Říjen 2012

Vepřová pečínka po cikánsku

27. října 2012 v 9:03 | Mirek |  Recepty

Suroviny:


Vepřový bok 2 400 g

2 cibule

česnek

1 Cikánka OTMA (300 g)

1 pivo Kozel černý (1/2 litru)

Sůl

Kuličky pepře

Bobkový list

Nové koření

Jalovec

Pár kapek Tabasco brand

Postup:


Maso umyjeme, "oholíme", prosolíme a dáme do pekáče na měsíčky cibule. Přidáme veškeré koření, cikánskou omáčku a zalijeme černým pivem. Dáme péct do trouby zprvu na 2500 C, po krátkém zapečení na 1600 C. Pečeme pod poklicí asi 2 ¼ hodiny a nakonec necháme vytvořit kůrčičku tím, že posuneme rošt nahoru a zvýšíme teplotu.

Poznámka:


Ještě čtvrt hodinky pečení by to sneslo.
***
***

Tepelně neopracovaný výrobek

27. října 2012 v 8:32 | Mirek |  Poživatiny

Zatím jsem to neviděl,

nebo jsem si to neuvědomoval.
Tady mně k tomu přivedla taková zvláštní konzistence - jakoby to bylo syrové.

O tom, co je Mortadella mám jinou představu

27. října 2012 v 8:24 | Mirek |  Poživatiny

ale špatná nebyla i tak.

Rozhodně lepší, než "náš" - současný Gotthaj, nebo Junior.

Byl jsem celý natěšený, a právem

27. října 2012 v 8:09 | Mirek |  Poživatiny

Dočkal jsem se

a můžu hodnotit.
Namlsal jsem vás v článku: Na "francouze" už se těším.
Opravdu, ale opravdu vynikající!!!

Syrová šunka - kostky - na vaření

23. října 2012 v 16:22 | Mirek |  Poživatiny

Myslím si, že slováci jsou v lecčems lepší a dál než my.

Například tohle uzené mají označené výstižněji a přiléhavěji.
Více to odpovídá tomu, co je doopravdy uvnitř.

Bramborové ňoky

23. října 2012 v 16:05 | Mirek |  Poživatiny

Přesná definice je nemožná.

Dělají se totiž a také nazývají tisíci způsoby.
Tyhle jsou v podstatě bramborové a nejlepší způsob jejich "ohřátí" - dodělání je opravdu na másle, na pánvi, do růžova a křupava.

Akce tři

23. října 2012 v 15:51 | Mirek |  Poživatiny
Musela být z nějakého mladého býčka, který se nehodil do chovu, nebo z jalovičky, která si zlomila nohu.
Jinak si nedovedu vysvětlit, že byla tak jemná, jako by ani nebyla hovězí, ale vepřová.
Ta játra. Já rád játra, ty rád játra.

Na "francouze" už se těším!

21. října 2012 v 10:17 | Mirek

Zatím čeká v lednici na rozbalení.

Z českého překladu se moc nedozvím, co je zač.
Takže to bude překvapení!!!

Sýr Chives

21. října 2012 v 9:56 | Mirek |  Poživatiny

Mám v tom už trochu "kongo".

Ani nevím, proč se to vlastně říká - africký stát v tom asi prsty nemá.
Nestíhám jíst natož skenovat a fotit.

Aspoň občas něco ze "švýcar".

21. října 2012 v 9:12 | Mirek

Když už je tato země pro obyčejného smrtelníka relativně nedostupná.

Je tam draho.
Ale jejich dobrý sýr si naštěstí dopřát můžeme.

Sýr Garlic

21. října 2012 v 8:53 | Mirek |  Poživatiny

Tentokrát česnekový.

Já vím, že už jsem s těmi sýry možná otravný, únavný, až trapný,
ale když já si nemůžu pomoct.

Hovězí maso v aspiku

21. října 2012 v 8:37 | Mirek |  Poživatiny

Jako bych otevřel konzervu s hovězím masem a

nakrájel na kráječi tenké plátky.

Tak nějak vypadal obsah v zavakuovaném obalu.
Jenže, jelikož jsem kromě sýrů ještě příznivcem a "voličem" červeného masa, tak to byla pro mne jasná volba.

Hrubozrnná paštika s vepřovými játry

21. října 2012 v 8:22 | Mirek |  Poživatiny

Konzerva,

přesto, že je to ve skle.

A odvírá se otočením víčka proti směru hodinových ručiček, až to tak pěkně cvakne.
Já "to játro" opravdu můžu, takže mi nevadí, že je jich tam 24 %. Vepřového masa 58 % hm. Dále vepřové sádlo, jedlá sůl, cibule, koření, byliny, dextróza, kyselina citrónová, kyselina L-askorbová, dusitan sodný.

Šunka nejvyšší jakosti

12. října 2012 v 19:10 | Mirek |  Poživatiny

... píšou.

A v tomto případě by se jim dalo dost věřit.
A bodejť ne.