Výrobek OK 2009

24. června 2009 v 19:34 | Mirek |  Se učit, se učit, se učit

Naše škola obdržela ocenění

Je to ocenění poctivé, usilovné a tvůrčí práce celého kolektivu.
Jen pro úplnost, aby bylo učiněno zadost historii vzniku v duchu "komu čest tomu čest". Poprvé jsem viděl realizovaný nápad upéct škvarkový chléb na SPŠ PT v Pardubicích u mistra pana Bohuslava Červinky. Tehdy, pokud se nemýlím, kombinovaným způsobem vedení (jak já říkám Boerol/Brotstabil). Pak jsem jej v Mikulovické pekárně vyváděl na vitální žitné kvasy, klasickým třístupňovým vedením. Tím, dovolím si tvrdit, se značně "zvedl". Jak chuťově, tak strukturou, trvanlivostí a vůní. Značný vliv, kupodivu, na jakost chleba má jeho tvar a hmotnost. Proto jsem prosadil tvar bochníku o hmotnosti 2000g. Postupen času, vlastně náhodou, tak jak už to bývá, mě napadlo přidat do něj ještě restovanou cibulku, což se spolu úžasně snoubilo.
Na SOU potravinářském v Jeseníku máme šikovnou paní učitelku odborného výcviku Jaroslavu Pavlovičovou (několik let mi dělala v Mikulovicích vedoucí provozu), která dovedla tento výrobek i mezi sortiment naší školy. A od myšlenky přihlást tento zdařilý výrobek do soutěže, byl již krůček k realizaci. Na té se aktivně podíleli i dnes již "vyučenci" Marián Kubosek a jaroslav Majtner.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Natty Natty | Web | 24. června 2009 v 20:28 | Reagovat

Gratuluju k ocenění a škvarkový chleba si teda neumím představit, ale dnes je tolik druhů, proč tedy né ze škvarků, alespoň se nemusí mazat a už je namazáno :-)))jinak zdravím všechny lidičky do Jeseníku, právě můj zájezd do Chorvatska byl se super holkama z Jeseníku. A ty sardinky, to je fakt, ty miluju a vůbec se nepozastavuju nad tím, že jsou celé :-)))

2 jerabinka@atlas.cz jerabinka@atlas.cz | 25. června 2009 v 14:15 | Reagovat

mám dotaz- kde ten chlebíček seženu ?

3 Slávek Slávek | Web | 26. června 2009 v 11:07 | Reagovat

hmm, ocenění je krásné a blahopřeju:-)..jen škoda, že pekárny už chleba neumějí upéct:-(..proč se chleba drolí, krajíčky se rozpadají, proč je vidět, že chléb není řádně vymíchán?..o chuti raději ani nemluvím:-)..kdysi jem bydlel vedle pekárny..p. Matějek den co den vstával ve 3 hodiny ráno a bez žádné velké mechanizace, v klasické peci, pekl chleba, který byl vynikající a vydržel..s úctou a láskou vzpomínám:-))

4 MirekČ MirekČ | Web | 26. června 2009 v 12:15 | Reagovat

[3]: Slávku, máš úplně pravdu. Ty dnešní chleby jsou přesně takové,jak popisuješ. Nedají se s prominutím "žrát" a je to rouhání, protože je to boží dar a zázrak, podobně jako zrození. Vím o čem mluvím, protože jsme s manželkou 16 let provozovali naši malou soukromou, živnostenskou pekárnu. Museli jsme ji zavřít, protože nás převálcovaly "giga" markety. Ne kvalitou, ale cenou. Jestli si někdo myslí, že soukromý pekař-živnostník dokáže vyrobit rohlík za 60 haléřů, tak mu s prominutím "kape na karbid"!!!!
To už dnes není pekařina, ale chemická výroba...:-)))

5 Hanka Hanka | 26. června 2009 v 22:02 | Reagovat

Tak to moc gratuluju, to je úspěch, který jistě všechny potěšil. Opravdu dobrý chleba se vidí a hlavně jí málokdy, takže při představě čerstvého křupavého škvarkového chleba se mi sbíhají sliny. :-)

6 Slávek Slávek | Web | 27. června 2009 v 13:50 | Reagovat

[4]:mně to povídej..bývalému živnostníku v oboru "řezník-uzenář":-(((

7 Kobliha Kobliha | Web | 27. června 2009 v 18:56 | Reagovat

Škvarkový chleba, to bych si dala - musí to být mňamka! Taky gratuluju!!!

8 AA AA | Web | 27. června 2009 v 19:12 | Reagovat

[4]: to je skvělá definice :D

chemická výroba .... bohužel, to není jenom v pekařství, ale i v "mlékařství" jogurty nejsou jogurty, máslo není máslo ... Slávek pěkně shrnul řeznictví a uzenářství... o hnojivech vyhoněné zelenině ani nemluvím :) inu, doba si asi žádá své, i uspěchané potraviny...

9 sabe sabe | E-mail | Web | 28. června 2009 v 17:22 | Reagovat

Blahopřeju k úspěchu s chlebem :-) a přeju krásné léto, doufám, že nepoznamenané vodou všude kolem..

10 Lucka Lucka | Web | 28. června 2009 v 22:34 | Reagovat

Moc gratuluji!!! Dobrých věcí je stále méně. Jestli ho někde potkám, bude můj!

11 Hospodynka Hospodynka | Web | 30. června 2009 v 14:31 | Reagovat

Joj, škvarkový chlebíček občas peču manželovi, když mám dobrou náladu, ale přidat do něho cibulku mě ještě nenapadlo, určitě to zkusím.

12 LATRYNA LATRYNA | Web | 15. července 2009 v 14:15 | Reagovat

Blahoželám! Škvarkový chlebík s cibuľou by som teda okoštovala...Musí byť dobrý!

13 Admin Admin | 16. července 2009 v 11:00 | Reagovat

[12]: Nedá se ale jíst denně. Brzy se přejí. Je to spíš takové zpestření trhu.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama