Slaný nálev

17. srpna 2008 v 12:03 | Mirek |  Recepty

SOLENÍ MASA

1. Solení nasucho:

Při solení nasucho používáme směs 97% kuchyňské soli a 3% dusičnanu sodného nebo draselného (sanytru). Sůl maso konzervuje, sanytr zase zachovává jeho pěknou barvu. Se Solením nasucho vystačíme při přípravě výrobků z čerstvého masa.
2. Solení ve slaném nálevu:
Solení ve slaném nálevu je náročné na čas a na ošetření suroviny před nakládáním i v průběhu celého procesu.
Slaným nálevem rozumíme směs vody a kuchyňské soli a sanytru v určitém poměru. Jeho úcinnost závisí na tom, kolik soli obsahuje.
Koncentrace se uvádí ve stupních a měří se hustoměrem.
Slaný nálev - lák se dá připravit celkem jednoduše. V patřičném množství vody rozpustíme přiměřené množství soli nebo solící směsi (tedy směsi určené na solení - sůl a dusičnan sodný nebo draselný). V připojené tabulce jsou uvedena jednotlivá množství vody a soli, v třetím sloupci se uvádí koncentrace.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 mirka mirka | E-mail | 17. srpna 2008 v 22:14 | Reagovat

Už jdu pracovat - tím chci říct - dělat slaný nálev.

2 Jirka Jirka | E-mail | 11. listopadu 2008 v 15:10 | Reagovat

kde seženu, nebo koupím hustoměr na slaný nálev ? Nevím ani jak vypadá a když jsem ho chtěl koupit tak prodavači vůbec takový hustoměr neznají. Zašli mi foto nebo něco, kde se k němu dočtu více. nebo kde ho mohu zakoupit.

3 Denisa Denisa | E-mail | 22. listopadu 2008 v 18:01 | Reagovat

mám stejný problém jako Jirka, nikde nemohu sehnat hustoměr - prosím o zaslání informace, kde ho můžu zakoupit a nebo kde ho vyrábí, sháním ho již 2 roky

4 autor autor | 24. listopadu 2008 v 8:17 | Reagovat

Ahoj Deniso,

bohužel tě zklamu. Ptal jsem našich odborníků - řezníků na SOU Potravinářském a nic. Vzpomínají, žs kdysi to na učilišti bylo, ale teď se to už nepoužívá. Říká se tomu údajně "lákoměr". Zkus to hledat na internetu pod tímto názvem. Jinak dnes nadávkují suroviny včetně soli v poměru podle receptury a o víc se nestarají.

5 lbutton lbutton | Web | 19. června 2015 v 2:16 | Reagovat

pujcim penize karvina :-!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama