Kynuté těsto není žádná věda

19. března 2009 v 19:59 | Mirek |  Pekařina

Kynuté těsto není žádná věda

Někdy sice stačí opravdu nepatrná chybička a místo nadýchaného moučníku máme na talíři nevzhlednou kejdu. Přesto není třeba se kynutého těsta bát a vyhýbat se mu.
Receptů na základní kynuté těsto je několik. Kynuté těsto může být totiž lehké nebo těžké. Lehké pečeme vytvarované na plechu a podle receptu ho můžeme plnit. Těžké připravujeme s větším obsahem tuku, a pečeme z něho hlavně vánočky, mazance nebo vánoční štoly. Hlavní však je, abychom dodrželi několik velmi důležitých pravidel a výsledek pak bude přímo excelentní.

O jaká pravidla jde?


  • · Sůl do těsta přidáváme aby bylo pečivo chutnější a zvýraznila se jeho sladká chuť. Promísíme ji s moukou. U sladkých těst dáváme na 1 kg mouky 10 g soli. U slaných těst dáváme asi dvojnásobek.
  • · Na zadělávání používáme vlažné mléko, vlažnou vodu, kyselé mléko nebo kefír.
  • · Pozor! Příliš mnoho tuku nepřidá těstu na křehkosti a těsto špatně kyne a je těžké.
  • · Kynuté těsto nesmíme "přelít" tekutinou. Říká se tomu taky lidově "utopit mlynáře". Proto přidáváme tekutinu do těsta po částech - nikdy ne najednou! - a dobře zapracujeme.
  • · Když těsto málo kyne, můžeme zkusit udělat nový kvásek a s trochou mouky je znovu vpravit do těsta a nechat dál kynout.
  • · Do některých tuhých těst, jako je na vánočku, můžeme vedle droždí přidat i trochu pečivového prášku.
  • · Během kynutí těsto nejméně dvakrát propracujeme, aby se provzdušnilo.
  • · Slané těsto pomaleji kyne, proto musíme do kvásku vždy přidávat lžičku cukru, aby dobře vzešel.
  • · Ovoce dáváme do kynutého těsta slupkou dolu, aby se moučník po upečení lépe krájel. jinak by pečivo mohlo v troubě ještě příliš vykynout a po dopečení zpětně klesnout na objemu.
  • · Formy vymazáváme polotuhým tukem, abychom dobře vymazali každý záhyb formy. Necháme ho ztuhnout a teprve pak vysypeme hrubou moukou, nebo jemnou strouhanou houskou.
  • · Formy plníme vždy od středu směrem k okraji. Uprostřed se vyplní dolík, ale při pečení se vyrovná. Kdybychom naopak hrnuli těsto ke středu, udělá se nám tam boule.
  • · Těsto vidličkou pravidelně propícháme, aby se při pečení netvořily hoblinky.

Preclíky pro každého

1 kg hladké mouky, 4 žloutky, 60 g droždí, 500 g tuku - máslo a sádlo v poměru 1 : 1; 600 ml mléka, 2 lžíce cukru, sůl Na posypání: hrubou sůl, mák, sezamové seménko, kmín, sekané ořechy, cukrk krystal, mletou skořici

Z droždí, cukru, trochy vlažného mléka a lžíce mouky zaděláme kvásek. Do mísy dáme mouku, posolíme, přidáme vzešlý kvásek a ve zbylém mléce rozkvedlané žloutky. Nakonec přidáme rozpuštěný tuk a vypracujeme hladké těsto. Necháme v teple vykynout. Z těsta odkrajujeme kousky, vyválíme z nich válečky a vytvoříme preclíky. Dáme je na pomaštěný plech, necháme vykynout a potřeme je rozšlehaným bílkem. Některé posypeme solí, mákem nebo kmínem či sezamovými semínky. Jiné dochutíme cukrem, skořicí a sekanými ořechy. Pečeme do zlatová.

Bábovka z kynutého těsta

500 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 100 g tuku , 2 vejce, 30 g droždí ,5 g soli, 250 ml mléka, citrónová kůra, vanilkový cukr, 300 g rozinek, 200 g loupaných mandlí

V míse si připravíme kvásek tak, že vařečkou rozmícháme droždí s dvěma lžícemi cukru, mouky a čtyřmi lžícemi vlažného mléka na řídkou kaši a dáme kynout.vykynout. V mléce rozpustíme tuk a rozkvedláme žloutky.. Smícháme mouku, cukr a mléko. Přidáme sůl a vykynutý kvásek, citrónovou kůru, rozinky a mandle. Na závěr do těsta na bábovku vmícháme pevný sníh z bílků. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy, kterou naplníme jen do 2/3. Bábovku necháme kynout a poté pečeme ve vyhřáté troubě asi 3/4 hodiny. Bábovku necháme ve formě 10 min vychladnout a vyklopíme.

Šátečky s malinovou marmeládou

350 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, 1 lžička soli, 250 ml mléka, 75 ml oleje, 70 g másla, 1 kostka droždí,1 lžička cukru do kvásku, 1 celé vejce a 1 žloutek,3 lžíce cukru

Připravíme kvásek do vlažného mléka s lžičkou cukru. Rozpustíme máslo. Smícháme mouku s cukrem, solí, mlékem a vejci. Přidáme kvásek, vlahé máslo smíchané s olejem a vypracujeme hladké těsto. Nedáváme kynout..Těsto rozdělíme, vyválíme a rozkrájíme na čtverce. Dáme na ně marmeládu, vytvarujeme šátečky a rohy pevně přitiskneme. Necháme trochu vykynout, potřeme vejcem a pečeme do růžova.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 mariaa mariaa | Web | 24. srpna 2009 v 13:02 | Reagovat

...presne tak,nie je to ziadna veda... :-D ale aj ono vie potrapit...pekny den

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama