Červen 2014

Slovácký salát podle Martiny Hájkové

29. června 2014 v 3:12 | Mirek |  Recepty

Suroviny:

500 g kabanosu
2 cibule
4 sterilované okurky
100 ml Majolky®

MARINÁDA:
1 lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce oleje
2 lžíce octa
2 lžíce kečupu
1 lžíce worcestrové omáčky
2 lžičky cukru
sůl a pepř podle potřeby

Postup přípravy receptu

Kabanos nakrájíme na kolečka nebo na půlměsíce, cibuli nakrájíme podle kabanosu a okurky na kolečka.Já osobně mám ráda hodně cibule a hodně okurek.
V míse namícháme marinádu, do ní přimícháme Majolku® a pak do toho vmícháme všechny nakrájené ingredience.
necháme uležet do druhého dne a podáváme s pečivem.

Poznámka

Kdo má rád pikantní jídlo tak může do toho všeho ještě přidat pokrájenou Moravanku, je to moc dobré.
***
***

Opravdu dobré koleno II

28. června 2014 v 19:39 | Mirek |  Recepty

Vepřové koleno se dá dělat na tisíc způsobů.

Zřejmě nejčastější úprava je vaření a pečení nebo kombinace obého.
Někdo preferuje klasiku, t.j. jen cibuli a česnek, někdo má raději ostřejší variantu. Dá se dělat známým způsobem na černém pivu a cikánské omáčce nebo na leču.
Také jsme jednou pekli koleno uzené a též dobré.
Ono zdravý organismus si většinou sám řekne na co máte právě chuť, čili co vám v těle chybí (jaké "vitamíny").
Jednu z variant si můžete udělat tak, jak je patrno z následující fotomontáže.

Opravdu dobré koleno

28. června 2014 v 19:27 | Mirek |  Recepty
Nemyslím něčí, lidské koleno, když někdo po operaci prohlásí: "Moje koleno je dobré!"
Ale koleno vepřové, zadní, k jídlu. Původně bylo syrové. Dostal jsem na pečené vepřové koleno strašnou chuť po té, co jsem jich pár shlédl na stránkách spřátelených blogů.
Prošel jsem si tedy pár internetových kuchařek, na nich různá kolena na různé způsoby a udělal jsem si hrubou představu o tom, jak si ho udělám já.
Vybalil jsem koleno ze zafóliované plastové misky, která má na dně takový ten savý papír, opláchl ho pod tekoucí studenou vodou a pustil jsem svou kuchařskou fantazii na špacír:
Do tlakového hrnce jsem dal tak 4 dcl vody, sůl, bobkový list, nové koření, barevný pepř a trochu tekuté vegety. Koleno jsem popatlal solí a vložil do vroucí vody, otočil, aby se ovařilo ze všech stran a uzavřely se póry, a tlakáč jsem uzavřel pokličkou. Po půl hodině od foukání jsem vypl plyn a nechal hrnec stát tak dlouho, až šla po poklesu tlaku páry poklička sundat.
Koleno jsem vyndal na prkýnko, rozřízl a dranžírákem obřezal kost, že byla z kolena vlastně taková placka (od kosti bylo maso ještě krvavé). Otočil jsem si ho a na straně kůže nařezal na kostičky. Na dno mísy remosky jsem dal sádlo a na měsíčky nakrájenou jednu cibuli. Zhruba jednu paličku česneku jsem vyloupal, stroučky nožem rozmačkal a nasekal. Do prostoru kolem kostí jsem nasypal větší část česneku, zbytek pak do pekáčku kolem masa. Koleno jsem z obou stran znovu lehce posolil a posypal grilovacím kořením.
Tento polotovar jsem dal na cibulovou podestýlku tak, aby kostičkovaná kůže byla směrem ke stropu. Podlil jsem to trochou vývaru, přikryl pečící pokličkou remosky a nastavil kuchyňskou minutku na půl hodiny. Po půl hodině byla kůrčíčka narůžovělá, tak jsem celé kolínko otočil vzhůru nohama a zase nastavil čas na 30 minut. Pak jsem už jen vrátil koleno "na nohy" vytáhl přívodní šňůru ze zásuvky a nechal dojít. Po té první půlhodině, při prvním obracení jsem podlil zbytkem vývaru z papíňáku.

