Březen 2012

Poslední dobou mám štěstí

31. března 2012 v 6:20 | Mirek |  Poděkování, i ne

Aspoň na nákup potravin

Tentokráte poživatina - mléčný výrobek - sýr

Vyvážená chuť, nadýchaná konzistence, kousky vlašských ořechů (kupodivu trochu s příchutí žampiónů).

Děkuji výrobci, dovozci a prodejci.
A Vám všem, moji milí čtenáři, vřele doporučuji.

Ten je opravdu dobrý!

30. března 2012 v 15:04 | Mirek |  Poděkování, i ne

Smetanový jogurt na čokoládě s oříšky.

V takovém případě mně složení nezajímá, takže ho ani nečtu - raději.

Děkuji Olmě Olomouc.


Jak to asi zjišťují?

28. března 2012 v 11:13 | Mirek |  Vážně/nevážně

Zřejmě na to mají ve forenzní laboratoři nějakou Abby.

Nebo je to jen kvalifikovaný odhad?
Proteiny, sacharidy a lipidy se zjišťují (uvádějí) běžně. Ale nenasycené mastné kyseliny jsou zase produktem moderní doby a výrobcům potravin poslouží jako dobrý marketingový tah.

Pomazánka z tresky á la krab

27. března 2012 v 10:23 | Mirek |  Recepty

Není to vlastně recept, protože jsme ji koupili hotovou.

Ve slevě za 16,70 135 g, to znamená 123,70 za kilogram.
Je to hodně nebo tak akorát?
Jak v nadpisu poctivě přiznávají je to jen á la, to znamená podle. Ve složení udávají, že obsahuje 40 % SURIMI pomlčka separované maso z aljašské tresky.
Co je to SURIMI se můžete dočíst např. v jednom z článků na netu.

Stručně řečeno jde o přetvoření levného rybího masa po chuťové, vzhledové i čichové stránce na podstatně dražší maso krevet, krabů, langust a jiných korýšů i měkkýšů.

Pro mně je určitě přínosné a užitečné, že část sladké chuti je vytvořeno místo sacharidů sukralózou.
Potěšilo mě také, že je na etiketě uveden konkrétní výrobce Rybex CZ z Třince. Zaujalo mě rovněž, že na vytvoření dojmu exkluzivity použili symboly z BLOGu - pět žlutých hvězdiček.Usmívající se
Pokud jste "fajnšmekři" a nic nového vám není cizí, a pokud by jste si to chtěli koupit, tak tady máte obrázky.


Jo a na závěr: Dalo se to. S vyplazeným jazykem


Stojí za zaznamenání

26. března 2012 v 10:15 | LUT |  Citáty

Když Vám umřou rodiče, tak jste sirotek.

Když Vám umře manžel nebo manželka, tak jste vdova nebo vdovec.

Když Vám umře dítě, tak pro to není název ...


Mischelinské hvězdičky

25. března 2012 v 11:45 | Mirek |  Kde domov můj

Hvězdičky ani hvězdy (ty už vůbec ne) v Jeseníku nehrozí.

Ani omylem.

Kuželky (bowling) si zahrát můžete. Můžete posedět venku pod kaštany, děti odložit do dětského koutku a pozvat uzavřenou společnost do salónku. Také vám dovezou zdarma pizzu až před vaše dveře (ale když budou bouchat na

Aby se v tom čert vyznal

25. března 2012 v 9:21 | Mirek |  Ich

Návštěva "KOVOMATU"

Koupil jsem nýty trhací 4,8x24. Vzal jsem jich 40 a platil jsem 32 ,- Kč.
Což vychází 80 hal za kus.

Jenže!!!


Co možná také ohrožuje naše zdraví

22. března 2012 v 10:49 | Mirek |  Poděkování, i ne

Je to vidět na tomto obrázku

Rozklikněte si celý článek


Slušná rajčátka

22. března 2012 v 9:20 | Mirek |  Ich
Nikdy jsem moc nesledoval, co co stojí, bylo mi jedno co to je (nejlépe gotthajský salám a čerstvý rohlík, nebo vlašák, či ruské vejce) a už vůbec jsem nečetl etikety. Maximálně jsem si tak všiml, že "to" má hezký obal.
Stejně tak třídy jakosti, i když v podvědomí ano protože jsem věděl, že jsou třeba banány tzv. NS - nestandartní (ukrojené shnilé půlky, třetiny a ten zbytek se mohl spotřebovat).
Nedávno jsem zaregistroval, zejména u zeleniny (na těch velkých plakátech, které visí nad zeleninou např. v Kauflandu), že je tam uvedena jakost. Tedy vesměs II.

Těžko vybírat

22. března 2012 v 9:07 | Mirek |  Ich

Byl jsem uzeninový král

Teď se na můj vkus až příliž omezuji.
Došlo mi nedávno, kolik je v těch hypermarketech různých druhů párků, klobás, salámů, uzeného masa, špeku, ...
A nyvíc od různých výrobců, dovozců a dodavatelů, ...

Fantasmagorie

22. března 2012 v 6:52 | Mirek |  Politika
"Univerzální hnědé omáčce zvané UHO, na které vyrůstaly děti před dvaceti lety, nejspíš definitivně odzvonilo. Rodiče teď žádají zdravé potraviny i v jídelnách základních a mateřských škol. V Kuřimi kvůli tomu zažívají malou revoluci." Tolik citát ze zpráv např. z tn.nova.cz.

Zbytečná hysterie?

Kdo dělá blbou náladu? Jsou to opravdu "masmédia"?
A starosta se k tomu ještě propůjčuje a hraje ochotnické divadlo. Ještě, aby natočili, jak z toho "hnusného" jídla zvrací.
Samozřejmě, kdo z nás je nadšen ze závodní, školní jídelny nebo z nějaké místní samoobsluhy nebo bufetu "na stojáka". Je to pořád dokola, za chvíli se to "ojí" (přejí), a je to samá mouka a koření. Tady přece ale jde o cenu (65,-, 70,, nebo 75,- Kč)! Jestli se to někomu nelíbí, ať si vaří doma nebo ať si zajde do Ristorante da Emanuel a dá si třeba Finestra di pesce za 390 korun.

Nějaký vtipálek někdy vymyslel výše uvedenou zkratku a já si myslím, že většina z nás to opravdu bere jako srandu a maximálně se nad tím potutelně usmějeme, pokud někdo na otázku: "Co je dneska k obědu?", prohlásí: "zase UHO".
Na vojně jsme na tuto otázku odpovídali: "Volačo"! (jako LEČO), nebo "Knedlíky, jogurt a filé." Nikdo to nebral vážně, všichni pochopili (i ti největší zabedněnci), že jde o to vyvolat na tváři úsměv a nikoho ani ve snu nenapadlo kvůli tomu stávkovat.

Pokud jde o to, co moje generace jedla, tak hnědá omáčka byla tehdy, jestliže maminka koupila hovězí maso a dělala roštěnou. Cibulka se nechala restovat déle, až se udělala pěkně dozlatova a maso se na ní dusilo i několik hodin. Vždy pěkně vydusit, téměř až do lehkého přichycení - přismahnutí, vařečkou odškrábnout, podlít trochou vody a tak pořád dokola, až bylo maso tak měkké, že se na jazyku rozpadalo. Tím vznikla ona hnědá omáčka. Žádný masox ani hovězí ani jiný bujón. K tomu většinou těstoviny (široké nudle) nebo brambory. Takové náročnější jídlo se začalo vařit ráno a v poledne bylo hotové. Takže logicky hospodyňky - kuchařinky byly doma, do práce nechodily.

Nejsme schopni změnit vládu a vyházet politiky, tak budeme dělat revoluci v mateřské škole!
Petici ( a nejen tu) vám podepíše kdokoliv, abyste si o něm nemysleli, že nejde s dobou a není in.
Jestliže nějaká poblázněná matka je vegetariánka, makrobiotička nebo veganka, tak k tomu ještě nemusí nutit ostatní děti. I tak malé děti již mají nějaké stravovací návyky a kde je záruka, že jim ta "zdravá" strava bude chutnat. Nebo si snad někdo myslí, že na té zelenině a ovoci z Kauflandu je něco zdravého a tělu ve vývoji a růstu přínosného? Pak je ale hodně naivní. Rajčata nevoní jako rajčata, okurky jsou jen zelená voda, mandarinky jsou "vyšeptané" a bez chuti, jablka moučná a neopovažte se někam nastrouhat tu chemicky ošetřenou kůru pomerančů.

