odpad - vnitřnosti, ale cena tomu rozhodně neodpovídá. Je to některý ze čtyř hovězích žaludků, kterými jsou bachor, čepec, kniha, sléz (nebo je ten žaludek jenom jeden a má 4 části?).
Ať je to jakkoliv, je to prostě pochoutka (i když uznávám, že zdaleka ne pro všechny). Bufet, bufáč, bufík bez držťkovky to by nebylo ono!!! A samozřejmě bez gulášovky. To jsou ty pravé přesnídávkové polévky pro dělný lid.

Gurmánská šunka pečená

15. srpna 2014 v 7:09 | Mirek |  Poživatiny

Nevím, jestli jsem gurmán?

A co vy? Kupujete raději kvalitní poživatiny a raději si připlatíte, nebo kupujete podle nejnižší ceny, nebo jdete po akcích a slevách?
Poslední dobou musím říct, že vyloženě "jdeme" po slevách, vyhledáváme a vybíráme tzv. "krmítka".
Nedovedu si totiž vůbec představit, že bychom to všechno kupovali za plnou cenu, to znamená za dvakrát tolik. Čili například místo zhruba 700,00 Kč za jeden nákup, že bychom dali 1400,00 Kč? Křičící

Radler

13. srpna 2014 v 14:46 | Mirek |  Poživatiny

Original

Zlatopramen
Pivo + citron a N.A Nealko grapefruit.
Vynikající, ale složení tam raději psát neměli. S ochucenými, nefiltrovanými a kvasnicovými pivy se roztrhl pytel. Nic proti tomu nemám a nemá na tento můj názor žádný vliv ani to, že nejsem pivař.
Normální klasické pivo potřebuji nutně jen po VKZ, nebo po větším fyzickém výkonu, kdy mě "suší" a musím doplnit chybějící tekutiny v těle. Pak do mě jedno pivo, výjimečně i dvě jen zasyčí.