A pak už jen cvakat spouští foťáku a papat.
***
***

Ostré plody moře se špagetami tří barev

28. června 2014 v 5:28 | Mirek |  Recepty

Suroviny:

270 g plodů moře
500 g Spaghetti trikolore
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
1 cibule (středně velká)
1 hlavička česneku
1 lžička pálivé mleté papriky
1 lžička sladké mleté papriky
3 ks extra pálivých papriček Piri-Piri il Conte di roma
pár kapek Chilli Sauce Extra Hot
3 lžíce kečupu
4 ks sterilovaná sušená rajčata v kořeněném olejovém nálevu s jádry piniových oříšků
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

Nejprve si několik minut povaříme rozmražené plody moře a scedíme.
Do pánve dáme rozehřát tuk. Máslo a olivový olej v poměru 1:1. Na tuku necháme zpěnit cibuli nakrájenou na půlměsíčky. Pak přidáme nadrcený česnek (rozmáčknu ho napřed dlaní pod plochou nože a pak nasekám). Postupně přidáváme sladkou mletou papriku a pálivou mletou papriku a nakrájené feferonky a vzápětí přidáme povařené mořské plody. Tento "základ" nejprve zprudka smažíme - restujeme. Pak zmírníme "plamen", dochutíme pepřem, solí, přidáme sušená rajčata a zakápneme Chilli omáčkou. Dusíme pod pokličkou, až plody poměknou. Dlouho to nemá smysl, protože některé "potvory" zůstávají stále takové tužší - gumovější. Nakonec přidáme trochu kečupu.
Hotovou směs smícháme s uvařenými (7-8 min) a scezenými špagetami. Podle potřeby a chuti ještě použijeme přiměřeně kečup.

Poznámka

Jídlo je sice ostré, ale rozhodně ne tak, že by jste museli zajídat chlebem nebo zapíjet vodou a "větrat" pusu. Pocit mírného pálení i na rtech brzy pomine.
***
***

Netradiční francouzské brambory

28. června 2014 v 5:23 | Mirek |  Recepty

Suroviny:

5 ks středně velkých vařených brambor
½ malého sáčku mražených předsmažených hranolků
4 vídeňské párky
4 vejce
1 modrá cibule
sádlo
Chilli omáčka
Smetana
Sůl
pepř

Postup přípravy receptu

Na sádle orestujeme nejprve nadrobno nakrájenou cibuli a pak na špalíčky nakrájené párky. Do pekáčku naskládáme na dno nejprve nakrájené vařené brambory, pak vrstvíme cibuli s párkem a nahoru zmražené hranolky. Posolíme a popepříme. Dáme do rozehřáté trouby (220 st.C) na 10 minut. Rozšlehaná vejce se smetanou posolíme a ochutíme pár kapkami chilli omáčky. Zalijeme jimi rozpečenou směs a ještě 10 minut dopékáme, až se vejce srazí.
***
***

Nejjednodušší sekaná

28. června 2014 v 5:18 | Mirek |  Recepty

Suroviny:

1 kg mletého krůtího masa
1 pol. lžíce Vegety
1 smetana ke šlehání (33%)

Postup přípravy receptu

Všechny suroviny dáme do mísy a ručním elektrickým hnětačem vyrobíme pevné, homogenní těsto. Namočenýma rukama uděláme šišku, kterou dáme na vymaštěný pekáč, povrch pomašlujeme vodou. Podlijeme trochou vody a pečeme asi 1,5 hodiny na 150 st. C do zlatova. Během pečení poléváme výpekem. Před koncem pečení můžeme teplotu zvýšit na 200 st. C, aby se udělala kůrčička.

Poznámka

Jelikož sekaná neobsahuje česnek, ani cibuli a jen minimum tuku, bude zřejmě vyhovovat kritériím pro různé typy diet.
***
***

Loštická kapsa z boku

28. června 2014 v 5:11 | Mirek |  Recepty

Suroviny:

2 kg vepřový bok bez kosti
1 bal Olomoucké tvarůžky
1 sterilovaná kapie - Paprika schoten geröstet (Grilled Peppers)
4 menší okurky v sladkokyselém nálevu
5 plátků červené řepy - ROTE-BETE SALAT in Scheiben (CRINKLE CUT BEETROOT in vinegar)
1 domácí klobása
2 cibule
2 ks česnek jednostroužkový
Sůl, pepř, paprika, kmín, kuličky černého pepře
snítka rozmarýnu
1 láhev piva - světlý ležák

Postup přípravy receptu

Vepřový bok bez kostí očistíme a ořízneme do tvaru obdélníku a velikosti pekáče. Vhodným nožem maso z jedné strany mezi vrstvami tuku a masa oddělíme tak, aby vznikla kapsa. Do kapsy vetřeme sůl, pepř, mletou sladkou papriku, kmín a nasypeme několik kuliček černého pepře. Pak postupně od zadu vkládáme tvarůžky, půlky kapií s vloženými okurkami, červenou řepu a klobásu. Kapsu zašijeme potravinářským provázkem. Celé maso ze všech stran prosolíme. Cibule nakrájíme na půlměsíčky a vyložíme jimi dno pekáče. Na cibuli položíme kvádr masa, kůží dolů a nahoru poklademe plátky česneku. Podlijeme pivem a pečeme pod poklicí na 160 st. C minimálně dvě hodiny. Nakonec necháme bez poklice při zvýšené teplotě učervenat, a aby se udělala kůrčička.

Poznámka

Můžu potvrdit, že tvarůžky při tepelné úpravě vůbec nesmrdí, ani mi z kapsy nevytekly. Rozmarýn s tvarůžkami vytváří vhodnou kombinaci.
***
***

Kuřecí prsní řízky bez kůže na žampionech s bambusovými výhonky

28. června 2014 v 5:04 | Mirek |  Recepty

Suroviny:

350 g drůbežího masa
4 větší žampiony
1/2 skleničky sterilovaných bambusových výhonků
1 polévková lžíce Rama Linie
3 polévkové lžíce zakysané smetany
grilovací koření
pár kapek Chilli omáčky
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

Ze žampionů vylomíme nožičky (použijeme jindy a jinak) a hlavičky opláchneme a nakrájíme na plátky. Nejlépe, když použijeme dvě pánve. Na každou dáme polovinu tuku. Na jedné pánvi podusíme procezené bambusové výhonky a žampiony. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, prosolíme a prosypeme grilovacím kořením. Zprudka zarestujeme na druhé pánvi a zakápneme chilli omáčkou. Obsah první pánve pak přendáme k masu, prohřejeme a přidáme zakysanou smetanu. Dochutíme solí a pepřem.

Poznámka

My máme nejraději s rýží, ale stejně tak dobře se hodí i brambory nebo dokonce i špagety.
***
***

Kuře vedle uzeného

28. června 2014 v 4:57 | Mirek |  Recepty

Suroviny:

1400 g Vodňanské kuře
800 g uzená slanina k opékání
1 malá hlavička CZ česneku
1 středně velká cibule bílá
špek
sůl
pepř
voda

Postup přípravy receptu

Kuře naporcujeme na co nejmenší kousky (kýtu na tři, křídla na dva, biskup zvlášť, hřbet na dvakrát, atd.). Uzené maso necháme vcelku. Vše poklademe na pekáč. Na uzené maso dáme jen plátky česneku, na kuřecí kousky jen na měsíčky nakrájenou cibuli a plátky špeku. Posolíme, opepříme a podlijeme olejem a vodou. Pečeme nejprve "pod pokličkou" asi čtvrt hodiny na 200 stupňů na spodním roštu a pak snížíme teplotu na 180. Asi po půl hodině odkryjeme a posuneme doprostřed trouby a necháme asi čtvrt hodiny zčervenat. V průběhu pečení včas shrneme z masa cibuli, česnek a slaninu, aby se nepřipálily. Při manipulaci vždy polejem šťávou.

Poznámka

V jednoduchosti je síla. Byla to vlastně z nouze ctnost. Úspora místa, času a energie. Překvapilo nás, jak tou společnou přípravou se chutě a vůně promísily. Zvláště kuře chytlo úžasnou vůni uzeného.
***
***

Čertovské špekáčky na leču

28. června 2014 v 4:48 | Mirek |  Recepty

Suroviny:

Zeleninové lečo Znojmia 670 g
300 g žampiony bílé
400 g čertovské špekáčky
300 g maďarský točený
2 dl Tomato Ketchup Heinz
2 dl pivo Démon - polotmavý speciál

Postup přípravy receptu

Do vysoké mísy Remosky vylijeme ze sklenice lečo. Na něj naskládáme nakrájené žampiony. Pak navrstvíme uzeninu. Točený salám rozkrojený na poloviny a špekáčky nařezané jako na oheň. Postříkáme kečupem a nakonec zalijeme pivem. Pečeme v Remosce. Občas kontrolujeme a obracíme vrstvy, aby se špekáčky nepřipalovaly.

Poznámka

Nesolil jsem. Předpokládal jsem, že uzenina je slaná a lečo také obsahuje sůl. Dokořenit lze podle chuti na talíři.
***
***

Boršč z Jeseníku

27. června 2014 v 21:58 | Mirek |  Recepty

Suroviny:

1,5 kg hovězí maso
3 morkové kosti
1 klobása čabajského typu
200 g uzená krůtí prsa
kořenová zelenina (jako na svíčkovou)
1/4 hlávky modrého zelí
1 červená řepa
1 sklenice šťávy z červené řepy
1 konzerva loupaných rajčat
1 konzerva sterilovaných červených fazolí
sádlo
sladká paprika mletá
nové koření
bobkový list
sůl
pepř
ocet
zakyslá smetana na servírování

Postup přípravy receptu

Do hrnce dáme vařit kus hovězího masa a tři velké morkové kosti spolu s kořením (pepř, nové koření a bobkový list).Samozřejmě sůl.
Do jiného hrnce dáme na dno roztopit kus sádla (asi čtvrt kostky) s jednou klobásou čabajského typu, s kouskem na nudličky nakrájených uzených krůtích prsou. V zápětí přidáme sladkou papriku - přiměřeně. Jak paprika zapění hned to zasypeme kořenovou zeleninou, chvilku ji orestujeme a přidáme nakrouhané modré zelí (asi čtvrt středně velké hlávky).
Zvlášť si předem uvařime na kostičky nakrájenou oloupanou červenou řepu. Vařil jsem ji ve šťávě z červené řepy (dá se koupit ve skleničce, jako nápoj - zeleninová šťáva) asi 20 minut.
Orestovanou zeleninu zalijeme obsahem kastrólu s řepou, přidáme jednu konzervu loupaných rajčat a jednu konzervu sterilovaných červených fazolí.
Maso vyndáme z vývaru a nakrájíme na kostičky, kosti obereme (moc masa na nich nebylo - spíš skoro žádné). Z kostí jsem na prkénku vyklepl morek (s čerstvým chlebem posolený a opepřený je skvělá mňamka). Maso přidáme do hrnce a vše zalijeme vývarem (ne celým, jen tak aby byla polévka tak hustá, že v ní stojí vařečka).
Povaříme ještě 20 minut, dosolíme, opepříme o okyselíme octem.
Vlastně jsem to ještě "zvedl" tekutou vegetou a tekutým kořením "starého MAGGI".

Poznámka

Zapomněl jsem na cibuli, ale nic se nestalo. Tak snad příště.
***
***

Kedluben, ředkvičky, jablko

27. června 2014 v 21:46 | Mirek |  Recepty

Suroviny:

1 kedluben
1 svazek ředkviček
2 jablka
1 zakysaná smetana
lžička medu
Sůl

Postup:


Kedluben nakrájíme na jemné nudličky, ředkvičky na tenké osminky, prosolíme promícháme a necháme pustit vodu. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kostičky a zakápneme citronem. V zakysané smetaně rozšleháme lžičku medu a pak všechny suroviny spojíme a promícháme. Necháme v lednici proležet.
***
***

Párkguláš

27. června 2014 v 21:42 | Mirek |  Recepty

Suroviny

400 g Javořických párků
2 lžíce sádla
1 větší cibule
3 sterilované okurky
2 natvrdo uvařená vejce
Voda
2 lžičky mleté papriky sladké
1 lžička mleté papriky - pálivé
Vegeta
Kmín
Mořská sůl s pepřem
1 kostka drůbežího bujónu
Hotová jíška na zahuštění
Tabasco brand
Plnotučná hořčice
Kečup
Majoránka

Postup:


Na sádle dozlatova orestujeme nadrobno pokrájenou oloupanou cibuli. Rozpustíme kostku bujónu, přidáme na kolečka pokrájené párky, ještě chvíli restujeme, pak zasypeme oběma paprikami a za chvíli zalijeme horkou vodou. Přidáme vegetu, kmín a nastrouhané okurky a vaříme. Mezitím si uvaříme vejce a oloupeme je. Nemusíme vařit dlouho a zahustíme tmavou hotovou jíškou. Dochutíme lžičkou hořčice, lžící kečupu a zakápneme tabascem. Na závěr dáme nasekaná vejce a můžeme nebo nemusíme dát majoránku.
***
***

Kapr se zeleninou

27. června 2014 v 21:27 | Mirek |  Recepty

Ingredience

4 porce kapra, 100 g oleje, 2 cibule (nakrájené na plátky), 2 zelené papriky (omyté, zbavené jádřinců, nakrájené na proužky), 2 rajčata (omytá, nakrájená na plátky), 1 lžíce rajčatového protlaku, špetka mletého pepře, sůl dle chuti, 1 stroužek česneku (utřeného), voda na podlití

Příprava

Porce kapra omyjeme, osušíme a na rozpáleném oleji prudce po obou stranách opečeme. Pak jej vyjmeme. Na zbylém oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme papriky, rajčata, česnek utřený se solí, rajčatový protlak, promícháme a mírně podlijeme vodou. Do této směsi vožíme porce kapra a společně dusíme doměkka. Nakonec dle chuti osolíme.

Přílohy

Podáváme s těstovinami nebo rýží.
***
***

Česká kuchyně

27. června 2014 v 21:22 | Mirek |  Recepty
Česká kuchyně má historické souvislosti s německou, maďarskou a rakouskou kuchyní. Někdo české kuchyni vyčítá, že není příliš zdravá a je těžká na trávení. Nedílnou součástí české kuchyně jsou polévky - zeleninové či masové vývary, často zahuštěné a někdy podávané s pečivem jako samostatné jídlo. České recepty jsou často založeny na přítomnosti masa - převažuje vepřové, hovězí a drůbež, králík, zvěřina a sladkovodní ryby. Maso je pak často přelito některou z proslulých omáček - koprová, rajská nebo svíčková. Klasickou přílohou jsou pak české knedlíky - bramborové, špekové nebo tradiční houskové knedlíky a samozřejmě také brambory - pečené, vařené brambory nebo ve formě bramboráku.

Ženevské fondue

27. června 2014 v 21:10 | Mirek |  Recepty
Ingredience pro přípravu 4 porcí:
3 žloutky; 125 ml šlehačky; 125 ml bílého vína; 500 g ementálu; špetka pepře; špetka muškátového oříšku; sůl
Příprava:
Ušleháme žloutky, šlehačku a bílé víno a směs na plotýnce přivedeme do varu. Ementál nahrubo nastrouháme, postupně přidáváme a za stálého intenzivního míchání rozpouštíme na mírném ohni, až vznikne hladká, krémová omáčka. (NEVAŘÍME!) Omáčku ochutíme mletým pepřem, strouhaným muškátovým oříškem a solí.
Příloha:
pečivo, bílý chléb
***
Fondue udržujeme stále horké na ohřívači.
***
***

ŽERVÉ

26. června 2014 v 20:23 | Mirek |  Poživatiny

Lučina ŽERVÉ krémové, super cena 120g.

100% bez konzervantů, ČESKÉ A POCTIVÉ.
To je přívlastků, co?
Čtete to všechno? Před tím, než to koupíte, až doma v klidu, nebo vůbec ne?
To, že nás obal ovlivňuje je jasné, dělá to podvědomě.

Májka

26. června 2014 v 20:13 | Mirek |  Poživatiny

Zajímavé je, jak má obal vliv na chuť.

To, že Májka vyrobená podle originální receptury je královnou paštik je dostatečně známo.
Nejvíc mi chutnala ta v těch malých plechovečkách s trhacím víčkem, které mělo takové očko. Když jsem do toho oka nemohl vměstnat pořádně prst a nešlo odtrhnout, tak jsem si vypomohl vařečkou. Smějící se
Plechovečky se nějak vytratily z trhu, tak jsme koupili takové možná obsahově ještě menší (asi z hliníku, nebo nějaké slitiny), které se dají po použití zmačkat.

Přesně podle mého gusta

26. června 2014 v 20:02 | Mirek |  Poživatiny

Maso uzeniny

Bivoj se pochlapil.
Polský salám, vypadá jako polský salám, chutná jako polský salám, voní jako polský salám a je to polský salám, přesně tak, jak si má organoleptická paměť pamatuje. Jen býval trochu tenčí (myslím ta štangla).
A cena 109,0 Kč/kg je velmi slušná.

Bramborové noky

26. června 2014 v 19:52 | Mirek |  Poživatiny

Zajímavé je, že Slováci jim říkají halušky.

Připravil jsem je přesně podle návodu.
A je to asi nejlepší způsob. Vypadají pak přesně tak, jak je to na obrázku. Měkoučké, zlatavé, křupavé. Vhodné jako příloha téměř ke všemu, nebo i jako hlavní jídlo.
Země původu Německo.