A co děti, které mají nějakou dietu, jsou diabetici, nemocní s celiakií, atopickým ekzémem, astmatici, děti se sennou rýmou, nedej bože s idiopatickou proctokolitis nebo Crohnovou chorobou a horšími věcmi už nechci strašit.

Takže strava ve veřejném stravování musí být nějak typizovaná, standardizovaná a univerzální. Na to jsou jistě normy. Jestli podle nich v dané mateřské škole nevaří, tak ať se pan starosta chová racionálně, nešaškuje a jako zřizovatel ať dá zařízení peníze na zakoupení počítačové aplikace, která umí sestavit jídelníček dle zásad racionální výživy, nanormovat suroviny, hlídat spotřebu, atd., atd. Žijeme proboha v jednadvacátém století. Jak to dělají v nemocnicích, lázních, léčebnách a sanatoriích, kde mají desítky různých diet (a i v lázních vám ta jídla po měsíci lezou krkem).

Ještě aby tak nějaký debil napsal, že za UHO můžou komunisti!!!.


 

Nejlepší hořčice na světě

21. března 2012 v 13:16 | Mirek |  Poděkování, i ne

Chuťová paměť.

Už jsem o to nejednou psal.
Například kofola.

U doktora (+18)

20. března 2012 v 9:52 | LUT |  Vtipy
***
Pohledná slečna u doktora.
Doktor jí položí stetoskop na srdce a
říká:
"Tak sle
čno, schválně, jestli víte, co dělám?"
"Posloucháte mi srdí
čko, pane doktore."

Doktor sle
čnu otočí, sundá jí tričko a dá jí stetoskop na záda a ptá se:
"A jestlipak víte, co d
ělám teď?"
"Posloucháte, jak dýchám, pane doktore."

Sundá jí kalhotky a za
čne ji šukat a říká:
"A copak d
ělám teď?"
"Chybu, pane doktore, chybu - já jsem p
řišla s kapavkou."
***

Můžeme si sundat i ponožky?

18. března 2012 v 18:50 | Mirek |  Kde domov můj

I na severu Moravy sluníčko tak usilovně peklo, že jsme nestačili odhazovat svršky.


Před-jarní romance

18. března 2012 v 17:52 | Mirek |  Kde domov můj

Nebo zátiší s voláním jara.


Président Rondelé

15. března 2012 v 18:14 | Mirek |  Poděkování, i ne

1. Sel de Camargue

2. Ail de Garonne & fines herbes

K napsání mě inspiroval první z nich, protože jsem ho právě večeřel a hodně mi chutnal.
Kilogramová cena 219,20 ( 125 g á 27,40 ) by mě měla odradit, ale kdo z nás chodí do obchodu s kalkulačkou.

Loskuták - 11.3. - Papírové tašky Candy Bag

15. března 2012 v 13:57 | Mirek |  Recepty

Vyrobte si společně s námi ekologickou tašku třeba ze starého časopisu, katalogu, novin, notového papíru nebo potištěného kancelářského. Stačí jen vědět, jak na to! Podívejte se.

Máte rádi nudle s vajíčkem nebo vaječinu vůbec?

15. března 2012 v 10:49 | Mirek |  Recepty

Také rychlovka

Včerejší oběd opět za 10 minut.
Těstoviny od předvčerejška - viz. Na pánev trochu olivového oleje (jen proto, že ho doma máme, jinak vůbec nechápu tu módní vlnu, je to zase nějaký, někým dobře placený marketingový tah - nebo pomoc Řecku?), anglickou slaninu orestovat, pak přidat těstoviny, prohřát a vklepnout vejce. Zamíchat, nechat "zdrcnout" a dát na talíř.

Osvobozená domácnost

14. března 2012 v 11:37 | Mirek |  Recepty

Polotovary

Tipoval bych to tak na 60-tá léta minulého století, kdy se začaly objevovat specializované obchody s názvem POLOTOVARY.
Měli tam například (co si jen tak namátkou vzpomínám) ražniči, čevapčiči, zřejmě i hovězí s kostí na polévku, včetně

Nový přírůstek do rodiny

12. března 2012 v 13:51 | Mirek |  Ich

Na MDŽ

Stejný jako já.