Listopad 2013

Játru já můžu

29. listopadu 2013 v 18:42 | Mirek |  Poživatiny

Nebo játra?

Je to párový orgán, tak to bude asi pomnožné číslo ... Smějící se
Prostě ten filtr, který když se zanese, tak asi bude plný svinstva.

ALPENGUT

29. listopadu 2013 v 17:58 | Mirek |  Poživatiny

Uzeniny já -bohužel- můžu.

Vynikající je například tato:
Originální šunka z Tyrolska. Vepřová kýta, kilo a půl masa na kilo hotového výrobku, kouř z bukového dřeva, max 5% soli, ...

To ne tak tyto:

29. listopadu 2013 v 17:42 | Mirek |  Poživatiny

Filety z makrely v tomatě bez kůže a kostí.

Konzerva napěchovaná masem až k prasknutí, že tam ani nebylo místo na tu šťávičku.
Přitom šťávičky já mám rád.

"Kup mi ty rybičky v remundě."

29. listopadu 2013 v 17:30 | Mirek |  Poživatiny

Říkal mi vždycky kovář Lesního závodu Bruntál,

když mě posílal koupit svačinu.
Chtěl rybí filety z makrel v remuládě. Byly to vlastně takové zavináče, ale na placato v úžasné bílé marinádě.
V návalu nostalgie, jsem kývl na to, že koupíme něco, co se tvářilo úplně stejně.

Kdo má rád brynzu ...

24. listopadu 2013 v 21:37 | Mirek |  Poživatiny

... a zároveň oplatky na slano, tak

doporučuji výrobek bratov Slovákov ze Skalice. Jsou to tzv. "furtžerky"!!!Smějící se

Nevím, jestli jsem vám to už říkal

24. listopadu 2013 v 21:29 | Mirek |  Poživatiny

Od dětství miluji paštiky a nejvíc Májku.

Kdysi se jmenovala Sertesmajkrém. A my jsme na prázdné pechovce vyškrábali to S.
Teď jsem objevil tu pravou od Bolka Polívky ve skle. Je vynikající a vydrží mi tak na čtyři snídaně. Takže cenově výhodná.
Jen mi ji, prosím vás, nevykupte! Smějící se

Ještě, že mají prodavačky ruce a nezapomněly psát.

24. listopadu 2013 v 21:23 | Mirek |  Poživatiny

Jinak by to mléko ani neprodaly.

A bylo dobré a za dobrou cenu, ne?

Paštika s kachními játry a pomerančem

24. listopadu 2013 v 21:18 | Mirek

"To můj kuchař dává do zaječí paštiky ještě brusinky"

Tak nějak zněl slavný citák Marka Vašuta, když si hrál na bohatého američana.
V "mé" paštice není ani jedno, ani druhé, ba dokonce ani to co deklarují na etiketě. Zase si z nás marketingoví pitomci dělají šoufky!!!Křičící
Místo kachních jater jsou tam v podstatě vepřová a místo pomerančů jen nějaká pasta. Plus vepřové sádlo, rostlinné tuky a oleje a spousta dalších blivajzů.

To byl jen takový momentální nápad

24. listopadu 2013 v 21:06 | Mirek |  Ich

Lukáškova hvězda.

Lukášek si loupal mandarinku a loupal ji tak zvláštním a zajímavým způsobem, že jsem mu tu slupku vzal, rozložil na stůl a vyblejsknul.

Puriny

24. listopadu 2013 v 21:02 | Mirek |  Poživatiny

Dna, neboli pakostice.

Nemoc králů. Z přemíry dobrého jídla.
Jenže, to bych nebyl já. Však mě znáte...Smějící se
***
**
**

Metoda á la Pavel

24. listopadu 2013 v 20:55 | Mirek |  Kde domov můj

tzv. Pavlova úsporná metoda.

To znamená minimum textu a maximum obrázků. Koneckonců, proto k němu tak rád "chodím", protože nemusím číst dlouhé články, filosofické rozbory nebo úvahy a popisy.

Ďábelská pečená uzenina

24. listopadu 2013 v 20:46 | Mirek |  Recepty

Uzeninu můžete použít jakoukoliv.

To podstatné jsou chilli papričky. Dal jsem tři odjadřincované (pozor nesahat do očí a na ničí přirození!!!). Jinak moje klasika, to znamená cikánská omáčka, černé pivo, kečup, bílé papriky a cibule.

Poprvé II

24. listopadu 2013 v 20:41 | Mirek |  Recepty

Poprvé dělala manželka bábovku s maskarpone.

Divné, že? Nicméně byla vynikající. Těsto bylo nezvykle tuhé, ale po upečení byla úžasně kyprá a nadýchaná. Na můj vkus příliž sladká, ale zeťák by si pochutnal (nezbylo). Smějící se
Recept dodám, jen co ho manželka napíše.

Poprvé

24. listopadu 2013 v 20:35 | Mirek |  Recepty

Poprvé jsme pekli uzené vepřové koleno.

"Napajcováno" směsí medu a kečupu s trochou česneku. Odležet do druhého dne. Před pečením položit na pekáč vyložený cibulí a paprikou. Péct do úplného změknutí (v tomto případě 2 hodiny).