Květen 2014

BLANÍK II

31. května 2014 v 4:27 | Mirek |  Poživatiny

Existuje legenda

o blanických rytířích, kteří čekají někde v kopci ve středních Čechách, který se jmenuje Blaník a kteří, když bude naši zemi nejhůř, tak vyrazí na pomoc.
Pokud se týká současné politiky, tak by pomalu měli sedlat.
Pokud se týká sýra stejného jména, tak mohou klidně spát dál.
Je to dobrý mazací sýr v kelímku přiměřené velikosti, pro chlapa tak na jednu snídani a pro křehkou dívenku i nadvakrát.

Chuť je vyvážená, šunku tam cítit je a křenu tak akorát.
Ovšem dejte si dobrý pozor na to, za kolik ho budete kupovat. Kilogramová cena 124 koruny je tak dost, (sušina 36%) a to je už po dvojí slevě.


***
***

Perník

30. května 2014 v 18:33 | Mirek |  Poživatiny

Skoro jako ten z mého dětství

Aspoň tedy chuťově.
Složení porovnat nemám šanci.
Snad jen ta vrstva čokolády na povrchu byla tmavší, hrubší a křupavější.
Jinak dobrý!

Naše BIO

30. května 2014 v 18:24 | Mirek |  Poživatiny

Produkt ekologického zemědělství

KEFÍROVÉ MLÉKO od EKOMILK s.r.o., Frýdek-Místek (mimochodem nikdy jsem nevěděl, která část je Frýdek a která Místek)Smějící se
Co mě n tomto výrobku nejvíce zaujalo, že jsou uvnitř "potvůrky" o kterých jsem nikdy neslyšel: Lactococcus lactis, Leuconoctos spp. a Kluyveromyces spp. Lactobacillus brevis znám důvěrně a známe se tak dlouho, že si s ním tykám. Je totiž v chlebovém vitálním žitném kvasu.

Umíte to někdo přeložit?

30. května 2014 v 18:03 | Mirek |  Poživatiny

Bylo to na půlkilové kávě Jacobs Krönung v AKCI

***
***

Byl jsem naučený a zvyklý

25. května 2014 v 8:05 | Mirek |  Poživatiny

říkat panenská pečeně.

Svíčková bylo myšleno v postatě totéž, nejlepší kousek masa ze stejného místa ale hovězí.
Ale svět se mění a co bylo už není.

KRÁSNO

25. května 2014 v 7:17 | Mirek |  Poživatiny

Vídeňské párky premium 200G

Proč velké G? Evokuje mi to úplně něco jiného z jiné oblasti, i když také živočišného původu ... Smějící se Snad to nesouvisí ...
Párky nejím zas tak často, jak by jste si možná mysleli. Dá se říct, že zpravidla na nedělní snídani, maximálně tak jednou za měsíc. Ale přiznávám, že je to pro mě svátek. Zvlášť, pokud jsou z těch kvalitnějších (i když, co to dneska znamená).

shaved

25. května 2014 v 7:02 | Mirek |  Poživatiny

Nevím, co to znamená

Jestli je to třeba anglicky, tak bych si to mohl nechat přeložit překladačem od Google, nebo nechat rozpoznat jazyk.
Pak ovšem nechápu, proč je to za pomlčkou plátkovaná v českém názvu šunky.
Kuřecí prsní šunka zauzená plátkovaná - shaved

XXXL výdup

25. května 2014 v 6:22 | Mirek |  Poživatiny

Na obrázku na titulce - na obalu jsou taková pěkná kolečka,

akorát do hamburgerové bulky.
Jaké bylo naše překvapení, když jsme z krabice vytáhli dvě hlubokozmrazené placky velikosti velkého talíře.
Co teď s tím? No nic rozkrojíme to na čtyři čtvrtiny a do každé bulky dáme dvě. Naštěstí se to při smažení na pánvi scvrklo tak na polovinu původní velikosti a navíc vznikl nějakým zázrakem ovál. Ten pak po rozkrojení zaplnil plochu bulky tak akorát, že ani moc nevyčuhoval.

Trochu vám udělám chutě

17. května 2014 v 15:48 | Mirek |  Recepty

Dva fotorecepty

Myslím, že jsou to tak notoricky známá jídla, že bližší popis surovin a ingrediencí, ani technologický postup není potřeba.
Tak se kochejte a ať vám kapou sliny do klávesnice.Smějící se
Dobrou chuť.

Lipánek Maxi Duo

17. května 2014 v 11:07 | Mirek |  Poživatiny

Jak už jsem napsal, není nad natur

t.j. bez příchutě.
Jihočeská madeta ho dělá například v kombinaci jahodovo/vanilkový nebo banánovo/kakaový.
Ten druhý jmenovaný mi chutnal víc.

Bramborový knedlík

17. května 2014 v 10:55 | Mirek |  Poživatiny

Udělat bramborové těsto

není pro amatéra kuchaře zase až tak velký problém.
Ať už z něho pak uplácáme šišku, nebo si pohrajeme s tvorbou noků.
Ale dá se také při troše pohodlnosti nebo ve spěchu koupi hotový, uvařený, zabalený.
Například od paní Marie Rypkové z firmy GASTRO z Frýdlantu n. O.

Mám takovou zkušenost

17. května 2014 v 10:39 | Mirek |  Poživatiny

... že vetšina sýrů je nejlepších v té naturální podobě.

Bez nějakých přídavků chutí, ať už je to česnek, pažitka, šunka, vlašské ořechy, a pod.
Typickým příkladem může být Lučina - šunka dvou druhů. Žádné kousky masa ve struktuře tam na pohled vidět nebyly, byla tam asi jen nějaká tresť.

Rondelé - PRÉSIDENT

17. května 2014 v 10:21 | Mirek |  Poživatiny

... by si zsloužil v GALERII zvláštní kategorii!

A na 1. místě je podle mne Au bleúd´ Aveyron. Mohl bych ho snídat snad denně.
Takže nechápu, jakto, že ho nestačí včas všechen vyprodat a musí jít do slevy?
Takže ho v poslední době kupuji za 18,25

Kysaná smetana

17. května 2014 v 9:56 | Mirek |  Poživatiny

Pochoutková 16%

dTest 2/2014 - 87%, vítěz testu, velmi dobrá kvalita, v testu 32 produktů
150 g za 6,45 = 43 koruny á kg, to je asi dobrá cena (to je ale ve slevě 50%, takže za plnou cenu 83,-)
Složení: smetana, mléčná bílkovina, smetanová kultura
Trvanlivost: Spotřebujte do ........., po otevření ihned spotřebujte. Chováte se podle těchto nařízení nebo doporučení? Otevřete obal a sníte obsah po uplynutí doby spotřeby? A co když třeba větší balení hned nespotřebujete, konzumujete i několik dní poté, třeba až do doby než se na povrchu objeví plíseň?

Výživové hodnoty ve 100 g výrobku:
energie - 720 kJ/172 kcal
tuk - 16,3 g
sacharidy - 3,8 g
bílkoviny - 3,1 g
sůl - 0,09 g

Výrobce: OLMA, a.s., Olomouc

Souhlasím s výsledkem testu.
***
***

Sedlčanský hermelín

12. května 2014 v 18:43 | Mirek |  Poživatiny

Poživatiny - potraviny - mléčné výrobky - sýry.

***

Extrudér

12. května 2014 v 18:35 | Mirek |  Poživatiny
Extruze je rychlé mechanické a tepelné opracování surovin na zařízení zvaném extrudér.


Technologický efekt extruze spočívá v tom, že ve výtlačné části extrudéru vzrůstá prudce tlak, takže se část mechanické energie mění na tepelnou. Materiál se během několika sekund ohřeje na teplotu 180OC, škrob zmazovatí a bílkoviny denaturují. Za tryskou dochází k prudkému rozpětí páry, výrobek zvětší objem a získá porézní strukturu. Vlhkost se snižuje na méně než 10%.
Křehké plátky jsou jedním z příkladů využití této technologie.
***
***
***
***
Trochu mě zaráží, že být celiakem, tak bych neměl odvahu to pozřít, protože to údajně může obsahovat stopy lepku. Zaprvé nevím kolik to je ty "stopy" a zadruhé, nevím, kde se tam ten lepek bere, když je použita kukuříčná mouka ve které není.

Métský salám

12. května 2014 v 18:25 | Mirek |  Poživatiny

Ve skle.

Je to konzerva, to znamená, že je to sterilované.
Zajímavé je, že se může skladovat při pokojové teplotě (ostatně jako všechnmy konzervy), ale doporučují před konzumací uložit v chladnici. Vyzkoušel jsem obě varianty a je to velký rozdíl. Ve struktuře, ale hlavně v chuti. Ze špajzu je to takové blambaté a nepříliž chutné. Zato z lednice je to o něčem jiném, pevné a výrazně kořeněné až pálivé, příjemné chuti.

Mléčná syrovátka, 2,7 % soli, E170 a koření

9. května 2014 v 18:36 | Mirek |  Poživatiny

Poznali jste, víte, nebo jen typujete, co to je?

Když řeknete, že z Loštic, tak přihořívá, ale není.
Vyrábí sýrárna Breitunger.

Byl jsem tam

9. května 2014 v 6:02 | Mirek |  Poživatiny

Na exkurzi.

U výrobce uzenin BIVOJ v Opavě.
Ne, že bych byl ze všeho, co jsem viděl nadšený nebo na větvi, ale jinak v pohodě. Dostali jsme takové ty slušivé čepečky (odtud se asi říká "dostat se pod čepec") a pláště na jedno použití. Kdyby jste viděli fotky, tak by jste se potrhali smíchy, vypadáme tam všichni jako "debilové".

Totéž v jiném obalu

8. května 2014 v 17:20 | Mirek |  Poživatiny

Stejné množství, trochu jiná cena.

***
***
***
15,90 po slevě za 120 g = 132,50
Za plnou cenu 2x tolik = 250 korun to už je hustýýýýZamračený